Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
«Πυξίδα» του οι επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων

Μία μέρα αφότου ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε το ΣΕΒ, κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του, ότι για το ΣΥΡΙΖΑ έχει προτεραιότητα η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας και πως η διαπραγμάτευση για κούρεμα του χρέους αποσκοπεί στην εξοικονόμηση πόρων που θα στηρίξουν το στόχο αυτό, το ίδιο θέμα πρυτάνευσε, καθώς φαίνεται, και στη χτεσινή του συνάντησή με το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, στο τραπέζι έπεσαν ιδέες «και για το σχεδιασμό αξιοποίησης πόρων για αναπτυξιακές επενδύσεις στους ανταγωνιστικούς τομείς της οικονομίας», με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει «τον ιδιαίτερο θεσμικό ρόλο του ΤΕΕ στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας».

Ο στόχος αυτός θα διαπερνά και το κυβερνητικό πρόγραμμα, τους άξονες του οποίου αναμένεται να παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ενόψει της οποίας πραγματοποιούνται και οι συναντήσεις με «κοινωνικούς φορείς κι επαγγελματικές οργανώσεις».

Για την επίτευξή του μάλιστα δε δίστασε, μετά από τη συνάντησή του προχτές με τη ΓΣΕΕ, να καλέσει σε «ευρύτερη σύγκλιση κοινωνικών δυνάμεων, υπό την ηγεμονία του εργατικού και λαϊκού κινήματος, για την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη»! Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κρύψει την επιδίωξή του να χειραγωγήσει και να ενσωματώσει τους εργαζόμενους στους άμεσους και μακροπρόθεσμους στόχους της αστικής τάξης, που για την επίτευξή τους σφαγιάζονται τα δικαιώματά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμενόμενα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Θεωρώ ότι σε πολλά θέματα μπορούμε να έχουμε κοινά αποδεκτές λύσεις».

Υπό το πρίσμα της επιδίωξης του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή μείγματος πολιτικής και κούρεμα του χρέους, που θα επέτρεπε να κατευθυνθούν πόροι στη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, πρέπει να αντιμετωπιστεί και η κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση για τις συναντήσεις της με την τρόικα: «Καμία από τις μνημονιακές κυβερνήσεις δεν ήθελε και δεν έβαλε ποτέ κόκκινες γραμμές, ούτε διαπραγματεύτηκε επί της ουσίας. Ολα τα υπόλοιπα περί ελαφρύνσεων και τέλος του μνημονίου είναι για εσωτερική κατανάλωση που δεν πείθουν πλέον κανέναν».

«Από τον υψηλό πήχη των προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει, πέρασε θεαματικά από κάτω», ήταν η κριτική του Δ. Παπαδημούλη προς την κυβέρνηση, που επιβεβαιώνει ότι και για το ΣΥΡΙΖΑ ο «υψηλός πήχης προσδοκιών» δεν αφορά παρά σε μέτρα - ασπιρίνες για το λαό. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε ακόμα την κυβέρνηση ότι «θέτει ένα minimum αιτημάτων που δεν έχουν ωστόσο καμία σχέση με τα μεγάλα ζητήματα που θα έπρεπε να είναι πρώτα στην ατζέντα μιας διαπραγμάτευσης, όπως είναι το χρέος, τα "κόκκινα" δάνεια».

Στο μεταξύ, μιλώντας χτες στο ρ / σ ΣΚΑΪ, ο Γ. Σταθάκης υποστήριξε μείωση του δημόσιου χρέους κατά το ήμισυ, ανεξάρτητα από το πώς αυτό θα γίνει. «Ζητάμε απομείωση της μείωσης του χρέους, δεν έχει σημασία η μορφή με την οποία γίνεται, πρέπει να είναι της τάξης του 50% ... δεν είναι το θέμα η μορφή, αλλά η ουσία», ανέφερε ο βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώντας κύκλοι της Κουμουνδούρου, με εμφανή δυσαρέσκεια, καθώς η δήλωση Σταθάκη παραπέμπει και σε επιμήκυνση την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απορρίψει, υπενθύμιζαν την «πάγια θέση» για «διαγραφή μεγάλου μέρους του και ρήτρα ανάπτυξης κατά το πρότυπο του 1953». Ο Γ. Σταθάκης χαρακτήρισε εξάλλου πολύ ενδιαφέρουσα τη συνάντηση με το ΣΕΒ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ