Τετάρτη 29 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Ειδικό βάρος σε διαρθρωτικά μέτρα και Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επεξεργασίες γύρω από το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα, ενόψει και της επικείμενης συζήτησης σχετικά με τους τρόπους «διευθέτησης» του κρατικού χρέους. «Αυτό που απαιτείται πλέον είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», καθώς «η δημοσιονομική προσαρμογή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και η διεργασία της εσωτερικής υποτίμησης έχει κάνει τον κύκλο της», δήλωσε σε συνέντευξή του στη «Wall Street Journal» ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κ. Ρέγκλινγκ.

Σε αυτό το πλαίσιο η συγκυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων σε κλάδους και τομείς της οικονομίας, με στόχο τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, το βάρος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα αρχίζει να μετατοπίζεται προς τα «διαρθρωτικά» μέτρα και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, που αφορά στην κλιμάκωση μέτρων μέχρι και το 2017.

Το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2015, που θα αποτελέσει αντικείμενο της επόμενης «αξιολόγησης», προσδιορίζεται από τη συγκυβέρνηση στα 3 δισ. ευρώ. Το τελικό ύψος θα καθοριστεί με βάση το ύψος της ελάφρυνσης του κρατικού χρέους, η συζήτηση για το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει και επίσημα από το καλοκαίρι του 2014.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα «αξιολόγηση», οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι «οι διαφορές με την τρόικα αμβλύνονται». Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις, το «πρωτογενές πλεόνασμα» του 2013 - διαπραγματευτικό ατού της κυβέρνησης και αποτέλεσμα της φοροληστείας και των άγριων περικοπών των κονδυλίων που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες - φτάνει στο 1 δισ. ευρώ (έναντι των 691 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση). Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αναμένονται στην Αθήνα στις αρχές Φλεβάρη, ενώ οι επικεφαλής λίγο αργότερα, χωρίς να έχει οριστεί ακόμη η ημερομηνία.

Προβληματισμοί για το μείγμα και τις συγκλίσεις

Προβληματισμούς για το μείγμα πολιτικής διατυπώνει στην τριμηνιαία έκθεση και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Σε αυτό το πλαίσιο διερωτάται για το κατά πόσο «η κυβέρνηση μπορεί να προτείνει αλλαγές στην τρέχουσα πολιτική - χωρίς να εγκαταλείψει τη γενική κατεύθυνση - που να απαντούν στις ανησυχίες και την κριτική, κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και των ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών (Ευρωκοινοβούλιο, ΔΝΤ κ.λπ.)». Από την άλλη, επιβεβαιώνοντας την απαίτηση του συστήματος για συνεχή διαπιστευτήρια από τον ΣΥΡΙΖΑ, η έκθεση διατυπώνει ερώτημα για το αν «μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να αποδεχθεί συγκλίσεις με βάση τη διακηρυγμένη θέση της ότι δεν επιδιώκει την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ».

Σύμφωνα με την έκθεση, ο φόρος εισοδήματος για μισθωτούς έχει επταπλασιαστεί σε σχέση με το 2010, ο φόρος για τους επαγγελματίες είναι αυξημένος κατά 9 φορές, ενώ ο φόρος στα ακίνητα επίσης επταπλασιάστηκε. Δείχνοντας στην κατεύθυνση μείωσης των φόρων - βασικά των επιχειρήσεων - σημειώνουν ότι οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις είναι υψηλότεροι από τους μέσους όρους στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου σήμερα και αύριο στην Αθήνα, στο πλαίσιο της έρευνας για τα πεπραγμένα της τρόικας, αναμένεται να τροφοδοτήσει τη συζήτηση για το μείγμα διαχείρισης, καθώς και την επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού για τις αιτίες των βασάνων του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ