Πέμπτη 9 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΥΗ
Αντιπαραθέσεις συμφερόντων ισχυρών δυνάμεων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Εντονη κινητικότητα παρατηρείται από την ΕΕ για τις εξελίξεις στη Λιβύη, παράλληλα με εκείνες από Τουρκία και Ρωσία, οι ηγέτες των οποίων, Ρ. Τ. Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, στη χτεσινή τους συνάντηση κατέληξαν να απευθύνουν έκκληση για «βιώσιμη εκεχειρία» στη Λιβύη έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής 12 Γενάρη. Στο κοινό ανακοινωθέν σημειώνεται: «Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να προχωρήσουν σε μία βιώσιμη εκεχειρία, η οποία θα υποστηρίζεται από τα απαραίτητα μέτρα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την ομαλοποίηση της καθημερινότητας στην Τρίπολη και τις υπόλοιπες πόλεις».

Στις Βρυξέλλες, από την άλλη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, είχαν καλέσει τον Λίβυο δοτό πρωθυπουργό της «Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας», Φαγιέζ Σάρατζ.

Στη συνάντηση αυτή ο Μισέλ υπογράμμισε, με τη γνωστή υποκρισία των οργάνων της λυκοσυμμαχίας, ότι δήθεν η ΕΕ επιθυμεί «ειρηνική επίλυση» και «σταθερότητα στην περιοχή» και επανέλαβε ότι στηρίζει «σταθερά την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (του Σάρατζ) ως τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης» και ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει κάθε βοήθεια για τη στήριξη της πολιτικής διαδικασίας».

Αναφορικά με τα μνημόνια συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για λόγους τακτικής, που αφορούν και το παζάρι ΕΕ - Τουρκίας και τις συνολικές διευθετήσεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, είπε ότι «η θέση της ΕΕ είναι πως τα μνημόνια αυτά παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν είναι σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορούν να παράξουν νομικές συνέπειες σε τρίτα κράτη».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη «διπλωματικής πρωτοβουλίας» από την ΕΕ για τη Λιβύη.

Πριν από τη συνάντηση των τριών με τον Λίβυο πρωθυπουργό ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάγιο, δήλωσε πως αντιπροσωπεία της ΕΕ με επικεφαλής τον Ζοζέπ Μπορέλ θα πραγματοποιούσε συναντήσεις «εκτός Λιβύης» όχι μόνο με τον Φ. Σάρατζ αλλά και με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χάφταρ.

Μάχες και αντιδράσεις

Στη Λιβύη πάντως οι δυνάμεις του Εθνικού Λιβυκού Στρατού του στρατηγού Χ. Χάφταρ κλιμακώνουν τις επιθέσεις στις ένοπλες δυνάμεις του πρωθυπουργού Φ. Σάρατζ εξαπολύοντας μπαράζ αεροπορικών επιδρομών δυτικά της Σύρτης, την οποία ελέγχουν εδώ και λίγες μέρες. Σφοδρές συγκρούσεις αναφέρονται και στην πόλη Μισράτα, που βρίσκεται περίπου 190 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης.

Πρόσθετο ενδιαφέρον προκάλεσαν νεότερες αντιδράσεις από γειτονικές χώρες της Λιβύης.

Ο Αλγερινός Πρόεδρος, Αμπντελμαντζίντ Τεμπούν, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Αλγέρι, ανακοίνωσε χτες πως συμφώνησαν να αποφύγουν «οποιαδήποτε πρακτική ενέργεια θα μπορούσε να δηλητηριάσει την ήδη καυτή ατμόσφαιρα στη Λιβύη». Σε ρεπορτάζ του Αλγερινού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρεται πως εξέφρασαν από κοινού την επιθυμία «η επόμενη διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη να είναι η αρχή μίας γενικής πολιτικής διευθέτησης που θα εξασφαλίσει την ενότητα της Λιβύης, του λαού της και του εδάφους της καθώς και τη διατήρηση της κυριαρχίας της». Ο Τούρκος αξιωματούχος επέλεξε να ...υπενθυμίσει ότι η Τουρκία είναι πρώτη ανάμεσα στους ξένους επενδυτές στην Αλγερία με 3,4 δισ. δολάρια, που φιλοδοξεί να αυξήσει. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η συνεργασία των δύο χωρών πρόκειται να ενισχυθεί στο επίπεδο του Στρατηγικού Συμβουλίου (αφήνοντας να εννοηθεί σταθεροποίηση των διμερών συναντήσεων σε ανώτατο επίπεδο) και πρόσθεσε ότι αυτή θα ενισχυθεί στη βάση των κοινών συμφερόντων, ειδικά σε πεδία όπως η κρίση στη Λιβύη.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Τυνησίας, Καΐς Σαΐντ, σε νεότερη ανακοίνωσή του διέψευσε πως ο Τούρκος ομόλογός του, Ρ. Τ. Ερντογάν, του ζήτησε να κάνει ο τουρκικός στρατός χρήση του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της χώρας του. Τόνισε πως «η Τουρκία δεν απαίτησε ούτε έθεσε σχετικό θέμα».

Τέλος, χτες, στο Κάιρο, όπου έγινε η πενταμερής συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου, Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Γαλλίας, καταγράφηκαν αντιδράσεις από όλα τα κόμματα του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου ενάντια στην ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στην Τρίπολη. Αιγύπτιοι βουλευτές απαίτησαν μάλιστα την έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, προτείνοντας την έναρξη «εκστρατείας» στους αραβικούς λαούς για μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων.

Και επίσκεψη Χάφταρ στη Ρώμη

Στο πλαίσιο πυρετωδών διαβουλεύσεων που πραγματοποιεί μεταξύ άλλων και η ιταλική κυβέρνηση προσκλήθηκε στη Ρώμη ο Λίβυος στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, όπου συζήτησε χτες βράδυ με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζ. Κόντε, τις εξελίξεις στη Λιβύη. Η συνάντηση Χάφταρ - Κόντε φαίνεται να δυσαρέστησε τον Λίβυο δοτό πρωθυπουργό Φ. Σάρατζ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ακύρωσε ταξίδι του στη Ρώμη από τις Βρυξέλλες.

Επίσης χτες το βράδυ κυκλοφόρησε από τον λεγόμενο Εθνικό Λιβυκό Στρατό (ΕΛΣ), στο λογαριασμό του στο «Twitter», ότι «ένοπλοι αιχμαλώτισαν» τον Λίβυο δοτό πρωθυπουργό, Φ. Σάρατζ, μετά την επιστροφή του στο αεροδρόμιο Μίτιγκα της Τρίπολης από τις Βρυξέλλες. Δεν διευκρινίζεται ότι αναλαμβάνει την ευθύνη της σύλληψης ο ΕΛΣ, ενώ η πληροφορία δεν διασταυρώνεται από καμία άλλη πηγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ