Τετάρτη 29 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΔΝΤ
Εντείνονται οι αντιπαραθέσεις για τη διαχείριση

Νέες πτυχές των ανταγωνισμών που εξυφαίνονται στους κόλπους της ΕΕ έφερε στο προσκήνιο η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Β. Σόιμπλε, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες: «Μπορώ να φανταστώ μια Βουλή της Ευρωζώνης», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαία «η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενοποίησης» και η θωράκισή της «με αλλαγές στις ευρωπαϊκές Συνθήκες». Προκειμένου, μάλιστα, να στηρίξει την θέση του επικαλέστηκε την επιθυμία Γερμανίας και Γαλλίας προκειμένου το Ευρωκοινοβούλιο να εμπλακεί ενεργότερα στις αποφάσεις που αφορούν στα κράτη της Ευρωζώνης.

Από τη μεριά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ, συνέδεσε την «ανάπτυξη» και τη δημιουργία «θέσεων εργασίας» με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συντελούνται σε επίπεδο ΕΕ. Παρουσιάζοντας στις Βρυξέλλες τη «βίβλο» του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού, «Απασχόληση και ανάπτυξη: Υποστήριξη της ευρωπαϊκής ανάκαμψης», σημείωσε τις προτεραιότητες σχετικά με την τραπεζική ένωση, η οποία θα συμβάλει στη «μείωση της αβεβαιότητας των επενδυτών», καθώς και στη μείωση του χρέους, κρατικού και ιδιωτικού, προς τις τράπεζες. Ο εν λόγω προσανατολισμός φαίνεται να δείχνει προς την κατεύθυνση μείωσης του μεγέθους των τραπεζών, προκειμένου να αποφευχθούν νέοι «συστημικοί κίνδυνοι» σε περίπτωση νέων κλυδωνισμών. Γύρω και από αυτό το ζήτημα αναπτύσσονται αντιθέσεις, καθώς η Γερμανία και η Γαλλία προχωρούν σε ανασχεδιασμούς, υποστηρίζοντας ότι οι μεγάλες τράπεζες αποτελούν πρόκριμα για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και για την ενίσχυση της «ανάπτυξης».

Οι αναδιαθρώσεις στην ΕΕ συζητήθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας (συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ) υπό την προεδρία του Γ. Στουρνάρα, ο οποίος αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, συγκεκριμένα στην τραπεζική ένωση, στην αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία, δηλαδή στη διοχέτευση κεφαλαίων προς τις επιχειρήσεις, στην «ενίσχυση της εμπιστοσύνης πολιτών και επενδυτών».

Το χτεσινό ΕΚΟΦΙΝ ξεκίνησε τη διαδικασία «υπερβολικού ελλείμματος» για την Κροατία, η οποία εντάχτηκε στην Ευρωζώνη μόλις προ 7μηνου (Ιούλης 2013). Πρόκειται για την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων ενισχυμένης δημοσιονιομικής εποπτείας, που ισχύουν για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της λυκοσυμμαχίας. Σε αυτό το πλαίσιο το ΕΚΟΦΙΝ απηύθυνε την πρώτη «σύσταση» για τη διόρθωση του ελλείμματος μέχρι το 2016. Το συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ ενέκρινε επίσης Οδηγία για τη διαμόρφωση ενιαίου πλαισίου για τα ενυπόθηκα δάνεια που χορηγούνται από τις τράπεζες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ