Πέμπτη 9 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπίζνες και εμπλοκή

Το χτεσινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον περιλάμβανε επίσκεψη στη Γερουσία και συνάντηση με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε αρχικά με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ρεπουμπλικάνος Τζέιμς Ρις, ο Δημοκρατικός Ρόμπερτ Μενέντεζ (εκ των πρωτεργατών της υπερψήφισης του «East Med Act» τον Δεκέμβρη) και γερουσιαστές. Οπως διαχέεται, οι Αμερικανοί έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις «επενδυτικές ευκαιρίες» στην Ελλάδα και την προοπτική της «επιστροφής» της ως «ηγέτιδας δύναμης» στην περιοχή των Βαλκανίων και ως «παράγοντα σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων, την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι και με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, Χόιερ και ΜακΚάρθι αντίστοιχα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται να εστίασε στην τριμερή συνεργασία της Ελλάδας με Ισραήλ και Κύπρο για την υλοποίηση του αγωγού «East Med», αναδεικνύοντας κατά την κυβέρνηση τον «σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο» της Ελλάδας για την «περιφερειακή σταθερότητα» της ευρύτερης περιοχής, καθώς και τη «σταθερή, σημαντική συμβολή της χώρας μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», υπενθυμίζοντας την πρόσφατη επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Τόνισε επίσης τη σταθερή θέση της Ελλάδας για τα Βαλκάνια, ότι το μέλλον των κρατών της περιοχής είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη συμμετοχή τους στις ευρωατλαντικές δομές, και αναφέρθηκε στις ελληνικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Παραπέρα, παρουσίασε στους Αμερικανούς τις ενέργειες της κυβέρνησης για την απλοποίηση των διαδικασιών, που καθιστούν την Ελλάδα «προνομιακό χώρο προσέλκυσης Αμερικανών επενδυτών» σε μια σειρά από τομείς.

Αργά το βράδυ, εξάλλου, συναντήθηκε με Αμερικανούς επενδυτές, ενώ ξημερώματα σήμερα ώρα Ελλάδας αναμενόταν να παραστεί στη δεξίωση που παρέθεσαν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τάζει «επενδυτικό παράδεισο» στο πλαίσιο επικίνδυνων διευθετήσεων και ανταγωνισμών (2021-10-27 00:00:00.0)
Τον ασκό του Αιόλου ανοίγουν τα σχέδια συνεκμετάλλευσης (2021-03-02 00:00:00.0)
Στο Παρίσι αύριο ο Πρόεδρος της Κύπρου (2020-07-22 00:00:00.0)
«Ταμένος» στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια (2019-12-12 00:00:00.0)
Νέο αμερικανικό νομοσχέδιο για την ανάσχεση της Ρωσίας (2019-10-18 00:00:00.0)
Στο Ισραήλ για τον «East Med» και άλλα ενεργειακά έργα (2018-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ