Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝOTIOANATOΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Νέο αμερικανικό νομοσχέδιο για την ανάσχεση της Ρωσίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενα νέο νομοσχέδιο φέρονται να εξετάζουν μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, στα πρότυπα του «East Med Act» που εγκρίθηκε πέρυσι την άνοιξη, ιεραρχώντας την ενίσχυση της στρατιωτικής και ενεργειακής συνεργασίας με Ελλάδα - Ισραήλ.

Χτεσινά αμερικανικά και κυπριακά δημοσιεύματα παρέθεταν δηλώσεις εκπροσώπων του ελληνικού και κυπριακού λόμπι στις ΗΠΑ, οι οποίοι σημείωναν ότι στόχος είναι να διασφαλίσουν οι ΗΠΑ «την ενίσχυση των θεμελιωδών αξιών τους στην Ανατολική Μεσόγειο» και να αποτρέψουν μεταξύ άλλων «τις ρωσικές επεμβάσεις στην περιοχή».

Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνεται ότι ρυθμίσεις όπως το «East Med Act» έχουν μεγάλη σημασία επειδή «οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν αξιόπιστες εναλλακτικές για την Τουρκία», και από αυτήν τη σκοπιά αξιοποιούνται τριμερείς συνεργασίες όπως αυτή μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι συναντήθηκε χτες με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών της τουρκικής Βουλής και αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας είπε ότι οι ισορροπίες σε αυτήν επανακαθορίζονται, και σε μια τέτοια περίοδο είναι ανάγκη να υπάρχει και «αλλαγή του παραδείγματος» στην Κύπρο.

Σχολιάζοντας την «ένταση» που δημιουργήθηκε μετά την άσκηση κριτικής του κατοχικού ηγέτη Μ. Ακιντζί σε χειρισμούς της κυβέρνησης Ερντογάν, ανέφερε ότι «υπήρξαν κάποια ενοχλητικά μηνύματα, αμοιβαία και σε διάφορα επίπεδα. Κάποτε ήταν και λυπηρά», αλλά πρόσθεσε ότι οι σχέσεις Τουρκίας - ψευδοκράτους «δεν είναι συνδεδεμένες σε μια κλωστή βαμβακιού» και θα πρέπει να προχωρήσουν.

Στο μεταξύ, νέα ελληνοκυπριακή άσκηση έγινε χτες στην Κύπρο με τον κωδικό «Ατσάλινο Βέλος». Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε σε μήνυμά του ότι «τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τα θέλουμε στις ασκήσεις και όχι στις παρελάσεις», ενώ ο Κύπριος ομόλογός του Σάββας Αγγελίδης σημείωσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει τη σχετική συνεργασία με διάφορες χώρες, ξεχωρίζοντας μεταξύ άλλων τη Γαλλία.

Να σημειωθεί ότι το ψευδοκράτος διαμαρτυρήθηκε για «παραβίαση εναέριου χώρου» από ελληνικά «F-16», με το «ΥΠΕΞ» να αναφέρει ότι έκανε και «διαβήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ