Τετάρτη 29 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ»
Νέες «απελευθερώσεις» από το 2015

Eurokinissi

Παραπέρα απελευθερώσεις στους πλειστηριασμούς κατοικιών για τα «κόκκινα» δάνεια λαϊκών νοικοκυριών σχεδιάζει γα το 2015 η συγκυβέρνηση, στο πλαίσιο εφαρμογής διατάξεων του πρόσφατου νόμου με τον οποίο ξεκίνησε η σταδιακή άρση της παρεχόμενης προστασίας.

Σύμφωνα και με το έγγραφο του υφυπουργού Ανάπτυξης, Θ. Σκορδά, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, προβλέπεται η συγκρότηση «κυβερνητικού συμβουλίου για το ιδιωτικό χρέος», για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν στην «επιτάχυνση των διαδικασιών αναφορικά με τις καθυστερούμενες οφειλές» και τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου στην αγορά ακινήτων. Προβλέπεται, επίσης, διαμόρφωση τραπεζικού «κώδικα δεοντολογίας» των τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδας, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο μέχρι 31/12/2014. Ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει τις διατάξεις σχετικά με τις διαδικασίες «αξιολόγησης κινδύνου» από την πλευρά των τραπεζών και την αξιολόγηση της δυνατότητας αποπληρωμής

Προδιαγράφονται κριτήρια, όπως του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», με τα οποία εκβιάζουν τα λαϊκά νοικοκυριά και «εξωδικαστικοί συμβιβασμοί». Επίσης, κριτήριο προστασίας θα είναι τα «αποδεκτά έξοδα διαβίωσης», τα οποία προσδιορίζονται κάθε χρόνο από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) με βάση τα «στατιστικά κατώφλια» της επίσημης φτώχειας.

Είναι φανερό ότι σχεδιάζουν την πλήρη κατάργηση της προστασίας, παρέχοντας τη δυνατότητα στις τράπεζες να προχωρήσουν στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων καταπώς οι ίδιες κρίνουν, ενώ το πλαίσιο που αναγγέλλει η συγκυβέρνηση για τη «διαχείριση των προβληματικών δανείων» είναι ουσιαστικά ίδιο κι απαράλλακτο με αυτό που σχεδιάζουν και οι τραπεζίτες.

Στο 40% υπολογίζεται να ανέλθουν τα προβληματικά δάνεια (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) για το 2014, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις από την πλευρά των τραπεζών. Ηδη διαμορφώνονται στο 32% του συνόλου των χορηγήσεων ή σε περίπου 70 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να έχουν δημοσιοποιηθεί τα τελευταία επίσημα στοιχεία, όπως προκύπτουν και από τους διαγνωστικούς ελέγχους που διενήργησε η BlackRock. Η Τράπεζα Ελλάδας έχει υποδείξει τις κατευθύνσεις με στόχο την αποφυγή φαινομένων περαιτέρω απογείωσης των «κόκκινων» δανείων, η οποία θα οδηγούσε σε πρόσθετες ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών. Σε αυτό το πλαίσιο οι τράπεζες καλούνται να τα εντοπίσουν έγκαιρα και να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις (επιμήκυνση κ.ά.) ειδικά για τα δάνεια των νοικοκυριών που «κινδυνεύουν» να χαρακτηριστούν «επισφαλή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ντόμινο αντιλαϊκών διεργασιών για την ανάκαμψη του κεφαλαίου (2015-10-18 00:00:00.0)
Ανοίγουν δρόμο για διευκόλυνση πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών (2015-07-25 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή κλιμάκωση στο βωμό της ανταγωνιστικότητας (2014-09-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ