ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ - ΤΡΟΪΚΑΣ
Πλειστηριασμοί στα σπίτια λαϊκών νοικοκυριών

Στην ατζέντα και η «απελευθέρωση» των εμπορικών μισθώσεων

Η συγκέντρωση της μικρής ακίνητης ιδιοκτησίας προωθείται με την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών και τον «ενιαίο φόρο»

Eurokinissi

Η συγκέντρωση της μικρής ακίνητης ιδιοκτησίας προωθείται με την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών και τον «ενιαίο φόρο»
Το σταδιακό «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών ακόμη και για την πρώτη και κύρια κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών που έχουν χρέη στις τράπεζες, ήταν το κυρίαρχο θέμα στη χτεσινή συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας. Στην ατζέντα ήταν και το ζήτημα της «απελευθέρωσης» των εμπορικών μισθώσεων, μέτρο που στρέφεται σε βάρος αυτοαπασχολούμενων και μικρεμπόρων και έρχεται να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για περισσότερα λουκέτα στα μικρομάγαζα.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, διαφαίνεται η «κοινή διάθεση» για τη «μερική απελευθέρωση» των πλειστηριασμών. Η «σταδιακή» εφαρμογή του μέτρου, που θα ξεκινήσει από το Γενάρη του 2014, καθώς και τα λεγόμενα «κοινωνικά κριτήρια», που προβάλλονται από τη συγκυβέρνηση, δεν πρέπει να ξεγελάσουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Κατά κύριο λόγο αυτές οι προβλέψεις έχουν να κάνουν με την προστασία και το συλλογικό συμφέρον των τραπεζών, καθώς το ενδεχόμενο μαζικών πλειστηριασμών σε σύντομο διάστημα θα έριχνε απότομα τις τιμές των ακινήτων, θα προκαλούσε νέες αναταράξεις και επισφάλειες στις τράπεζες και αυτό μόνο λίγους μήνες μετά την «ανακεφαλαιοποίηση» που ολοκληρώθηκε από τον πακτωλό των διακρατικών ενισχύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται η σταδιακή μείωση του ορίου αντικειμενικής αξίας κάτω από την οποία οι τράπεζες θα παίρνουν το ελεύθερο να προχωρούν σε πλειστηριασμούς. Η όποια παρεχόμενη «προστασία» θα γίνεται με κριτήρια όπως το «ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης» και του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» με τις τράπεζες, ενώ οι σχετικές προβλέψεις θα αφορούν σε νοικοκυριά που «αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση». Είναι, δηλαδή, φανερός ο προσανατολισμός τους στο να βγάλουν μαζικά στο σφυρί κατοικίες και άλλα περιουσιακά στοιχεία, ξεκινώντας από δάνεια που «κοκκίνισαν» πριν από την έναρξη της καπιταλιστικής κρίσης. Παράπλευρος στόχος είναι να στριμώξουν οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά και δανειολήπτες, να τους εξαναγκάσουν με τον εκβιασμό του πλειστηριασμού να κόψουν από άλλες στοιχειώδεις δαπάνες, προκειμένου να «συνεργαστούν» και να πληρώσουν τους τραπεζίτες.

Ενόψει, μάλιστα, της έναρξης των πλειστηριασμών οι τραπεζικοί όμιλοι σχεδιάζουν την ίδρυση «κακών τραπεζών» (bad banks), οι οποίες θα αναλάβουν τη «διαχείριση» των προβληματικών δανείων, ενώ ταυτόχρονα διαπραγματεύονται την πώληση «κόκκινων» δανείων σε επιχειρηματικά funds.

Στο στόχαστρο η μικρή ακίνητη περιουσία

Η «θηλιά» γύρω από τη μικρή ιδιοκτησία σφίγγει από το 2014, με το λεγόμενο ενιαίο τέλος ακινήτων, με την επέκταση του χαρατσιού που ισχύει σήμερα για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, σε γεωργικές εκτάσεις, οικόπεδα κ.ά. Ανάγλυφα προκύπτουν οι στοχεύσεις του κεφαλαίου για τη συγκέντρωση της ακίνητης περιουσίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια. Κάθε άλλο παρά τυχαία έρχονται και οι επισημάνσεις τους σχετικά με το «υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης» που καταγράφεται στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλα κράτη της ΕΕ. Συγκυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί (ΕΕ - ΔΝΤ) θεωρούν την παρεχόμενη προστασία ως μέτρο «στρέβλωσης της αγοράς», αντικίνητρο για τους τραπεζίτες, εμπόδιο στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξαιρετικά επίκαιρες αναδεικνύονται οι προτάσεις νόμου του ΚΚΕ που έχουν κατατεθεί στη Βουλή για την προστασία και ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας από τα χρέη προς τις τράπεζες. Οι προτάσεις του Κόμματος εκτός από την απαγόρευση των πλειστηριασμών, προβλέπουν και άλλες απαλλαγές από τόκους και κεφάλαιο, σε ό,τι αφορά τα δάνεια οικογενειών με ετήσιο εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Τα παζάρια κυβέρνησης - τρόικας συνεχίζονται και γύρω από τον τρόπο της «απελευθέρωσης» των εμπορικών μισθώσεων. Η τρόικα φέρεται να αξιώνει την «άμεση και πλήρη απελευθέρωση» από το 2014. Από την πλευρά της η συγκυβέρνηση συμφωνεί με την «απελευθέρωση» για τις νέες εμπορικές μισθώσεις και για τις παλαιότερες συμβάσεις με μίσθωμα πάνω από 50.000 ευρώ το χρόνο.

Διαχειριστικά ζόρια

Για την Κυριακή τελικά -και όχι για σήμερα όπως σχεδιαζόταν αρχικά- ορίστηκε η νέα συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σημείωσε στα στελέχη της τρόικας ότι η «ελληνική κυβέρνηση δε θα πάρει νέα μέτρα με υφεσιακό χαρακτήρα». Σύμφωνα με την παρεχόμενη πληροφόρηση, ο εκπρόσωπος της τρόικας και του ΔΝΤ Π. Τόμσεν, εκτίμησε ότι «όποια μέτρα και αν πάρει η Ελλάδα θα έχουν επίπτωση στην οικονομία, αλλά οι κραδασμοί θα απορροφηθούν». Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από επικοινωνιακά κόλπα και τα υπαρκτά διαχειριστικά ζόρια, η επίθεση του κεφαλαίου με νέα μέτρα απέναντι στο λαό είναι απόλυτα δεδομένη, γιατί αυτό επιτάσσει η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ
Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Ξεκινά σήμερα στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας η 15η Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Η συνάντηση θα διαρκέσει από τις 8 μέχρι και τις 10 Νοέμβρη. Για τη Λισαβόνα αναχώρησε ήδη αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν, επίσης, ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Το θέμα της φετινής Διεθνούς Συνάντησης είναι: «Το βάθεμα της κρίσης του καπιταλισμού, ο ρόλος της εργατικής τάξης και τα καθήκοντα των κομμουνιστών στην πάλη για τα δικαιώματα των εργατών και των λαών. Η ιμπεριαλιστική επίθεση, ανακατατάξεις δυνάμεων σε διεθνές επίπεδο, το εθνικό ζήτημα, η ταξική χειραφέτηση και η πάλη για το σοσιαλισμό».

Στη Συνάντηση έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους 71 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα απ' όλο τον κόσμο.

Το Πορτογαλικό ΚΚ, που φιλοξενεί τη Διεθνή Συνάντηση, προγραμματίζει την Κυριακή 10/11, μετά την ολοκλήρωσή της, την οργάνωση διεθνιστικής εκδήλωσης για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του πρώην Γενικού Γραμματέα του, Αλβάρο Κουνιάλ.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ ΣΤΟ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Συνεχίζονται οι έρευνες και τα σενάρια

Συνεχίζονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες του δολοφονικού χτυπήματος στο Ν. Ηράκλειο. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εξακολουθούν να εξετάζουν τα βίντεο που έχουν συλλέξει τόσο από το σημείο της επίθεσης όσο και από τις κάμερες που υπάρχουν στη γύρω περιοχή, προκειμένου να συλλεγούν περισσότερα στοιχεία για τα γεγονότα πριν και μετά τη διπλή δολοφονία.

Παράλληλα, τα σενάρια σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, εξακολουθούν να δίνουν και να παίρνουν σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση ή μη του δράστη, το όπλο που χρησιμοποιήθηκε και αν ανήκει σε διάφορες αυτοαποκαλούμενες οργανώσεις. Με τις διάφορες διαρροές από την Αστυνομία συντηρείται το κλίμα της τρομολαγνείας που κορυφώνεται με τη μη ύπαρξη -ακόμα- κειμένου ανάληψης ευθύνης. Αργά προχτές το βράδυ, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση όπου τονίζει πως «η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία διενεργεί τις σχετικές έρευνες υπό πλήρη μυστικότητα και δεν έχει διοχετεύσει άμεσα ή έμμεσα κανένα στοιχείο στη δημοσιότητα, πέραν των επίσημων ανακοινώσεων».

Καλούνται σε απολογία τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Στάθης Μπούκουρας, καλούνται σε απολογία για ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση. Οι κατηγορούμενοι κλήθηκαν να απολογηθούν στις 25 Νοέμβρη μετά από απόφαση των δύο εφετών που μελέτησαν τις δικογραφίες και τις καταθέσεις μαρτύρων. Επίσης, σημειώνεται πως οι εφέτες ζήτησαν να ενωθούν οι τρεις δικογραφίες (δολοφονία Π. Φύσσα, επίθεση στα μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα και επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες στο Κερατσίνι) για να ολοκληρωθεί πιο σύντομα η ανακριτική διαδικασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ