Τετάρτη 22 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Παρίσι αύριο ο Πρόεδρος της Κύπρου

Στο Παρίσι μεταβαίνει αύριο ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, μια συνάντηση που αναμένεται να ασχοληθεί με όλα τα ανοιχτά μέτωπα στην περιοχή και με φόντο την όξυνση των αντιθέσεων Τουρκίας - Γαλλίας. Το ισχυρό ενδιαφέρον της τελευταίας για την Κύπρο αφορά την εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών συμφερόντων που εκπροσωπεί, όπως δείχνουν και οι κολοσσοί του διαμετρήματος της «Total» που έχουν επενδύσει στην κυπριακή (και όχι μόνο) ΑΟΖ. Ενδεικτική είναι η γαλλοκυπριακή «αμυντική» συμφωνία με βάση την οποία προχωρά η αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί (στο νότιο τμήμα της Κύπρου, μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού), με την ενεργό συμβολή Γάλλων στρατιωτικών τεχνοκρατών και με στόχο να μπορεί να φιλοξενεί μεγάλα πολεμικά πλοία.

Στις διεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο ήρθε να προστεθεί και η εκδήλωση που οργάνωσε, με αφορμή την επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η οργάνωση ΠΣΕΚΑ (ελληνοκυπριακό λόμπι στις ΗΠΑ), όπου ξεχώρισε ο προβληματισμός για τους όρους συνεργασίας που η Αγκυρα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης κάλεσε τις ΗΠΑ να διαδραματίσουν «σημαντικό ρόλο», μέσα από την άσκηση της επιρροής τους προς την Τουρκία, για αποκλιμάκωση στην περιοχή, όχι μόνο για την υποστήριξη των εταίρων τους αλλά και «για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους, που διακυβεύονται».

Μεταξύ άλλων παρενέβη και η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, η οποία χαρακτήρισε «αδικία» τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι «δεν υπάρχει γρήγορη λύση» στο Κυπριακό. Και, βέβαια, εξήρε το Νόμο για την Ανατολική Μεσόγειο (East Med Act) που ενέκριναν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι σε Βουλή αλλά και Γερουσία, επιταχύνοντας την ενεργειακή και στρατιωτική συνεργασία με χώρες όπως το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος.

Στο μεταξύ, το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας, αναφερόμενο στην εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας «Noble Energy» από την επίσης αμερικανική «Chevron», που ανακοινώθηκε προχτές, έκανε λόγο για εξέλιξη που ενδεχομένως θα επηρεάσει την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Η «Noble Energy» συμμετείχε στην κοινοπραξία που έχει άδεια εκμετάλλευσης για το «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ. Η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου θα έχει τηλεδιασκέψεις με εκπροσώπους των δύο εταιρειών ώστε να ενημερωθεί για τη νέα συμφωνία, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το «Αφροδίτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ