Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση στο βωμό της ανταγωνιστικότητας

«Κόβουν και ράβουν» από χτες στο Παρίσι τα νέα αντεργατικά μέτρα

Οι διαχρονικές βλέψεις του κεφαλαίου απέναντι στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, οι πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία λαϊκών νοικοκυριών και η διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων στις τράπεζες, ήταν στη χτεσινή ατζέντα των διαβουλεύσεων συγκυβέρνησης και τρόικας, στο Παρίσι.

Για την ώρα οι κυβερνητικοί παράγοντες αποφεύγουν να δώσουν το στίγμα της διαβούλευσης, ωστόσο, είναι φανερό ότι η αντιλαϊκή επίθεση θα κλιμακωθεί και την επόμενη περίοδο με νέα μέτρα, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Τα μέτρα για το νέο αντεργατικό κοστούμι «κόβουν και ράβουν» από χτες στο Παρίσι οι υπουργοί της κυβέρνησης και οι εκπρόσωποι της τρόικας. Οπως αναμενόταν, στο επίκεντρο των νέων ανατροπών που ετοιμάζουν από κοινού για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, τέθηκε η αλλαγή του νόμου για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τη λειτουργία των συνδικάτων. Αλλωστε, η κυβέρνηση και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας έχουν ήδη ταχθεί υπέρ της αλλαγής του νόμου (1264/82) που διέπει τη λειτουργία των συνδικάτων, καθώς τον θεωρούν «ξεπερασμένο».

Στην πραγματικότητα, θα επιδιωχθεί να τεθούν νέα νομοθετικά εμπόδια στην άσκηση του δικαιώματος της απεργίας. Ταυτόχρονα, στο στόχαστρο έχουν τεθεί οι συνδικαλιστικές άδειες, αλλά και η χρηματοδότηση των συνδικάτων, με σκοπό κεφάλαιο και αστικό κράτος να τους στερήσουν και τους ελάχιστους πόρους για τη λειτουργία και την οργάνωση των αγώνων.

Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό και τις επικείμενες ανατροπές που ετοιμάζονται, το ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες, επικεντρώνεται στις παραπέρα ενοποιήσεις Ταμείων, μέσω των οποίων θα επιτευχθούν εκ νέου περικοπές και μειώσεις συντάξεων, στην αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων (4.500 σήμερα) για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη, όπως υποδείκνυε και η σχετική μελέτη του ΚΕΠΕ.

Παράλληλα, σταθερή είναι η επιδίωξή τους, με το πρόσχημα της «αντιστοιχίας» εισφορών και παροχών, να βάλουν βαθιά το μαχαίρι στις συντάξεις και στις όποιες παροχές έχουν απομείνει. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί το περιθώριο για νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών το 2015, αλλά και παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα Ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα νέας νομοθετικής παρέμβασης για τις ομαδικές απολύσεις, καθώς η πρόσφατη κυβερνητική παρέμβαση που έγινε στο ΑΣΕ, με την οποία ήδη έγιναν οι πρώτες ομαδικές απολύσεις - πέραν των ανώτερων ορίων - κρίνεται ανεπαρκής από την τρόικα.

«Προ των πυλών» η απελευθέρωση των πλειστηριασμών

Τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια και οι πλειστηριασμοί λαϊκής κατοικίας ήταν στο επίκεντρο της χτεσινής διαβούλευσης με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Ν. Δένδια, και Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου. Ο ισχύων νόμος σχετικά με την προστασία της κύριας κατοικίας (ψηφίστηκε στα τέλη του 2013) έχει καταληκτική ημερομηνία στις 31/12/2014, καθώς από την 1/1/2015 οι τράπεζες θα έχουν το ελεύθερο να προχωρούν σε πλειστηριασμούς.

«Δεν τέθηκε ζήτημα παράτασης της αναστολής των πλειστηριασμών για ένα χρόνο», διαμήνυαν σχετικά οι κυβερνητικοί παράγοντες, γεγονός που σημαίνει ότι η απελευθέρωση των πλειστηριασμών βρίσκεται «προ των πυλών». Τα παζάρια φαίνεται να περιστρέφονται γύρω από τους όρους διενέργειάς τους. Η κυβέρνηση σχεδιάζει ρύθμιση με τιμή εκκίνησης στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας, με την τρόικα να προτείνει αρχική τιμή στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας. Σήμερα, οι πλειστηριασμοί των κατασχεμένων ακινήτων μπορεί να γίνουν μόνο στο 100% της αντικειμενικής αξίας, η οποία πλέον, λόγω της συνεχιζόμενης κατρακύλας, είναι πολύ υψηλότερη από την τρέχουσα εμπορική τιμή.

Παράλληλα, και σε συνδυασμό με τα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια, συζητείται και το θέμα του νέου πτωχευτικού κώδικα των επιχειρήσεων, με κατεύθυνση την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών.

Η διασύνδεση των μισθών στο δημόσιο τομέα με βάση την «αξιολόγηση» των εργαζομένων και το πρόγραμμα των απολύσεων ήταν στην ατζέντα της διαβούλευσης με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα με τις 6.500 «υποχρεωτικές αποχωρήσεις» μέχρι το τέλος του 2014.

Σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό κενό για το 2015, οι κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι θα καλυφθεί με την έξοδο στις αγορές, δηλαδή με τη διάθεση μεσομακροπρόθεσμων ομολόγων στις τράπεζες. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται η έκδοση 7ετών κρατικών χρεογράφων.

Τα παζάρια στο Παρίσι ολοκληρώνονται σήμερα, Πέμπτη, με ατζέντα τη συνολική επισκόπηση της τρέχουσας «αξιολόγησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ