Σάββατο 9 Νοέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Δεδομένα τα μέτρα, «ψάχνονται» στο χρονοδιάγραμμα

Με δεδομένη την ταύτιση κυβέρνησης και τρόικας για τα μέτρα που έχουν ήδη προσυμφωνηθεί, οι σχετικές συζητήσεις αφορούν πλέον το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων. Σ' αυτό το πλαίσιο θα γίνει αύριο, Κυριακή, και η νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Η αντιλαϊκή «σκυταλοδρομία» συνεχίζεται την ερχόμενη Πέμπτη, 14 Νοέμβρη, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των κρατών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) εν μέσω οξυμένων ανταγωνισμών γύρω από τον επιμερισμό της χασούρας, αυτή τη φορά και για το ενδεχόμενο και τους «κινδύνους» νέων αναταράξεων και πτωχεύσεων στις τράπεζες της ΕΕ.

Στην ατζέντα της αυριανής συνάντησης με τους εκπροσώπους της τρόικας μπαίνουν τα ζητήματα που αφορούν στο τελικό σχέδιο για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014, δηλαδή για τους νέους φόρους και την καρατόμηση των δαπανών, το σχέδιο για τις αναδιαρθρώσεις και τα λουκέτα στις βιομηχανίες ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ, το πρόγραμμα διαθεσιμότητας και απολύσεων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, επίσης το σχέδιο για την παραπέρα μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι καπιταλιστές. Στα δεδομένα που πρέπει να παίρνονται υπόψη είναι και η ημερομηνία 21 του Νοέμβρη, που είναι η καταληκτική προθεσμία για την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή. Παράταση φαίνεται να παίρνει η δημοσιοποίηση του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2014 - 2017», καθώς η αντιλαϊκή πολιτική και η διαμόρφωση των κονδυλίων για τα επόμενα χρόνια συνδέονται με τα χρηματοδοτικά και δημοσιονομικά «κενά», με τους τρόπους «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα που επίσης παραμένουν υπό διαμόρφωση.

Κόντρες για τράπεζες - καταθέσεις

Τα κλιμάκια της τρόικας συναντήθηκαν χτες με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλο, με αντικείμενο τα «τεστ αντοχής» των τραπεζών σε σενάρια επιδείνωσης των συνθηκών, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν το Γενάρη. Λόγος γίνεται για νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις, που πρέπει να καλυφθούν έτσι ώστε οι τράπεζες να ανταποκριθούν στις νόρμες λειτουργίας και για την αποφυγή κραδασμών. Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ετοιμάζονται στη Γιούρομπανκ (σημερινός μεγαλομέτοχος της οποίας είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και στις συνεταιριστικές τράπεζες. Για το 2014 σχεδιάζεται η μεταβίβαση της Γιούρομπανκ σε τυχόν ενδιαφερόμενους «επενδυτές».

Στο ερχόμενο Γιούρογκρουπ (14 Νοέμβρη) θα συζητηθεί η «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών της ΕΕ από το νέο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Αντιδράσεις εκδηλώνονται από την κυβέρνηση της Γερμανίας, η οποία βάζει ως προϋπόθεση την εξάντληση όλων των άλλων «διαθέσιμων μέσων» και συγκεκριμένα το «κούρεμα» των μετόχων, των ομολογιούχων και των «ανασφάλιστων καταθέσεων» πάνω από 100.000 ευρώ. Πρόκειται για το λεγόμενο «bail in». Ο Γερμανός τραπεζίτης, μέλος της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γ. Ασμουσεν, δήλωσε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί από το 2015 αντί για το 2018.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ