ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Νοέμβρη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Δεδομένα τα μέτρα, «ψάχνονται» στο χρονοδιάγραμμα

Με δεδομένη την ταύτιση κυβέρνησης και τρόικας για τα μέτρα που έχουν ήδη προσυμφωνηθεί, οι σχετικές συζητήσεις αφορούν πλέον το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων. Σ' αυτό το πλαίσιο θα γίνει αύριο, Κυριακή, και η νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Η αντιλαϊκή «σκυταλοδρομία» συνεχίζεται την ερχόμενη Πέμπτη, 14 Νοέμβρη, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των κρατών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) εν μέσω οξυμένων ανταγωνισμών γύρω από τον επιμερισμό της χασούρας, αυτή τη φορά και για το ενδεχόμενο και τους «κινδύνους» νέων αναταράξεων και πτωχεύσεων στις τράπεζες της ΕΕ.

Στην ατζέντα της αυριανής συνάντησης με τους εκπροσώπους της τρόικας μπαίνουν τα ζητήματα που αφορούν στο τελικό σχέδιο για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014, δηλαδή για τους νέους φόρους και την καρατόμηση των δαπανών, το σχέδιο για τις αναδιαρθρώσεις και τα λουκέτα στις βιομηχανίες ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ, το πρόγραμμα διαθεσιμότητας και απολύσεων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, επίσης το σχέδιο για την παραπέρα μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι καπιταλιστές. Στα δεδομένα που πρέπει να παίρνονται υπόψη είναι και η ημερομηνία 21 του Νοέμβρη, που είναι η καταληκτική προθεσμία για την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή. Παράταση φαίνεται να παίρνει η δημοσιοποίηση του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2014 - 2017», καθώς η αντιλαϊκή πολιτική και η διαμόρφωση των κονδυλίων για τα επόμενα χρόνια συνδέονται με τα χρηματοδοτικά και δημοσιονομικά «κενά», με τους τρόπους «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα που επίσης παραμένουν υπό διαμόρφωση.

Κόντρες για τράπεζες - καταθέσεις

Τα κλιμάκια της τρόικας συναντήθηκαν χτες με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλο, με αντικείμενο τα «τεστ αντοχής» των τραπεζών σε σενάρια επιδείνωσης των συνθηκών, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν το Γενάρη. Λόγος γίνεται για νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις, που πρέπει να καλυφθούν έτσι ώστε οι τράπεζες να ανταποκριθούν στις νόρμες λειτουργίας και για την αποφυγή κραδασμών. Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ετοιμάζονται στη Γιούρομπανκ (σημερινός μεγαλομέτοχος της οποίας είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και στις συνεταιριστικές τράπεζες. Για το 2014 σχεδιάζεται η μεταβίβαση της Γιούρομπανκ σε τυχόν ενδιαφερόμενους «επενδυτές».

Στο ερχόμενο Γιούρογκρουπ (14 Νοέμβρη) θα συζητηθεί η «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών της ΕΕ από το νέο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Αντιδράσεις εκδηλώνονται από την κυβέρνηση της Γερμανίας, η οποία βάζει ως προϋπόθεση την εξάντληση όλων των άλλων «διαθέσιμων μέσων» και συγκεκριμένα το «κούρεμα» των μετόχων, των ομολογιούχων και των «ανασφάλιστων καταθέσεων» πάνω από 100.000 ευρώ. Πρόκειται για το λεγόμενο «bail in». Ο Γερμανός τραπεζίτης, μέλος της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γ. Ασμουσεν, δήλωσε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί από το 2015 αντί για το 2018.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΤΡΟΪΚΑ
Κατ' αρχήν συμφωνία για διαθεσιμότητες - απολύσεις

Σε νέο ραντεβού τη Δευτέρα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας, σχετικά με την παράταση για τις 12.500 διαθεσιμότητες και τις απολύσεις για το 2013.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε χτες το πρωί με τους εκπροσώπους της τρόικας για περίπου δύο ώρες με τους οποίους είχε, όπως είπε, καλή και παραγωγική συζήτηση. Σε αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, εγκρίθηκαν οι 12.500 διαθεσιμότητες που έγιναν μέχρι το τέλος του περασμένου Σεπτέμβρη. Παράλληλα, ζητήθηκε ξανά από τον Κ. Μητσοτάκη και την υπόλοιπη ηγεσία του υπουργείου, η δίμηνη παράταση για τις υπολειπόμενες 12.500 που είχε συμφωνηθεί να ολοκληρωθούν ως το τέλος του χρόνου, καθώς φέρεται να τονίστηκε πως ο χρόνος δεν επαρκεί για να ολοκληρωθεί η απαραίτητη «αξιολόγηση».

Επίσης, φέρεται η τρόικα να δέχτηκε την επίτευξη του στόχου των 2.000 απολύσεων (από τις συνολικά 4.000 μέχρι τέλος του 2013) καθώς σ' αυτές περιλαμβάνονται οι περίπου 2.600 απολύσεις από την κατάργηση της ΕΡΤ, 230 απομακρύνσεις υπαλλήλων ως επίορκων και 500 λόγω υγείας.

Στο τραπέζι «έπεσαν» ακόμα, τόσο το θέμα των απολύσεων συμβασιούχων που παραμένουν στο δημόσιο μέσω προσωρινών διαταγών, αν και εφόσον χάσουν τη δικαστική διαμάχη με το Δημόσιο, όσο και αυτών που θα βρεθούν στην ανεργία από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και την ΕΛΒΟ.

Ο υπουργός, αφού τόνισε τις παραπάνω «πηγές» απολύσεων, ζήτησε να προσμετρηθούν στο σύνολο των απομακρύνσεων που έχει ζητηθεί από την τρόικα. Ωστόσο, και αυτό θα συζητηθεί στο δεύτερο ραντεβού, αυτό της Δευτέρας.

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ - ΝΑΪΝΤΕΝΟΦ
Συμφώνησαν για ενίσχυση της καταστολής

Τη στενότερη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δρομολόγησαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ανγκελ Ναϊντένοφ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Σόφια. Παράλληλα, συμφώνησαν για κοινή δράση των στρατιωτικών, αστυνομικών και κατασταλτικών μηχανισμών μεταξύ των δύο χωρών για την αντιμετώπιση των μεταναστών. Ο Ελληνας υπουργός, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Βουλγαρία, συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της γειτονικής χώρας Ροσέν Πλέβνελιεφ.

Στις κοινές δηλώσεις τους, οι δύο υπουργοί Αμυνας τόνισαν την ανάγκη για ενίσχυση των «κοινών πρωτοβουλιών» των δύο χωρών «ως σύμμαχοι και εταίροι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ». Ο Αν. Ναϊντένοφ τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει η «ολοκλήρωση της διαδικασίας της υπογραφής και επικύρωσης τεχνικού πρωτοκόλλου που συνοδεύει τη διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, σχετικά με κοινές επιχειρήσεις άμυνας και αστυνόμευσης του εναέριου χώρου και τις διασυνοριακές επιχειρήσεις».

Από την πλευρά του, ο Δ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε «τη Βουλγαρία και την Ελλάδα βασικούς πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης» και σημείωσε ότι οι συναντήσεις που είχε επιβεβαίωσαν «τη βούληση των δύο κυβερνήσεων για πιο δυναμική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στον τομέα της άμυνας».

Οι δύο υπουργοί στις δηλώσεις εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις «αυξανόμενες ροές μεταναστών» στις δύο χώρες. Ο Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι «το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης θα είναι υψηλά στην ατζέντα τις ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ», και υποστήριξε την επικίνδυνη και για το εσωτερικό της χώρας μας άποψη ότι «πίσω από όλα αυτά τα μεταναστευτικά ρεύματα μπορεί να κρύβονται και να εκδηλώνονται εστίες που να αναπαραγάγουν τη βία και, σε κάποιες περιπτώσεις και την τρομοκρατία». Θέση που οδηγεί στο να αντιμετωπίζονται τα θύματα του ιμπεριαλισμού που αναγκάζονται να μεταναστεύουν ως πιθανοί τρομοκράτες, θέση που ρίχνει νερό στο μύλο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Ο ίδιος προανήγγειλε νέα κατασταλτικά μέτρα κατά των μεταναστών από την κυβέρνηση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων με την «Frontex» για τη μεγαλύτερη αστυνόμευση των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας. Επίσης, πρόσθεσε ότι για την «αποτελεσματικότερη αναχαίτιση των λαθρομεταναστών» απαιτείται και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.«πίσω από όλα αυτά τα μεταναστευτικά ρεύματα μπορεί να κρύβονται και να εκδηλώνονται εστίες που να αναπαραγάγουν τη βία και, σε κάποιες περιπτώσεις και την τρομοκρατία».

Ο Αν. Ναϊντένοφ ανακοίνωσε ότι η Βουλγαρία θα κατασκευάσει «φράχτη» στα σύνορά της «που να παρεμποδίσει τη διέλευση» μεταναστών - ανάλογο με εκείνον που έχει στον Εβρο η Ελλάδα - η φύλαξη του οποίου όπως είπε θα «ανατεθεί στο βουλγαρικό στρατό».

Προθεσμία πήρε ο Μ. Καχριμάκης

Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε χτες, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καχριμάκης από τον ανακριτή, κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε «παραβίαση μυστικών της Πολιτείας» (κακούργημα). Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο στο σπίτι και στο γραφείο του, βρέθηκαν έγγραφα της ΕΥΠ, αλλά και υλικό από το στρατό.

Εκδήλωση του ΣΦΕΑ 1967 - 1974

Το ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - 1974, καλεί σε εκδήλωση που διοργανώνει, την ερχόμενη Τρίτη 12 Νοέμβρη 2013 (ώρα προσέλευσης 17.30), στην Αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, Αθήνα), με θέμα: «Τιμάμε τα 40 χρόνια του Πολυτεχνείου, συνεχίζοντας τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας, για την κατάργηση κάθε εκμετάλλευσης και καταπίεσης».

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 5.45 μ.μ., με προσφώνηση του Νίκου Τριανταφύλλου, προέδρου του ΔΣ του ΣΦΕΑ 1967-1974. Στις 6.15 μ.μ., θα γίνει ομιλία με θέμα: «Η Εξέγερση του Νοέμβρη και η διαπάλη γύρω από το ζήτημα της βίας στην Ιστορία», από τον Γιώργο Κατρούγκαλο, καθηγητή Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Στις 6.45 μ.μ., θα μιλήσει ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, με θέμα: «Η εξέγερση του Νοέμβρη και οι όψεις του σύγχρονου Φασισμού - Ναζισμού». Στις 7.15 μ.μ., θα μιλήσει ο Δημήτρης Ψαρράς, δημοσιογράφος - συγγραφέας, με θέμα: «Η προσπάθεια απαξίωσης του Πολυτεχνείου, από τους σύγχρονους αρνητές του». Θα ακολουθήσει διάλογος με παρεμβάσεις και τοποθετήσεις και το κλείσιμο της εκδήλωσης από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ