Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΠΥΡΗΝΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ
«Δώρο» 4,6 δισ. δρχ. στους βιομηχάνους

Οι παραγωγοί έχασαν εξαιτίας της διεπαγγελματικής συμφωνίας 5,8 δισ. δραχμές!  

Να εμφανίσει ως ευεργετική την απαράδεκτη διεπαγγελματική συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού για τα συμπύρηνα ροδάκινα, επιχείρησε χτες ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των ροδακινοπαραγωγών στη Βέροια.

Ο υφυπουργός Γεωργίας σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί των ευθυνών του για την κατάσταση που διαμορφώθηκε σε βάρος των ροδακινοπαραγωγών, έδωσε χτες στη δημοσιότητα τα πρακτικά των αποφάσεων των δύο διεπαγγελματικών συμφωνιών (6/7 και 11/8) με τις υπογραφές των συμμετεχόντων. Σε σχετικές δηλώσεις του ο Βαγ. Αργύρης επιχείρησε να εμφανίσει ως σημαντική τη διεπαγγελματική συμφωνία και πολύ λίγους αυτούς που διαμαρτύρονται. Και το επιχείρημα του υφυπουργού ήταν πως για το καλό τους οι παραγωγοί εξαναγκάστηκαν να δώσουν τζάμπα 60.000 τόνους συμπύρηνα ροδάκινα στους βιομηχάνους-μεταποιητές. Γιατί, όπως ανέφερε, έτσι θα καταβληθεί η θεσμική τιμή των 96 δραχμών το κιλό για τους υπόλοιπους 240.000 τόνους που παραδόθηκαν στις βιομηχανίες. Και κατά τη συνήθη κυβερνητική πρακτική, πρόσθεσε ότι θα καταβληθούν 23,6 δισ. δραχμές στους παραγωγούς συμπύρηνου ροδάκινου. Δεν είπε όμως ότι οι παραγωγοί χάνουν εξαιτίας της διεπαγγελματικής συμφωνίας 5,8 δισ. δραχμές. Αντίθετα, οι βιομήχανοι κέρδισαν χωρίς κόπο 4,6 δισ. δραχμές από τη δωρεάν προσφορά πρώτης ύλης, που τους έκανε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας μαζί με κάποιους παρατρεχάμενούς της.

Επιπρόσθετα, ο Βαγ. Αργύρης κατέβαλε φιλότιμη προσπάθεια να παρουσιάσει ως αναξιοπαθούντες τους βιομηχάνους, επειδή, όπως είπε, αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα από το διεθνή ανταγωνισμό, μια και η Ελλάδα είναι πρώτη στις εξαγωγές κομπόστας. Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι οι βιομήχανοι έκαναν χάρη στους ροδακινοπαραγωγούς που αποφάσισαν να μεταποιήσουν τελικά 300.000 τόνους, αφού είχαν προγραμματίσει αρχικά να μεταποιήσουν μόνο 150.000 τόνους. Ετσι, αν δεν υπήρχε το υπουργείο Γεωργίας να πετύχει αυτή τη συμφωνία, οι παραγωγοί, όπως υποστήριξε ο υφυπουργός, θα έβγαιναν περισσότερο ζημιωμένοι και δε θα έπαιρναν μια μέση τιμή γύρω στις 76 δραχμές, η οποία βέβαια στην πράξη είναι ακόμα μικρότερη.

Εκτός των παραπάνω ο Βαγ. Αργύρης απέφυγε να αναφερθεί, όταν ρωτήθηκε σχετικά, για το τι περιμένει από τον επόμενο χρόνο τους ροδακινοπαραγωγούς, μετά την ψήφιση του καταστροφικού κανονισμού στις Βρυξέλλες. Ουσιαστικά, παρέπεμψε το θέμα στη διεπαγγελματική συμφωνία του 2001, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Γεωργίας με πρωτοβουλίες του επιδιώκει να μειωθεί το κόστος των μεταφορικών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ