Πέμπτη 9 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ
«Κριτική» - προτροπή για ακόμα βαθύτερη εμπλοκή

Την επιβεβαίωση των όσων έλεγε την Τρίτη από το βήμα της ευρωατλαντικής «δεξαμενής σκέψης» «Atlantic Council» ο πρωθυπουργός, ότι στη χώρα υπάρχει «ευρύτατη και διακομματική στήριξη» για ενίσχυση της «στρατηγικής σχέσης» με τις ΗΠΑ, έσπευσαν να δώσουν με την «κριτική» τους για το ταξίδι του πρωθυπουργού ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Από θέση πλήρους συμφωνίας στην πολιτική εμπλοκής στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς για λογαριασμό της αστικής τάξης, επέκριναν τον πρωθυπουργό ότι δεν μπόρεσε κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να εξασφαλίσει επαρκή «ανταλλάγματα», συνεχίζοντας δηλαδή να αναπαράγουν προς το λαό το χρεοκοπημένο ευρωατλαντικό παραμύθι ότι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ μπορούν τάχα να διασφαλίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την ειρήνη και την ασφάλεια του λαού.

Χαρακτηριστική η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ, που κάνοντας «γαργάρα» τις ηχηρές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για στήριξη του αμερικανικού σχεδιασμού, όπως είχε κάνει άλλωστε και ο Αλ. Τσίπρας στη δική του συνάντηση ως πρωθυπουργός με τον Τραμπ, μίλησε για «διπλωματική αποτυχία» και «πρωτοφανές φιάσκο», επειδή η επίσκεψη «δεν προσέφερε κάτι στη χώρα σε μια δύσκολη στιγμή κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή». Ενώ σχολιάζοντας και το γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος «σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει εις βάρος της Τουρκίας», προσπάθησε να κρύψει την «κοινή συνισταμένη» και του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα που αντιμετωπίζουν τα Ελληνοτουρκικά στο πλαίσιο της αμερικανοΝΑΤΟικής γραμμής παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο.

Στη Βουλή, άλλωστε, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, διαμαρτυρήθηκε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έδωσε πολλά «χωρίς να πάρουμε τίποτα, ούτε υποστήριξη των ελληνικών θέσεων σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις, ούτε και υποστήριξη για τον αγωγό "East Med"», ενώ αντιπαρέθεσε στην επίσκεψη Μητσοτάκη την «πολύ επιτυχημένη επίσκεψη Τσίπρα στην Αμερική το 2017», οπότε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τότε πρωθυπουργός, έβαζε το «αγκωνάρι» της παραπέρα εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του «διαβολικά καλού» Ντ. Τραμπ.

Στο ίδιο πνεύμα, το ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι «η εικόνα του θεατή πρωθυπουργού στη συνέντευξη του κ. Τραμπ προβλημάτισε σοβαρά τους Ελληνες» και πως ο «κ. Μητσοτάκης όφειλε να προβάλει δημόσια ενώπιον του κ. Τραμπ τις εθνικές μας θέσεις απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Δεν το έπραξε», ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Π. Χρηστίδης, διεκδίκησε την πατρότητα της ακολουθούμενης πολιτικής, δηλώνοντας πως «όλοι θα παραδεχτούν ότι η στρατηγική η οποία σήμερα ενισχύει τη χώρα μας και η οποία αφορά για παράδειγμα τον "East Med" δεν είναι αυτή που είχε ο κ. Τσίπρας, δεν την είχαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, αλλά χαράχτηκε με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου και ακολουθήθηκε με συνέπεια στη συνέχεια. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το έχουμε υπόψη μας, διότι πρέπει να δούμε πώς κάνουμε εθνική στρατηγική».

Η Ελληνική Λύση, προσπερνώντας τις διαβεβαιώσεις ένθεν κακείθεν ότι η χώρα παραμένει «στυλοβάτης» του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού στην περιοχή, παραπονέθηκε ότι «η Ελλάδα δεν είναι προτεραιότητα για τις ΗΠΑ και αυτό αποδείχθηκε άλλη μία φορά», ενώ ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μ. Κριθαρίδης, ανέφερε ότι «το δόγμα του υποδειγματικού κρατούμενου στην τρόικα και το επικίνδυνο άρμα Τραμπ - Νετανιάχου ξεπερνάει πλέον ακόμα και τα όρια αυτοσεβασμού», επιχειρώντας δηλαδή να κρύψει τα συμφέροντα της αστικής τάξης που υπαγορεύουν την εμπλοκή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ