Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις σε πολλές χώρες του κόσμου

Από τις εκδηλώσεις την Κυριακή στο Κάρντιφ της Ουαλίας
Από τις εκδηλώσεις την Κυριακή στο Κάρντιφ της Ουαλίας
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν σε όλο τον κόσμο οι φιλειρηνικές - αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις που ανήκουν στη δύναμη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), ενάντια στο ΝΑΤΟ - εχθρό των λαών και της ειρήνης, με αφορμή τη Σύνοδο της λυκοσυμμαχίας σήμερα και αύριο στην Ουαλία. Στη χώρα μας η ΕΕΔΥΕ, τιμώντας και τα 65χρονα του ΠΣΕ, διοργάνωσε εκδηλώσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά.

Στο Νιούπορτ και στο Κάρντιφ, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, το περασμένο Σάββατο - μέρα που είχε οριστεί ως Παγκόσμια Μέρα Δράσης ενάντια στο ΝΑΤΟ - και την Κυριακή διοργανώθηκαν μαζικές διαδηλώσεις φιλειρηνικών - αντιπολεμικών οργανώσεων που συνεχίζονται έως και αύριο Παρασκευή. Σε αυτές καταγγέλλονται τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο, η στήριξη που παρείχε στην πρόσφατη ισραηλινή σφαγή των Παλαιστίνιων στη Γάζα, τα σχέδια για την Ουκρανία στον ανταγωνισμό του με τη Ρωσία. Εκτός των Βρετανών διαδηλωτών συμμετείχαν και αγωνιστές από την Ιρλανδία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Γερμανία, ενώ εκ μέρους του ΠΣΕ παρεμβάσεις έκαναν ο πρόεδρος της «Συμμαχίας Ειρήνης και Ουδετερότητας» («Peace and Neutrality Alliance» - PANA), Ρότζερ Κόουλ, και ο συντονιστής του κινήματος «Διεθνής Δράση για την Απελευθέρωση του Βελγίου» («International Action for Liberation» - INTAL), Μάριο Φράνσεν. Οι εκδηλώσεις είναι καθημερινές με τραπέζια συζήτησης, συναυλίες και άλλες δράσεις μέχρι τη λήξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Κάρντιφ, που έχει μετατραπεί σε στρατιωτική ζώνη.

Το περασμένο Σάββατο η Επιτροπή Ειρήνης Μπαγκλαντές διοργάνωσε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ντάκα για να καταγγείλει τον εγκληματικό ρόλο του ΝΑΤΟ, όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μουζαφάρ Χιοσάιν Πόλτου, πρόεδρος της Επιτροπής και αντιπρόεδρος του ΠΣΕ.

Η Πορτογαλική Επιτροπή για την Ειρήνη και τη Συνεργασία το περασμένο Σάββατο διοργάνωσε διαμαρτυρία στον ποταμό Τέζο, κοντά στη Λισαβόνα, ενάντια στην παρουσία ενός ΝΑΤΟικού υποβρυχίου στην περιοχή, ενώ ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος με πανό που ανέγραφε «Ναι στην ειρήνη, όχι στο ΝΑΤΟ» «περιπολούσε» συμβολικά για να καταγγείλει την εγκληματική συμμαχία, που στήριξε τη δικτατορία στη χώρα για πολλά χρόνια. Το κάλεσμα ενάντια στο ΝΑΤΟ - εχθρό των λαών υπέγραψαν δεκάδες οργανώσεις, σωματεία εργαζομένων από διάφορους κλάδους, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Πορτογαλίας, το Δημοκρατικό Κίνημα Γυναικών.

Η Οργάνωση «Στρατιωτικοί ενάντια στον πόλεμο» της Τσεχίας πραγματοποίησε δράσεις ενάντια στο ΝΑΤΟ.

Εκδηλώσεις προγραμματίζονταν επίσης από οργανώσεις του ΠΣΕ και σε άλλες χώρες, όπως οι Γερμανία, Ισπανία, Τουρκία, Νορβηγία, Βέλγιο, ΗΠΑ, Κύπρος, Ιταλία, Καναδάς, Ινδία, Νεπάλ, Βραζιλία, Κούβα και Αργεντινή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ