Πέμπτη 9 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Μαζικό φακέλωμα, εκβιασμοί και απειλές σε υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά

Σειρά Υπουργικών Αποφάσεων δρομολογούνται το επόμενο διάστημα για την ενεργοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής», που αφορά τη μοιρασιά του πακέτου κρατικών εγγυήσεων ύψους 12 δισ. ευρώ προς τους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους, ενώ ήδη οι τράπεζες προχωρούν σε μαζικές μεταβιβάσεις «προβληματικών» δανείων σε άλλες εταιρείες και σε «επενδυτές» που με μαθηματική ακρίβεια και σύμφωνα με όσα προβλέπουν και τα σχετικά σχέδια των τραπεζών σηματοδοτούν ένταση των εκβιασμών και των πλειστηριασμών για τα λαϊκά σπίτια.

Να σημειωθεί ότι με το σχέδιο «Ηρακλής» «διευθετούνται» προβληματικά δάνεια της τάξης των 30 δισ. ευρώ, από περίπου 75 δισ. σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι να συρρικνωθούν κατά 48,5 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2021, με φόντο βέβαια και το «μεταβατικό καθεστώς» της όποιας παρεχόμενης προστασίας στην πρώτη κατοικία.

Ο «Ηρακλής» έρχεται να επιταχύνει τις πωλήσεις προβληματικών δανείων από τις τράπεζες σε funds και άλλους εμπλεκόμενους «παίχτες» και μάλιστα με την προκλητική κάλυψη των παρεχόμενων κρατικών εγγυήσεων. Θυμίζουμε ότι με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου προβλέπονται «απαλλαγές» σε επενδυτές που θα εμπλακούν στις τιτλοποιήσεις «κόκκινων» τραπεζικών δανείων.

Νέος κύκλος αντιλαϊκής κλιμάκωσης

Την ίδια ώρα, στις προτεραιότητες κυβέρνησης και «θεσμών» για την επόμενη περίοδο βρίσκεται η «ολοκληρωμένη στρατηγική για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους», με «ενοποίηση των διάσπαρτων μηχανισμών και εργαλείων», που σηματοδοτεί την ακόμα μεγαλύτερη ένταση των εκβιασμών και των πλειστηριασμών για τις κάθε είδους οφειλές της λαϊκής οικογένειας. Σε αυτό το πλαίσιο, δρομολογείται ο λεγόμενος «ενιαίος πτωχευτικός κώδικας» για τη διαχείριση των κάθε είδους οφειλών για τα νοικοκυριά καθώς και για επιχειρήσεις, όπως για χρέη σε τράπεζες, φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ καθώς και για οφειλές σε επιχειρήσεις υπό κρατικό έλεγχο (π.χ. ΔΕΗ). Η εν λόγω στρατηγική αποτελεί εργαλείο για το «ξεσκαρτάρισμα» του επιχειρηματικού πεδίου με την αποβολή από αυτό των επιχειρήσεων που κρίνονται μη βιώσιμες.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες:

  • Θα προβλέπεται η «ενοποίηση των διάσπαρτων μηχανισμών και εργαλείων», αναφορικά με τη διαχείριση των κάθε είδους οφειλών. Σε αυτό το πλαίσιο, προωθείται η δημιουργία κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Αυτή θα αφορά:

-- Τον έλεγχο και την παρακολούθηση των ρυθμίσεων προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό (όπως οι αποπληρωμές μέχρι 120 δόσεις, η πάγια ρύθμιση 12 δόσεων) καθώς βέβαια και για τη διαχείριση των οφειλών σε άλλους κρατικούς φορείς.

-- Τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια (π.χ. λεγόμενος νόμος Κατσέλη, «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια κ.ά.).

-- Τον μηχανισμό του εξωδικαστικού συμβιβασμού που ισχύει σήμερα για επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

  • Η ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα ουσιαστικά θα αποτελεί τη βάση δεδομένων, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι τράπεζες και οι άλλοι «ενδιαφερόμενοι», έχοντας στη διάθεσή τους το οικονομικό «προφίλ» των οφειλετών. Πρόκειται για το μαζικό φακέλωμα των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών που με τη σειρά του αποτελεί τον προπομπό για τη νέα φουρνιά με τους εκβιασμούς, τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις.
  • Με τη σχετική νομοθετική παρέμβαση, εξάλλου, θα ενισχύεται σημαντικά η δυνατότητα των τραπεζών να προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις δανείων.

Εν αναμονή των τελικών διατάξεων είναι φανερό το γεγονός ότι επιχειρείται η διαμόρφωση «Πτωχευτικού Δικαίου» και για τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά.

Μόνιμες οι αντιλαϊκές παρακαταθήκες

Τα παραπάνω αποτελούν την αδιάλειπτη συνέχεια των μέτρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που βέβαια διατηρούνται στο ακέραιο και επεκτείνονται από την κυβέρνηση ΝΔ.

Σε αυτό το φόντο, το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

-- Ενταση της κρατικής καταστολής με αυστηροποίηση του αντιλαϊκού οπλοστασίου που εφαρμόζεται για την «απρόσκοπτη» διενέργεια των πλειστηριασμών, έτσι ώστε για αδικήματα όπως η «απειλή» και η «διατάραξη οικιακής ειρήνης» σε βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς να προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη και όχι δίωξη κατ' έγκληση.

-- Αυτόματη άρση (με απόφαση των ίδιων τραπεζών) της παρεχόμενης προστασίας, σε περιπτώσεις καθυστερήσεων στις αποπληρωμές των δόσεων. Μάλιστα, η αποβολή από το καθεστώς «προστασίας» επέρχεται σε περίπτωση που το συνολικό ποσό της καθυστέρησης ξεπερνά την αξία τριών μηνιαίων δόσεων, είτε αυτές είναι διαδοχικές είτε όχι.

-- Απόρριψη της αίτησης, πριν από τη δικαστική προσφυγή, σε περιπτώσεις όπως μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων σε συγγενικά πρόσωπα ή πώληση ακίνητης περιουσίας σε τρίτα πρόσωπα.

-- Αυτόματη έξοδο από τις διαδικασίες δικαστικής προστασίας, σε περιπτώσεις οφειλετών που αιτούνται και πετυχαίνουν την αναβολή των δικαστικών αποφάσεων.

-- Με συνοπτικές διαδικασίες μεταβιβάζονται «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες στα διάφορα funds και άλλα «κοράκια». Επιπλέον, προβλέπεται πως οι εταιρείες «Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» θα μπορούν να έχουν έδρα στο εξωτερικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ