Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Μεσοβέζικες προτάσεις για το νόμο περί ευθύνης υπουργών

Το υπερώριμο λαϊκό αίτημα για την κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών ανέδειξε το ΚΚΕ στην Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος της Βουλής, η οποία χτες συνεδρίασε για να εξετάσει τα άρθρα 86 και 68 για τη βουλευτική ασυλία, ώστε να σταματήσει η διακριτική μεταχείριση ενός υπουργού ή πρώην υπουργού ως προς την ποινική του μεταχείριση σε σχέση με τους απλούς πολίτες.

Σε αντίθεση με το αίτημα αυτό, η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ περιόρισαν το όλο θέμα για την αναθεώρηση του άρθρου 86 κυρίως στη σύντομη αποσβεστική προθεσμία που ισχύει τώρα, δηλαδή την προθεσμία παραγραφής από τη Βουλή της τέλεσης του αδικήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη (προτείνουσα) Βουλή είχε προτείνει και επανέφερε και τώρα, η αποσβεστική προθεσμία να ισούται με τον χρόνο παραγραφής που ισχύει για όλους τους πολίτες, ενώ με μία ερμηνευτική του δήλωση, που κατέθεσε στη συνέχεια, διευκολύνεται η παραπομπή ορισμένων αδικημάτων των υπουργών στη Δικαιοσύνη, όπως, για παράδειγμα, για δωροληψία. Χτες η ΝΔ αντιπρότεινε να είναι στα 10 χρόνια. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ευρ. Στυλιανίδης, κάλεσε τους βουλευτές των αστικών κομμάτων στην επόμενη συνεδρίαση να φέρουν μία κοινή πρόταση ως προς την αποσβεστική προθεσμία.

Ο πραγματικός στόχος είναι η αναστήλωση του κύρους του συστήματος

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, επισήμανε ότι οι προτάσεις που γίνονται απέχουν «ακόμη πολύ από το αίτημα που υπήρχε αυτά τα χρόνια, ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ανισοτιμία απέναντι σ' έναν υπουργό, σ' έναν πρώην υπουργό και έναν απλό πολίτη σε ό,τι αφορά την ποινική τους μεταχείριση».

Η ανισότιμη μεταχείριση, όπως τόνισε, δεν αφορά μόνο την αποσβεστική προθεσμία που πράγματι είναι απαράδεκτη. «Η ανισότιμη μεταχείριση στηρίζεται και σ' έναν ακόμη βασικό πυλώνα, στον ρόλο της Βουλής που έχει αρμοδιότητα δικαιοδοτική, δηλαδή αρμοδιότητα ουσιαστικά δικαστική να διεξάγει προκαταρκτική εξέταση, να ασκεί την ποινική δίωξη, ακόμη και να ανακαλεί την ποινική δίωξη. Και όταν μιλάμε για απόφαση της Βουλής, εννοούμε προφανώς την απόφαση της εκάστοτε κοινοβουλευτικής και κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αυτός ο ρόλος της Βουλής παραμένει, διατηρείται και με την πρόταση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και με την πρόταση, την πιο περιορισμένη που κάνει η ΝΔ. Αυτός είναι σε τελική ανάλυση ο βασικός πυρήνας του άρθρου 86».

Οσον αφορά την ερμηνευτική δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι στην αρμοδιότητα της Βουλής θα παραμείνουν πολλά άλλα σοβαρά αδικήματα, όπως απιστία, παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας κ.ο.κ.

Πρόκειται συνολικά - σημείωσε - «για ημίμετρα, μεσοβέζικες λύσεις, στο όνομα της μη ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Ομως, η εμπλοκή της Βουλής που θα υπάρχει, θα οδηγεί εκ των πραγμάτων σε αυτό που υποτίθεται ότι θέλετε να αποφύγετε. Ποιο; Να παίζονται τα διάφορα πολιτικά παιχνίδια για τα ζητήματα των σκανδάλων, της σκανδαλολογίας κ.ο.κ.» .

Στην ουσία, επισήμανε ο Γ. Γκιόκας, «ο στόχος της όλης συζήτησης δεν είναι άλλος από το να κάνετε ένα μακιγιάζ - να το πω έτσι - πολιτικό και συνταγματικό, για να αναστηλώσετε το κύρος του αστικού πολιτικού συστήματος, το οποίο κλονίστηκε ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης λόγω των μνημονίων, λόγω των αντιλαϊκών πολιτικών, αλλά και λόγω της ασυνέπειας λόγων και έργων».

Εκανε, τέλος, σαφές ότι το ΚΚΕ «στην προηγούμενη προτείνουσα Βουλή, ψηφίσαμε και την κατάργηση της διάταξης 86 παράγραφος 3, ψηφίσαμε και την ερμηνευτική δήλωση, για να δώσουμε ένα μήνυμα ότι πρέπει να υπάρχει ώθηση σε αυτή την κατεύθυνση. Ομως, ξεκαθαρίσαμε σε όλους τους τόνους ότι σε αυτήν εδώ τη Βουλή θα ψηφίσουμε μόνο για την κατάργηση συνολικά του νόμου περί ευθύνης υπουργών ή, τουλάχιστον, το να μην εξαρτάται αυτή η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ