Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Μεθοδεύουν νέα μείωση της παραγωγής

Δραστική μείωση σε στρέμματα και παραγωγή επιβάλλει αυθαίρετα και παράνομα η κυβέρνηση 

Να...«καλουπώσει» τη βαμβακοκαλλιέργεια αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας με την επιβολή νέων διοικητικών μέτρων περιορισμού. Με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα το υπουργείο Γεωργίας επιδιώκει παρανόμως για δεύτερη συνεχόμενη φορά να μειώσει τη βαμβακοκαλλιέργεια από την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο. Χτες, ο υφυπουργός Γεωργίας επιχείρησε να εμφανίσει την απόφαση για οριζόντια μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 5%, ως γενικής αποδοχής από τους βαμβακοπαραγωγούς, επικαλούμενος τη διεπαγγελματική σύσκεψη που έγινε στις 17/11. Μόνο που όμως στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν οι βιομήχανοι - εκκοκκιστές και εκπρόσωποι των υποτακτικών διοικήσεων των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ και όχι πραγματικοί βαμβακοπαραγωγοί.

Ο υφυπουργός Γεωργίας επιχείρησε να διευκρινίσει τι ακριβώς θα συμβεί την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο, αν και όπως είπε η σχετική απόφαση δεν έχει υπογραφεί ακόμα. Οπως ανακοίνωσε, η εφαρμογή των μέτρων μείωσης των στρεμμάτων και της παραγωγής παραγωγής, θα έχει αποτέλεσμα: «Η καλλιεργούμενη έκταση θα κυμανθεί μεταξύ 3.980.000 - 4.020.000, ήτοι 5% μικρότερη από το μέσο όρο της πενταετίας 4.211.000 στρεμμάτων και η ποσότητα σύσπορου βάμβακος θα κυμανθεί μέχρι το ύψος των 1.220.000 τόνων». Πάντως, σε σχετικό πίνακα που έδωσε ο υφυπουργός, λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των στρεμμάτων που καλλιεργήθηκαν στο διάστημα 1995 - 1999 και ο μέσος όρος στρεμματικής απόδοσης από τα τρία καλύτερα χρόνια (1995 - 1998 και 1999) της ίδιας πενταετίας. Στο τέλος του πίνακα αναφέρεται ότι εφαρμογή μείωσης του μέσου όρου των στρεμμάτων τις πενταετίας 1995 - 1999 κατά 5% για την εμπορική περίοδο 2001-2002 θα έχει αποτέλεσμα να καλλιεργηθούν 4.000.936 στρέμματα, τα όποια πρέπει να έχουν μέση στρεμματική απόδοση πανελλαδικά 305,2 κιλά, για να προκύψει μια παραγωγή 1.220.000 τόνοι.

Αυτά θα συμβούν με βάση τα όσα ανακοίνωσε χτες υφυπουργός Γεωργίας, ωστόσο όμως διαφαίνεται ότι στην πράξη τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα του χρόνου για τους βαμβακοπαραγωγούς. Οπως διαφάνηκε χτες από τα λεγόμενα του Βαγ. Ανωμερίτη, η «λυπητερή» θα έρθει σε όλους τους βαμβακοπαραγωγούς του χρόνου όταν θα λάβουν στα χέρια τους τις δηλώσεις ηρτημένης εσοδείας. Μέσω των δηλώσεων αυτών, από ό,τι δείχνουν τα πράγματα θα επιβληθεί μια διπλή απαγόρευση στους βαμβακοπαραγωγούς: Θα μπει δηλαδή ένα ιδιότυπο πλαφόν και στα στρέμματα και στην παραγωγή, ώστε να υλοποιηθούν αποτελεσματικά οι απαράδεκτες και παράνομες κυβερνητικές αποφάσεις δραστικής συρρίκνωσης της βαμβακοκαλλιέργειας, στο όνομα των αντιαγροτικών επιταγών της ΕΕ και του ΠΟΕ.

Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας ούτε που κάνουν λόγο για ανάπτυξη της βαμβακοκαλλιέργειας με παράλληλη αύξηση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών. Ο Βαγ. Αργύρης επ' αυτού προέβαλλε το επιχείρημα ότι υπάρχουν φραγμοί από την ΕΕ και τον ΠΟΕ. Και όπως επανέλαβε για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων, η κυβέρνηση θα προτείνει στην ΕΕ ενόψει της αναθεώρησης του κοινοτικού καθεστώτος στο βαμβάκι, να παραμείνει ο συντελεστής συνυπευθυνότητας στο 0,5 για κοινοτική παραγωγή 1.600.000 τόνους και από εκεί και πάνω να ισχύσει το 0,6 που προτείνει η Κομισιόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ