Τετάρτη 29 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Ρευστότητα στα κόμματα στην αναζήτηση σταθερότητας για το σύστημα

Εντείνονται οι διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, με κοινό παρονομαστή, πίσω από τις διάφορες κόντρες (αποπροσανατολιστικές για το λαό, υπαρκτές σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου), τη σύγκλιση στο στόχο στήριξης της αστικής εξουσίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη μεγαλύτερη δυνατή λαϊκή συναίνεση.

Εντείνονται οι διεργασίες για τη σοσιαλδημοκρατία

Στη ΔΗΜΑΡ φαίνεται να επιταχύνονται οι εξελίξεις, καθώς η ηγεσία εμφανίζεται δυσαρεστημένη από την παρουσία των Γρ. Ψαριανού και Α. Παπαδόπουλου σε εκδήλωση των «58» στην Κηφισιά, προχτές το βράδυ. Εκεί, οι δυο τους υπογράμμισαν ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να αγκαλιάσει την πρωτοβουλία των «58». Ο Α. Παπαδόπουλος (πρ. εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος) σημείωσε χαρακτηριστικά: «Για μένα είναι παράξενο που το κόμμα μου επέλεξε να απόσχει. Αν έμπαινε η ΔΗΜΑΡ στο διάλογο θα άλλαζε το τοπίο και για το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών. Η άρνηση της ΔΗΜΑΡ μειώνει τις δυνατότητες επιτυχίας του εγχειρήματος, επειδή μένουν διστακτικά ή μένουν απ' έξω στελέχη, όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Γιώργος Φλωρίδης».

Ο Γρ. Ψαριανός υποστήριξε ότι ο «χώρος» πρέπει να ενωθεί για να σταματήσει ο «εκτροχιασμός» της χώρας. «Δεν μπορούμε να την αλλάξουμε (σ.σ. τη χώρα) με το Δικτυο 21 και την Πολιτικη Ανοιξη, ούτε με τα γκρουπούσκουλα του ΣΥΡΙΖΑ. Εγω είμαι του ευρωμονόδρομου», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα για συνεργασία και στον «ευρωπαϊκό ΣΥΡΙΖΑ, τον ΣΥΡΙΖΑ του Τέξας»...

Στην εκδήλωση των «58» στην Κηφισιά παραβρέθηκαν και οι Εύη Χριστοφιλοπούλου, Π. Καψής, Τ. Γιαννίτσης, Ν. Μουζέλης, Αθηνά Δρέττα, Χρ. Ροζάκης, Απ. Δοξιάδης, Κ. Σπηλιόπουλος, Γ. Τζανετάκος, Π. Κορλύρας, Θάλεια Δραγώνα, Αννα Φραγκουδάκη.

Επίσης, παραβρέθηκε και πήρε το λόγο ο, πρόσφατα αποχωρήσας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Τατσόπουλος.

Προειδοποίησε ότι «ο πολιτικός χρόνος είναι εναντίον της Κεντροαριστεράς» και εξήγησε: «Εχουμε σκηνικό ακραίας πολιτικής πόλωσης. Τα δυο μαμούθ, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, δε θα διστάσουν να ποδοπατήσουν ό,τι βρεθεί στο δρόμο τους». Ο ίδιος, εμφανιζόμενος χτες στον «ΣΚΑΪ», μίλησε και για συνεργασία με φιλελεύθερους, με την «κεντροδεξιά», δείχνοντας το εύρος των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, καθώς εντείνεται η φημολογία ότι η μειοψηφία της ΔΗΜΑΡ, που θέλει συμπόρευση με «58» και ΠΑΣΟΚ, θα αποχωρήσει από το κόμμα, γράφεται ότι έγινε ήδη πρόταση στον Α. Παπαδόπουλο να συμμετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο των «58» και ΠΑΣΟΚ, ακόμα και ως επικεφαλής. Ο ίδιος, σήμερα Τετάρτη, αναμένεται να βρεθεί στις Βρυξέλλες ώστε να συμμετάσχει σε εκδήλωση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Αννυς Ποδηματά, με κεντρικό ομιλητή τον Τάσο Γιαννίτση.

Ο νυν ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χρήστος Μαχαίρας, σχολιάζοντας στο «MEGA» την παρουσία στελεχών του κόμματος στην εκδήλωση των «58», είπε: «Είναι προφανές ότι η εξυπηρέτηση του εκλογικού σχεδιασμού των "58" είναι η εξυπηρέτηση του εκλογικού σχεδιασμού του κ. Βενιζέλου. Αρα, τα στελέχη μας, που πηγαίνουν ως ομιλητές, θα πρέπει να σκεφτούν ότι συνδράμουν μια αντίπαλη εκλογική σύμπραξη στη Δημοκρατική Αριστερά... Ο χώρος της ανανεωτικής Αριστεράς (...) αποστρέφεται τις πρακτικές που αποσκοπούν στη φίμωση της αντίθετης άποψης (...) Υπάρχει ωστόσο ένα όριο: Δεν μπορείς να πληγώνεις τη δημόσια εικόνα του κόμματός σου και τις εκλογικές του προοπτικές. Πόσο, μάλλον, αν είσαι μέλος κορυφαίων οργάνων, όπως είναι η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ...»

Εξάλλου, με δηλώσεις του το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, που έχει στηρίξει το «εγχείρημα» των «58», δήλωσε χτες ότι «αντικειμενικά υπάρχει ζήτημα κατά πόσο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός μας ή και βουλευτές μπορούν να παίρνουν μέρος, ως ομιλητές, σε μια εκδήλωση ενός φορέα που διαμορφώνει έναν άλλον πολιτικό προσανατολισμό».

Προσκλήσεις επιστροφής και διαφωνίες για τα «υλικά»

Την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι επαφές του Α. Λοβέρδου για συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ και παρότι εμφανίζεται επικριτικός ως προς τους «58», τις τελευταίες μέρες ο ίδιος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισής του με το ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε στο προσκλητήριο που απευθύνουν από το ΠΑΣΟΚ περί συμπόρευσης, αναφέρουν ονομαστικά τόσο τον Λοβέρδο όσο και το κόμμα του («Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα»). Ενδεικτικά, χτες ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με δηλώσεις του σημείωσε ότι ο Α. Λοβέρδος «είναι από τα σπλάχνα της παράταξης, έχει συμβάλει στην προσπάθεια από το 2010 πάρα πολύ σημαντικά και βέβαια δεν έχει καμία θέση στους λεγόμενους αντιμνημονιακούς».

Την αντίθεσή του στους «58» και την κοινή εκλογική κάθοδο με το ΠΑΣΟΚ σε ενιαίο ψηφοδέλτιο με τίτλο, π.χ., «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη» εξέφρασε, εν τω μεταξύ, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος μιλώντας στο «ΒΗΜΑ FM»: «Το ΠΑΣΟΚ τι θα γίνει; Θα εξαφανιστεί; (...) Μπορεί να λέει "Δημοκρατική Συμπαράταξη Καθηγητών Πανεπιστημίου" και από κάτω ΠΑΣΟΚ; Αν το δεχτούν αυτό, εγώ δεν το ψηφίζω αυτό (...) ΠΑΣΟΚ μπορεί να αναγκαστώ να ψηφίσω, με βαριά καρδιά, αλλά αυτό δεν το ψηφίζω, διότι και η γελοιοποίηση έχει όρια».

Παρακάτω, για όσα λέει στις μαζώξεις της η «Πρωτοβουλία των 58», είπε: «Δε λέει απολύτως τίποτα. Λέει για δημοκρατία και αξιοκρατία. Εχετε ακούσει κανένα λόγο, οποιασδήποτε παράταξης, που να λέει κάτι διαφορετικό; Και να το πει, πρέπει να το πιστέψω; Ο κ. Σαμαράς το έλεγε όταν έκανε την Πολιτική Ανοιξη ότι είναι καταλύτης. Ο κ. Σημίτης, όταν έκανε τον εκσυγχρονισμό του ΠΑΣΟΚ, έλεγε ότι είμαστε καταλύτες. Ολοι το ίδιο λένε. Οτι είναι καταλύτες και πρωτοπόροι, που μας προτείνουν δημοκρατία, αξιοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και να πολεμήσουμε τη διαφθορά».

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα «υλικά» της αναπαλαίωσης σημείωσε: «Οποιαδήποτε κίνηση που έχει παλαιά στελέχη κομμάτων ή παλαιούς υπουργούς οποιουδήποτε κόμματος δεν έχει ελπίδα να επικρατήσει ως νεωτερική λύση (...) νέα λύση με τα παλαιά υλικά, οικοδομή με τα ίδια υλικά, δε γίνεται».

Και παρέμβαση επιχειρηματιών

Στο μεταξύ, επιστολή, με την οποία ζητά από τα κόμματα να συμπεριλάβουν σε εκλόγιμη θέση στα ευρωψηφοδέλτιά τους εκπρόσωπους της «αγοράς», απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Προειδοποιεί ότι σε αντίθετη περίπτωση ο «εμπορικός κόσμος» θα προχωρήσει στη δημιουργία «πολιτικής οργάνωσης μικρομεσαίων» ενόψει των ευρωεκλογών.

Η Συνομοσπονδία, όπου εκφράζονται συγκεκριμένα τμήματα της εγχώριας αστικής τάξης, δηλώνοντας «επίσημος κοινωνικός εταίρος», εκφράζει τη βούληση «να ενισχύσει την εκπροσώπηση των απόψεων και των θέσεων της δυσαρεστημένης ελληνικής μεσαίας τάξης και επιχειρηματικότητας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», σε μια περίοδο μάλιστα όπου εντείνεται η συζήτηση για την παροχή ρευστότητας στο κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ