Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέλει διασφάλιση Ενέργειας και γεωστρατηγική αναβάθμιση

Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για διασφάλιση του απρόσκοπτου ανεφοδιασμού των ευρωενωσιακών επιχειρήσεων με φυσικό αέριο το χειμώνα, μπροστά στον κίνδυνο διακοπής της παροχής ρωσικού καυσίμου. Κινήσεις που αντανακλούν και τις προσπάθειες γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Χαρακτηριστικά όσα είπε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», σε συνέντευξη ενταγμένη σε δισέλιδο αφιέρωμα της εφημερίδας με γενικό τίτλο «Φόβος για την έλλειψη φυσικού αερίου» και αναλυτικό ρεπορτάζ για την κατάσταση στην Ευρώπη.

Ερωτηθείς ο Μανιάτης, αν «πρέπει η Ευρώπη να είναι προετοιμασμένη για έλλειψη ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον ερχόμενο χειμώνα», απάντησε ότι «Αυτό εξαρτάται από την εξέλιξη στην Ουκρανία» και δεν απέκλεισε να υπάρξουν «αρνητικές συνέπειες».

Αναφορικά με την Ελλάδα είπε: «Εισάγουμε το 60% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούμε από τη Ρωσία. Οι αγωγοί διαπερνούν την Ουκρανία. Εχουμε επεξεργαστεί διάφορα σενάρια κρίσης. Δεν πιστεύω ότι τυχόν προβλήματα θα επηρεάσουν την οικονομία μας ή τα νοικοκυριά. Ευτυχώς, έχουμε έναν σταθμό υγροποιημένου αερίου κοντά στην Αθήνα, ο οποίος διαθέτει επαρκείς ποσότητες και έχει προσφάτως εκσυγχρονιστεί. Ετσι, από αυτόν μπορούν να επωφεληθούν ακόμη και οι γείτονές μας, εάν προκύψει οποιαδήποτε δυσχέρεια».

Σχετικά με το τι μπορεί να κάνει η ΕΕ, ο Ελληνας υπουργός θύμισε ότι έστειλε επιστολή στον αρμόδιο επίτροπο Ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ, προτείνοντας τη δημιουργία ενός «μηχανισμού έκτακτης ανάγκης»: «Θεμελιώδης αρχή της πρότασης είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Από τα 28 συνολικά κράτη της ΕΕ, 10 ή 12 εξαρτώνται για την προμήθεια φυσικού αερίου από την Ουκρανία, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό καθένα. Τα υπόλοιπα κράτη όχι, οπότε πρέπει να βοηθήσουν τα άλλα».

Βάζει σαν στόχους «να προσπαθήσουμε να αντισταθμίσουμε τυχόν ελλείψεις από το κλείσιμο της στρόφιγγας των αγωγών με την καλύτερη δυνατή χρήση των υφιστάμενων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου, ώστε τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να "αποζημιώσουν" με όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες». Επιπλέον, τονίζει ότι ο μηχανισμός που επικαλείται «θα διασφαλίζει ότι τα πλεονάσματα του υγροποιημένου αερίου δεν θα χρησιμοποιούνται για εξαγωγές σε τρίτες χώρες, αλλά θα τα κρατάμε για τη δική μας χρήση στην Ευρώπη. Θα μπορούσαμε, επί παραδείγματι, με τον δικό μας σταθμό να τροφοδοτήσουμε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία. Η ιδέα είναι η εξής: σε μια κρίση αερίου στην Ευρώπη, εμείς, όλοι μαζί, θα αξιοποιήσουμε τη διαθέσιμη ποσότητα του υγροποιημένου αερίου».

Ζητά, τέλος, «τη δημιουργία μιας κοινής ενεργειακής πολιτικής για την ΕΕ (...) να έχουμε διαφορετικές επιλογές στον ενεργειακό μας εφοδιασμό», αλλά και «να έχουμε διασυνδέσεις και καλύτερες δικτυώσεις στην Ευρώπη, με γραμμές υψηλής τάσης και αγωγούς αερίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ