Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΔ
Με γνώμονα τα κέρδη του κεφαλαίου

Τους βασικούς άξονες της περιβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης περιέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στο τρίτο συνέδριο του «Economist», που ήταν αφιερωμένο στη «βιώσιμη ανάπτυξη» στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

«Απολιγνιτοποίηση», ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, εξοικονόμηση Ενέργειας, διαχείριση αποβλήτων, ηλεκτρική διασύνδεση νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού, ηλεκτροκίνηση, «απαγόρευση» πλαστικών μιας χρήσης, «προστασία» βιοποικιλότητας και δασών αποτελούν τους κύριους στόχους της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία στον τομέα του Περιβάλλοντος.

Κοινό τόπο όσων ανέφερε ο υπουργός αποτελεί η δημιουργία νέων πεδίων κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους που εμπλέκονται στον τομέα της «πράσινης» οικονομίας και μέσω της παροχής κρατικών ενισχύσεων, αλλά και μέσω της άρσης των όποιων εμποδίων έχουν απομείνει στην άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και που αφορούν στοιχειώδεις κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού.

Αναφορικά με την «απολιγνιτοποίηση», ο υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη από το βήμα του ΟΗΕ να μπει «λουκέτο» σε όλες τις μονάδες της ΔΕΗ που χρησιμοποιούν λιγνίτη μέχρι το 2028, 10 χρόνια δηλαδή νωρίτερα από τους στόχους της ΕΕ, αφού όπως ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο θα απαλλάξει τη ΔΕΗ από περιττά «βαρίδια» που της προκαλούν μεγάλο οικονομικό κόστος.

Σχετικά με τις ΑΠΕ, ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το υπό κατάρτιση νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα θα προβλέπει το ποσοστό τους να ανέλθει στο 35% το 2030 αντί του 31% που ήταν ο αρχικός στόχος, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί νέο αδειοδοτικό νομοθετικό πλαίσιο, που θα «λύνει τα χέρια» των επενδυτών, ώστε ο χρόνος υλοποίησης τέτοιων εγκαταστάσεων να μειωθεί σημαντικά. Είπε ακόμη ότι στις αρχές του 2020 θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει περιβαλλοντικά, χωροταξικά και αδειοδοτικά θέματα των ΑΠΕ.

Προανήγγειλε την παροχή νέων κονδυλίων και φοροαπαλλαγών για την ενίσχυση των προγραμμάτων «εξοικονόμησης Ενέργειας», αλλά και επιτάχυνση των διαδικασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών. Οπως είπε μέχρι το 2024 θα ολοκληρωθούν οι βασικές διασυνδέσεις της ηπειρωτικής χώρας με τις Κυκλάδες και την Κρήτη και ειδικότερα η μικρή διασύνδεση Πελοποννήσου - Κρήτης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2020 και θα ακολουθήσουν τα Δωδεκάνησα μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας. Για το θέμα των διασυνδέσεων να επισημάνουμε ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι του χώρου των ΑΠΕ το χαρακτηρίζουν «κρίσιμης» σημασίας για την απόσβεση των επενδύσεών τους σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα, αφού η ολοκλήρωσή τους θα τους ανοίξει την πόρτα των εξαγωγών στις αγορές της ΕΕ, μέσω των εξωτερικών διασυνδέσεων του συστήματος ηλεκτρισμού που προωθούνται παράλληλα.

Αντίστοιχα, η κυβέρνηση επιθυμεί να επιταχύνει τους ρυθμούς εγκατάστασης νέων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ και να αυξήσει τους ρυθμούς ανακύκλωσης υλικών, ζήτημα που συνδέεται άμεσα με διάφορους κλάδους της βιομηχανίας αλλά και με την παραγωγή Ενέργειας, είτε με την παραγωγή βιοαερίου από οργανικά απόβλητα είτε με τη μορφή άλλου τύπου καυσίμων από απορρίμματα, όπως για παράδειγμα το RDF, που χρησιμοποιεί η ΑΓΕΤ στον Βόλο. Και εδώ φαίνεται το μέγεθος της υποκρισίας της κυβέρνησης αλλά και της ευρωπαϊκής «πράσινης» πολιτικής, αφού την ίδια στιγμή που καταργούν τον λιγνίτη ως «αντιπεριβαλλοντικό» ενισχύουν την καύση επεξεργασμένων απορριμμάτων για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Την ίδια στιγμή, ο Κ. Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της γενικότερης «φιλοπεριβαλλοντικής» κυβερνητικής ανησυχίας ανέφερε ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει την απαγόρευση χρήσης πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2020...

Σε ό,τι αφορά την «προστασία της βιοποικιλότητας» ο υπουργός σημείωσε ότι σήμερα τέτοιου τύπου περιοχές αποτελούν το 1/3 της χώρας, γεγονός που αντικειμενικά αποτελεί εμπόδιο για τα «αναπτυξιακά» σχέδια της κυβέρνησης, και γι' αυτό διαμορφώνεται νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις προστατευόμενες περιοχές που «θα προσφέρει πραγματική προστασία, ενώ παράλληλα θα τις καταστήσει πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης».

Τέλος, αναφορικά με τη δασοπροστασία, τη στιγμή που η κυβέρνηση προχωρά σε διαρκείς παρατάσεις και διευκολύνσεις στην «τακτοποίηση» αυθαιρέτων και ενώ η σύνταξη των δασικών χαρτών προχωρά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, πέραν όλων των άλλων νομοθετημάτων που ανοίγουν «παράθυρα» για την ποικιλόμορφη καταπάτηση και καταστροφή δασών, ο Κ. Χατζηδάκης υποσχέθηκε ότι θα γίνει «σοβαρή δουλειά» για την προστασία τους, τις αναδασώσεις και τον αντιπυρικό σχεδιασμό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ