Πέμπτη 9 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΝΤΑΜΕΡΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ - ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΓΑΛΛΙΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ
Στο φόντο των εξελίξεων στη Λιβύη και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Πενταμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας έγινε χτες το απόγευμα στο Κάιρο, με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς και «θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατ. Μεσόγειο» και στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων των πέντε.

Ο Ελληνας υπουργός, Ν. Δένδιας, δήλωνε κατόπιν ότι η συνάντηση «πρόσφερε μια μεγάλη ευκαιρία να διεξαγάγουμε εμπεριστατωμένες συζητήσεις σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη. Αυτός είναι ένας τομέας όπου παρατηρήσαμε μια απότομη αύξηση της αστάθειας και μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων».

Πάνω σε αυτό δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος και ευγνώμων» που στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν και η Γαλλία και η Ιταλία. «Θεωρούμε», συνέχισε στέλνοντας άλλο ένα σήμα προς Αγκυρα, «ότι η προσπάθεια αυτή συμπεριλαμβάνει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη - περιλαμβανομένης και της Τουρκίας - υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Κατήγγειλε ωστόσο την Τουρκία ότι στη Λιβύη ακολουθεί «το ίδιο πρότυπο επιθετικής συμπεριφοράς» που υιοθέτησε σε Κύπρο και Αιγαίο, ισχυριζόμενος ότι «στην πραγματικότητα, στη Λιβύη, συμφωνούμε ομόφωνα ότι οι συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας που υπογράφηκε μεταξύ του κ. Sarraj και της Τουρκίας είναι άκυρες. Οπως επίσης (συμφωνούμε) στο ότι είναι παράνομη η απόφαση της δεύτερης να αναπτύξει στρατεύματα στη Λιβύη». «Επιπλέον, οι δύο λεγόμενες συμφωνίες αποτελούν απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και συμβάλλουν στην επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης», επέμεινε.

Τόνισε, τέλος, ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες που αναλαμβάνει ο ειδικός εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Ghassan Salame, καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο πλαίσιο της «διαδικασίας του Βερολίνου». «Ηρθε η ώρα για διάλογο, διπλωματία και αποκλιμάκωση και θα υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες προς το σκοπό αυτό», κατέληξε.

Εκδόθηκε και κοινό ανακοινωθέν, όπου τονίζεται ότι οι δύο «συμφωνίες» μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης υπονομεύουν περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα και θεωρούνται αμφότερα άκυρα και κενά περιεχομένου.

Ειδικότερα ως προς τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, οι τέσσερις υπουργοί Εξωτερικών (η Ιταλία συμμετείχε με καθεστώς παρατηρητή) τόνισαν ότι δεν είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, δεν παράγει έννομες συνέπειες, ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών της περιοχής, ενώ δεν παρέλειψαν να καταδικάσουν τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αναφορικά με τη Λιβύη επανέλαβαν την προσήλωσή τους σε μία συνολική πολιτική λύση και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του ειδικού εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ καθώς και στη «διαδικασία του Βερολίνου».

Τέλος, οι πέντε υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν να διαβουλεύονται στο πλαίσιο αυτού του σχήματος και αποφάσισαν όπως η επόμενη συνάντησή τους πραγματοποιηθεί στην Κρήτη σε χρόνο που θα συμφωνηθεί.

Αργότερα, ο Ν. Δένδιας μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογράφους, εστιάζοντας στην παρουσία του Γάλλου ΥΠΕΞ, έλεγε ότι «η ξεκάθαρη θέση του, τόσο μέσα στη συνάντηση, όσο και αργότερα κατά τα ανακοινωθέντα, αποτελεί για εμάς πηγή μεγάλης αισιοδοξίας και χαράς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ