Τετάρτη 22 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Κλιμακώνονται η τουρκική προκλητικότητα ... και οι διαβουλεύσεις

Navtex νότια του Καστελόριζου από την Τουρκία και αυξημένη στρατιωτική κινητικότητα, με τις πλάτες της ΕΕ και των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Από τη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Γερμανό ΥΠΕΞ

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Γερμανό ΥΠΕΞ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, η οποία προεδρεύει αυτό το εξάμηνο στην ΕΕ, κατέφτασε χτες στην Αθήνα, με βασικό περιεχόμενο της επίσκεψης τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, μέσα στις οποίες εντάσσονται και τα Ελληνοτουρκικά. Βασικός στόχος των διαβουλεύσεων, στις οποίες εντάσσεται και η επίσκεψη, είναι η προώθηση ιμπεριαλιστικών «διευθετήσεων» σε βάρος συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων, με στόχο πάντα τη διατήρηση της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

Μια στρατηγική που δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας, κάτι που άλλωστε επιβεβαιώθηκε περίτρανα χτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που η κυβέρνηση χτες συναντιόταν με τον Γερμανό Χ. Μάας και «επαναλάμβανε» τα περί «ασπίδας προστασίας» της ΕΕ απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, η Τουρκία εξέδιδε NAVTEX, εξαγγέλλοντας έρευνες στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης έως και τις 2 Αυγούστου, σε θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή, ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Στην περιοχή, όπως ανακοινώθηκε, θα πλεύσει το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis».

Ο ίδιος ο Ερντογάν δήλωνε χτες ότι «εμείς για τα σεισμογραφικά μας σκάφη και τα πλωτά γεωτρύπανα δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός». Και, επικαλούμενος πάλι τα τουρκικά «δικαιώματα» στην Ανατολική Μεσόγειο», έλεγε ότι στο πλαίσιο υπεράσπισής τους «κάναμε αυτά τα βήματα (έναρξη ερευνών, αποστολή σεισμογραφικών πλοίων κ.τ.λ.) και θα συνεχίσουμε κατά τον ίδιο τρόπο»...

Στο ίδιο φόντο, χτες τουρκικά μαχητικά πραγματοποιούσαν 14 υπερπτήσεις πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου, συνολικά 82 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και 9 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά. Σημειωτέον, όλο το τελευταίο διάστημα παρατηρείται, εντός FIR Κωνσταντινούπολης, έντονη δραστηριότητα τουρκικών UAV, που φαίνεται να εστιάζουν σε δύο τομείς: Από την Κάλυμνο και νοτιότερα έως τη Ρόδο, από την Κάλυμνο και βορειότερα έως τη Λήμνο. Γνώστες της υπόθεσης αναφέρουν ότι δείχνουν να παρακολουθούν τη δραστηριότητα στα αεροδρόμια των ελληνικών νήσων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Στο ναυτικό κομμάτι μάλιστα, χτες από τον τουρκικό ναύσταθμο του Ακσάζ, στη Μαρμαρίδα απέναντι από τη Ρόδο, απέπλευσαν έως και 15 πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η κυβέρνηση παραπέμπει σε «στήριξη των συμμάχων»

Οι παραπάνω εξελίξεις σήμαναν συναγερμό στο υπουργείο Αμυνας και τα Επιτελεία και σύμφωνα με πηγές αποφασίστηκε όλες οι μονάδες, από Εβρο μέχρι Καστελόριζο, να τεθούν σε μια «σχετική ετοιμότητα» και να ανασταλούν άδειες στρατιωτικών.

Αλλωστε, διακινούνται εδώ και καιρό σενάρια ότι η Αγκυρα θα επιδιώξει μια κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο ακόμα και άμεσα, ώστε να επιταχυνθούν εξελίξεις και διευθετήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Αρμόδιοι παράγοντες, άλλωστε, «μετρούν» το αίτημα της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων (ΤΡΑΟ) της 30ής Μάη προς την αρμόδια τουρκική αρχή αδειοδότησης για έρευνες στα «οικόπεδα» που προσδιορίστηκαν στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, από τη Ρόδο έως την Ανατολική Κρήτη. Συνήθως μεσολαβούν 90 - 100 μέρες από το αίτημα της ΤΡΑΟ προς την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Ενέργειας, μέχρι να δοθεί το «πράσινο φως» για έρευνες. Ετσι, οι εν λόγω άδειες μπορεί να τεθούν σε ισχύ από τα τέλη Αυγούστου, ενδεχομένως αρχές Σεπτέμβρη. Ομως, άδειες που έχουν εκδοθεί για την περιοχή που βρίσκεται εγγύτερα στο Καστελόριζο είναι ενεργές ήδη από το 2012. Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι πριν λίγες μέρες, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για γεωτρήσεις στο θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Κύπρου. Συγκεκριμένα, από τις 18 Ιούλη μέχρι τις 18 Αυγούστου, στα οικόπεδα 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ από το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ».

Στην Αθήνα, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωνε «σιγουριά και αυτοπεποίθηση» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, παραπέμποντας ξανά σε «στήριξη των συμμάχων» και τονίζοντας ότι «εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, η επιβολή κυρώσεων από πλευράς ΕΕ κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος», ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως η ΕΕ το παραπέμπει διαρκώς στις ελληνικές καλένδες.

Κατά τ' άλλα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια και είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο και τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κ. Φλώρο. Ο υπουργός Αμυνας είχε το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μ. Εσπερ, και τον «ενημέρωσε» για τις προαναφερόμενες εξελίξεις. Οπως λένε από το υπουργείο, συμφώνησαν για «περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας» των δύο χωρών και «αναγνωρίστηκε η συνεισφορά της Ελλάδας ως ισχυρού συμμάχου στο ΝΑΤΟ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η NAVTEX συνιστά «κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή» και ότι η ελληνική πρεσβεία προέβη σε διάβημα στο τουρκικό ΥΠΕΞ. Προστίθεται στο ίδιο κλίμα ότι οι αρχές «εγείρουν το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑ».

ΗΠΑ: «Αμφισβητούμενα» τα ύδατα

Λίγο αργότερα ήρθε άλλη μια δήλωση από τις ΗΠΑ, που κι αυτή χαρακτηρίζει «αμφισβητούμενα ύδατα» τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα που αμφισβητεί η Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα, σε δήλωσή του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τη νέα τουρκική NAVTEX, σημειώνει ότι αυτή γίνεται για «έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα». Συνεχίζοντας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για «μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή» και «προτρέπει» τις τουρκικές αρχές να ...σταματήσουν.

Νίπτουν τας χείρας τους!

Η στάση της ΕΕ απέναντι στις εξελίξεις είναι αυτή του «Πόντιου Πιλάτου». Είναι δε χαρακτηριστικό ότι παρά όσα διέχεαν πριν τη Σύνοδο Κορυφής οι κυβερνώντες, ότι τάχα θα έμπαινε εκεί επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα, στο τέλος - τέλος, απλά ο Μητσοτάκης και ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης έκαναν μια σύντομη τοποθέτηση επί του θέματος στις αρχές της Συνόδου την Παρασκευή. Και όπως ενημέρωνε ο πρωθυπουργός, «στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής η οποία μπορεί να γίνει και τον Σεπτέμβριο (...) θα κάνουμε μια αναλυτική συζήτηση για το πώς η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα Τουρκία».

Εξίσου χαρακτηριστικά όσα ειπώθηκαν χτες στην Αθήνα, κατά την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χ. Μάας στο ΥΠΕΞ, όπου συναντήθηκε με τον Ελληνα ομόλογό του, σε μια επίσκεψη στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι πριν μερικές μέρες έγινε με γερμανική πρωτοβουλία τριμερής Ελλάδας - Τουρκίας - Γερμανίας σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων, επιβεβαιώνοντας το ρόλο της ΕΕ ως «προξενήτρας» για τη διευθέτηση και τη συνεκμετάλλευση.

Ο Μάας, στις κοινές δηλώσεις του με τον Ν. Δένδια μετά τη συνάντησή τους, επανέλαβε τα ευχολόγια για «τήρηση του διεθνούς δικαίου» και στάθηκε στη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, που όπως είπε είναι εφικτή εφόσον η Τουρκία παύσει τις γεωτρήσεις. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να τονίσει ότι ο διάλογος με την Αγκυρα είναι αναγκαίος, καθώς η Τουρκία «είναι στρατηγικά σημαντική χώρα» στο ΝΑΤΟ και για το Μεταναστευτικό.

Δεν περνά απαρατήρητη και η απάντηση Μάας στο ερώτημα Ελληνα δημοσιογράφου, αν η γερμανική προεδρία και η ΕΕ συνολικά πάρουν κάποιο συγκεκριμένο μέτρο κατά της Αγκυρας εφόσον δυο χρόνια τώρα παραβιάζει την ΑΟΖ της Κύπρου και πλέον απειλεί και την Ελλάδα. Και σε αυτή την περίπτωση ο Γερμανός ΥΠΕΞ δεν ανέλαβε καμία δέσμευση. Μόνο ξανάπε ότι συζήτησαν το θέμα «επί μακρόν» στο πρόσφατο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ και ότι «αναμένουν» από την Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις.

Εξίσου ...φειδωλός και στην ερώτηση για την Αγιά Σοφιά, λέγοντας ότι η κίνηση της Τουρκίας «δεν συμβάλλει στην αλληλοκατανόηση των λαών».

Ερωτηθείς ο Μάας σε τι συνίσταται η διαμεσολάβηση της Γερμανίας προς Ελλάδα και Τουρκία, και αν σκοπεύει να πιέσει περισσότερο την τουρκική πλευρά, το ξέκοψε λέγοντας ότι «καλό είναι να μην πολυσυζητούμε το θέμα αυτό». Λίγο αργότερα, μάλιστα, μετά τη συνάντησή του με τον Μητσοτάκη, ο Μάας έλεγε ότι η Μέρκελ «αναλαμβάνει ενεργό ρόλο. Είναι πραγματικά στρατευμένη προς αυτή την κατεύθυνση» και χαιρέτισε την εκπεφρασμένη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης για «διάλογο».

Τέλος, έκτακτη σύσκεψη με θέμα την τουρκική προκλητικότητα και τις τελευταίες εξελίξεις πραγματοποιήθηκε χτες στην Κουμουνδούρου με πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα, με τον πρώην πρωθυπουργό να ζητάει εκ νέου από την κυβέρνηση να θέσει το θέμα των «κυρώσεων» από την ΕΕ προς την Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ