Τετάρτη 29 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΦΕΣ Α. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Στρώνει «κόκκινο χαλί» σε ντόπια και ξένα μονοπώλια

Η ομιλία του Α. Σαμαρά επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ ιδρύθηκε και λειτουργεί για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και σε βάρος των λαών

Eurokinissi

Η ομιλία του Α. Σαμαρά επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ ιδρύθηκε και λειτουργεί για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και σε βάρος των λαών
Προσκλητήριο στους ξένους βιομηχάνους και λοιπούς μεγαλοκαρχαρίες να επενδύσουν στην Ελλάδα προκειμένου να θησαυρίσουν παραπέρα, εκμεταλλευόμενοι τα φτηνά μεροκάματα, τα λεηλατημένα εργασιακά δικαιώματα, τις εισφοροαπαλλαγές, τις φοροαπαλλαγές και τις φοροελαφρύνσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, απεύθυνε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας χτες στο Συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Βιομηχανιών «Business Europe» στις Βρυξέλλες.

Ο Α. Σαμαράς εστίασε στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση σε δημοσιονομικό και διαρθρωτικό επίπεδο προκειμένου να στρωθεί «κόκκινο χαλί στις ξένες επενδύσεις», φράση που επαναλαμβάνει διαρκώς σε συνεντεύξεις του στο εξωτερικό και σε ομιλίες σε διεθνή φόρα και εντάσσεται στο στόχο της «ανταγωνιστικότητας», τον οποίο ασπάζονται όλα τα κόμματα τις αστικής διαχείρισης.

Αναφερόμενος στην Ελληνική Προεδρία της ΕΕ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η εαρινή Σύνοδος Κορυφής το Μάρτη θα είναι καθοριστικής σημασίας στις προσπάθειες ενίσχυσης της βιομηχανικής πολιτικής της ΕΕ και της ανταγωνιστικότητας και γι' αυτό θα πρέπει, όπως είπε, να συμφωνηθεί μια ξεκάθαρη στρατηγική. Συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να συμφωνηθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του κόστους ενέργειας για τους βιομηχάνους και τη δημιουργία ενιαίας αγοράς Ενέργειας. Την ώρα που τσακίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά με τις διαρκείς ανατιμήσεις στο ρεύμα, την υψηλότατη φορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης κ.ά., ετοιμάζουν νέες μειώσεις στο καύσιμο και το ρεύμα που καταναλώνουν οι βιομηχανίες της ΕΕ (όπως το απαιτούν με συνεχείς παρεμβάσεις τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες) για να τους διευκολύνουν στον ανταγωνισμό τους με άλλα μονοπώλια.

Ζητούν χρήμα, αναδιαρθρώσεις, στοχευμένη έρευνα

Σ' αυτό το πλαίσιο, μιλώντας στο συνέδριο, η πρόεδρος της «Business Europe», Emma Marcegaglia, προειδοποίησε το αστικό πολιτικό προσωπικό της ΕΕ: «Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει την πολιτική της, ώστε να δώσει έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, η οικονομική της υποβάθμιση θα είναι αναπόφευκτη». Ακολούθως δημοσιοποίησε τις προτάσεις της «Business Europe» για μία «νέα βιομηχανική πολιτική για την Ευρώπη», τάζοντας 400.000 νέες θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, επισημαίνει τις εξής επτά «περιοχές» όπου οι «επενδύσεις» (με την παροχή κρατικού χρήματος), οι «μεταρρυθμίσεις» (δηλαδή οι βαθιά αντιλαϊκές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις) και η «καινοτομία» (με μεγαλύτερη υπαγωγή της εκπαίδευσης και έρευνας στις ανάγκες των μονοπωλίων) θα αυξήσουν τη «διεθνή ανταγωνιστικότητα» της ευρωπαϊκής βιομηχανίας: «Ενέργεια και κλιματική αλλαγή, πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης, διεθνές εμπόριο και ισχυροποίηση της ενιαίας αγοράς, έρευνα-ανάπτυξη και καινοτομία, παν-ευρωπαϊκές υποδομές, ευλυγισία στην αγορά εργασίας και το δίπτυχο μάθηση-δεξιότητες».

Τη δέσμευσή τους να υλοποιήσουν τις απαιτήσεις της «Business Europe» εξέφρασαν στις ομιλίες τους ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς.

Παρών στη συνάντηση ήταν ο αντιπρόεδρος της «Business Europe» και πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η έξοδος από την κρίση μπορεί να πραγματοποιηθεί με αιχμή την «ιδιωτική πρωτοβουλία» και ιδιαίτερα τη βιομηχανία. «Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω της μείωσης του εργατικού κόστους, όσο και να ήταν αναπόφευκτη, έχει πεπερασμένα όρια. Οφείλουμε τώρα να στραφούμε στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και στη δημιουργία νέων μέσα από την καινοτομία και την τεχνολογία, μέσα από την καθημερινή δουλειά και την επένδυση» συμπλήρωσε, κωδικοποιώντας τα νέα αιτήματα των βιομηχάνων.

Για «μπίζνες» με τον Πούτιν

Εξάλλου, χτες το απόγευμα, ο Α. Σαμαράς συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συνάντηση ορίστηκε έκτακτα, μετά και την πληροφορία ότι οι δυο θα βρίσκονταν, για διαφορετικούς λόγους, στις Βρυξέλλες. Σαμαράς και Πούτιν, στην πρώτη τους κατ' ιδίαν συνάντηση μετά από περίπου δυο χρόνια, συζήτησαν την ενδυνάμωση των ελληνορωσικών σχέσεων στο πεδίο της οικονομίας, τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και την κατάσταση στην Ουκρανία. Το μείζον για τη ρωσική πλευρά είναι να προχωρήσει και να υλοποιηθεί πρόταση της «Gazprom» για κατασκευή νότιας διακλάδωσης του αγωγού South Stream, που θα διέρχεται και από την Ελλάδα.

Στις επίσημες δηλώσεις τους, ο Α. Σαμαράς ζήτησε από τον Πούτιν χαμηλότερες τιμές στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, όπως ζητούν τα ντόπια μονοπώλια για φτηνότερο ενεργειακό ανεφοδιασμό τους. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσδιόρισε ότι οι Ρώσοι ενδιαφέρονται για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και των λιμανιών, ειδικά αυτού της Θεσσαλονίκης. Πλασάροντας δε προς πώληση το «προϊόν» του ΟΣΕ, επέμεινε ότι θα υπάρχει αντικείμενο ώστε να γίνει απόσβεση της αρχικής ρωσικής επένδυσης. Είπε, συγκεκριμένα, ότι ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο θα μπορούσε να ικανοποιήσει τη ζήτηση στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα για ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Ο Βλ. Πούτιν μίλησε για αύξηση στις εμπορικές συναλλαγές και την έλευση στην Ελλάδα τουριστών από τη Ρωσία. «Υπάρχουν επενδυτικά σχέδια», συνέχισε απευθυνόμενος στον Ελληνα πρωθυπουργό, «και με μεγάλη ευχαρίστηση θα συζητήσουμε κάθε θέμα που έχετε στην ατζέντα».

Ακολουθούν Ομπάμα - Νετανιάχου

Στο πλαίσιο των ελιγμών της κυβέρνησης και της ίδιας της ντόπιας αστικής τάξης προκειμένου να αναβαθμίσει τη θέση της εν μέσω ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, σχεδιάζονται νέες συναντήσεις του Α. Σαμαρά στις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Συγκεκριμένα, προγραμματίζεται συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στις 26 Μάρτη στις Βρυξέλλες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σαμαράς αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα και το Ισραήλ, για σύσφιξη των σχέσεων Αθήνας-Τελ Αβίβ. Η ελληνική κυβέρνηση ρίχνει βάρος στην ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ και την παραπέρα προώθηση του τριγώνου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με αιχμή τα ενεργειακά, ενώ και η κυβέρνηση Νετανιάχου φέρεται να επιθυμεί περαιτέρω στρατιωτικές συμφωνίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ