Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ - ΤΡΟΪΚΑΣ
Πλειστηριασμοί στα σπίτια λαϊκών νοικοκυριών

Στην ατζέντα και η «απελευθέρωση» των εμπορικών μισθώσεων

Η συγκέντρωση της μικρής ακίνητης ιδιοκτησίας προωθείται με την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών και τον «ενιαίο φόρο»

Eurokinissi

Η συγκέντρωση της μικρής ακίνητης ιδιοκτησίας προωθείται με την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών και τον «ενιαίο φόρο»
Το σταδιακό «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών ακόμη και για την πρώτη και κύρια κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών που έχουν χρέη στις τράπεζες, ήταν το κυρίαρχο θέμα στη χτεσινή συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας. Στην ατζέντα ήταν και το ζήτημα της «απελευθέρωσης» των εμπορικών μισθώσεων, μέτρο που στρέφεται σε βάρος αυτοαπασχολούμενων και μικρεμπόρων και έρχεται να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για περισσότερα λουκέτα στα μικρομάγαζα.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, διαφαίνεται η «κοινή διάθεση» για τη «μερική απελευθέρωση» των πλειστηριασμών. Η «σταδιακή» εφαρμογή του μέτρου, που θα ξεκινήσει από το Γενάρη του 2014, καθώς και τα λεγόμενα «κοινωνικά κριτήρια», που προβάλλονται από τη συγκυβέρνηση, δεν πρέπει να ξεγελάσουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Κατά κύριο λόγο αυτές οι προβλέψεις έχουν να κάνουν με την προστασία και το συλλογικό συμφέρον των τραπεζών, καθώς το ενδεχόμενο μαζικών πλειστηριασμών σε σύντομο διάστημα θα έριχνε απότομα τις τιμές των ακινήτων, θα προκαλούσε νέες αναταράξεις και επισφάλειες στις τράπεζες και αυτό μόνο λίγους μήνες μετά την «ανακεφαλαιοποίηση» που ολοκληρώθηκε από τον πακτωλό των διακρατικών ενισχύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται η σταδιακή μείωση του ορίου αντικειμενικής αξίας κάτω από την οποία οι τράπεζες θα παίρνουν το ελεύθερο να προχωρούν σε πλειστηριασμούς. Η όποια παρεχόμενη «προστασία» θα γίνεται με κριτήρια όπως το «ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης» και του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» με τις τράπεζες, ενώ οι σχετικές προβλέψεις θα αφορούν σε νοικοκυριά που «αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση». Είναι, δηλαδή, φανερός ο προσανατολισμός τους στο να βγάλουν μαζικά στο σφυρί κατοικίες και άλλα περιουσιακά στοιχεία, ξεκινώντας από δάνεια που «κοκκίνισαν» πριν από την έναρξη της καπιταλιστικής κρίσης. Παράπλευρος στόχος είναι να στριμώξουν οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά και δανειολήπτες, να τους εξαναγκάσουν με τον εκβιασμό του πλειστηριασμού να κόψουν από άλλες στοιχειώδεις δαπάνες, προκειμένου να «συνεργαστούν» και να πληρώσουν τους τραπεζίτες.

Ενόψει, μάλιστα, της έναρξης των πλειστηριασμών οι τραπεζικοί όμιλοι σχεδιάζουν την ίδρυση «κακών τραπεζών» (bad banks), οι οποίες θα αναλάβουν τη «διαχείριση» των προβληματικών δανείων, ενώ ταυτόχρονα διαπραγματεύονται την πώληση «κόκκινων» δανείων σε επιχειρηματικά funds.

Στο στόχαστρο η μικρή ακίνητη περιουσία

Η «θηλιά» γύρω από τη μικρή ιδιοκτησία σφίγγει από το 2014, με το λεγόμενο ενιαίο τέλος ακινήτων, με την επέκταση του χαρατσιού που ισχύει σήμερα για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, σε γεωργικές εκτάσεις, οικόπεδα κ.ά. Ανάγλυφα προκύπτουν οι στοχεύσεις του κεφαλαίου για τη συγκέντρωση της ακίνητης περιουσίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια. Κάθε άλλο παρά τυχαία έρχονται και οι επισημάνσεις τους σχετικά με το «υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης» που καταγράφεται στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλα κράτη της ΕΕ. Συγκυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί (ΕΕ - ΔΝΤ) θεωρούν την παρεχόμενη προστασία ως μέτρο «στρέβλωσης της αγοράς», αντικίνητρο για τους τραπεζίτες, εμπόδιο στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξαιρετικά επίκαιρες αναδεικνύονται οι προτάσεις νόμου του ΚΚΕ που έχουν κατατεθεί στη Βουλή για την προστασία και ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας από τα χρέη προς τις τράπεζες. Οι προτάσεις του Κόμματος εκτός από την απαγόρευση των πλειστηριασμών, προβλέπουν και άλλες απαλλαγές από τόκους και κεφάλαιο, σε ό,τι αφορά τα δάνεια οικογενειών με ετήσιο εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Τα παζάρια κυβέρνησης - τρόικας συνεχίζονται και γύρω από τον τρόπο της «απελευθέρωσης» των εμπορικών μισθώσεων. Η τρόικα φέρεται να αξιώνει την «άμεση και πλήρη απελευθέρωση» από το 2014. Από την πλευρά της η συγκυβέρνηση συμφωνεί με την «απελευθέρωση» για τις νέες εμπορικές μισθώσεις και για τις παλαιότερες συμβάσεις με μίσθωμα πάνω από 50.000 ευρώ το χρόνο.

Διαχειριστικά ζόρια

Για την Κυριακή τελικά -και όχι για σήμερα όπως σχεδιαζόταν αρχικά- ορίστηκε η νέα συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σημείωσε στα στελέχη της τρόικας ότι η «ελληνική κυβέρνηση δε θα πάρει νέα μέτρα με υφεσιακό χαρακτήρα». Σύμφωνα με την παρεχόμενη πληροφόρηση, ο εκπρόσωπος της τρόικας και του ΔΝΤ Π. Τόμσεν, εκτίμησε ότι «όποια μέτρα και αν πάρει η Ελλάδα θα έχουν επίπτωση στην οικονομία, αλλά οι κραδασμοί θα απορροφηθούν». Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από επικοινωνιακά κόλπα και τα υπαρκτά διαχειριστικά ζόρια, η επίθεση του κεφαλαίου με νέα μέτρα απέναντι στο λαό είναι απόλυτα δεδομένη, γιατί αυτό επιτάσσει η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζικό φακέλωμα, εκβιασμοί και απειλές σε υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά (2020-01-09 00:00:00.0)
Ανοίγουν δρόμο για διευκόλυνση πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών (2015-07-25 00:00:00.0)
Παρέμβαση για «κούρεμα» των δανείων του λαού και απαγόρευση πλειστηριασμών (2014-11-21 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή κλιμάκωση στο βωμό της ανταγωνιστικότητας (2014-09-04 00:00:00.0)
Νέες «απελευθερώσεις» από το 2015 (2014-01-29 00:00:00.0)
Αρπάζουν τη λαϊκή στέγη για να σώσουν τις τράπεζες (2013-08-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ