Σάββατο 9 Νοέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Συνεχίζονται οι εργασίες της στη Λισαβόνα

Στη δεύτερη σειρά η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, από τους Γ. Μαρίνο, Ε. Βαγενά και Κ. Παπαδάκη
Στη δεύτερη σειρά η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, από τους Γ. Μαρίνο, Ε. Βαγενά και Κ. Παπαδάκη
Στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας ξεκίνησαν χτες και συνεχίζονται σήμερα και αύριο οι εργασίες της 15ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων. Στη συνάντηση συμμετέχει αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ενώ συμμετέχουν επίσης ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων κι ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Η Διεθνής Συνάντηση έχει ως θέμα της: «Το βάθεμα της κρίσης του καπιταλισμού, ο ρόλος της εργατικής τάξης και τα καθήκοντα των κομμουνιστών στην πάλη για τα δικαιώματα των εργατών και των λαών. Η ιμπεριαλιστική επίθεση, ανακατατάξεις δυνάμεων σε διεθνές επίπεδο, το εθνικό ζήτημα, η ταξική χειραφέτηση και η πάλη για το σοσιαλισμό».

Στη συνάντηση που φιλοξενεί το Πορτογαλικό ΚΚ έχουν δηλώσει συμμετοχή 71 Κομμουνιστικά κι εργατικά κόμματα απ' όλον τον κόσμο. Για αύριο Κυριακή είναι προγραμματισμένη να γίνει διεθνιστική εκδήλωση για το γιορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του πρώην ΓΓ του Πορτογάλικου ΚΚ, Αλβάρο Κουνιάλ.

Οι εργασίες της συνάντησης άνοιξαν με την εισαγωγική τοποθέτηση του ΓΓ της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ, Ζερόνιμο ντε Σόουσα, ο οποίος χαιρετίζοντας τη συμμετοχή των δεκάδων αντιπροσωπειών των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από κάθε γωνιά του πλανήτη σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως πολλά ΚΚ δρουν σε δύσκολες συνθήκες, σε χώρες όπου ο αντικομμουνισμός έχει ανακηρυχτεί σε επίσημη κρατική ιδεολογία. Υπογράμμισε πως η Διεθνής Συνάντηση των ΚΚ βοηθά στην ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων μεταξύ των ΚΚ και συμβάλλει με τον τρόπο της στην κοινή δράση ενάντια στους ιμπεριαλιστές. Βοηθά στο να προετοιμαστούμε καλύτερα για τις ανάγκες του αγώνα. Ο Ζερόνιμο ντε Σόουσα εκτίμησε πως είναι αναπόφευκτες οι διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στα ΚΚ, εφόσον σε κάθε χώρα επικρατούν διαφορετικές συνθήκες, ωστόσο είναι σημαντικότερα τα ζητήματα στα οποία μπορεί να υπάρξει συμφωνία.

Το προεδρείο της Συνάντησης
Το προεδρείο της Συνάντησης
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Πορτογαλία, υποστήριξε πως η αστική τάξη και το πολυεθνικό κεφάλαιο έχουν εξαπολύσει επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, στα δημοκρατικά δικαιώματα και στην κυριαρχία της χώρας, χρησιμοποιώντας γι' αυτό την τρόικα. Εκτίμησε πως η «Επανάσταση του Απρίλη» ζει μέσα από ορισμένες αξίες και κατακτήσεις, που αντικατοπτρίζονται στο Σύνταγμα της χώρας και τις οποίες υπερασπίζεται το ΠΚΚ και παλεύει για τη διεύρυνσή τους. Επανέλαβε τη γνωστή θέση του ΠΚΚ, που στηρίζεται στην αντίληψη των λεγόμενων σταδίων προς το σοσιαλισμό, σύμφωνα με την οποία η παραπάνω πάλη του ΠΚΚ μπορεί να οδηγήσει στην Προωθημένη Δημοκρατία, που το ΠΚΚ θεωρεί ως «στάδιο» προς το σοσιαλισμό. Την ίδια ώρα υπογράμμισε πως στην Πορτογαλία δεν υπάρχει εναλλακτική λύση χωρίς το ΠΚΚ. Τέλος, κάλεσε σε ενότητα δράσης των Κομμουνιστικών Κομμάτων και στην ενίσχυση της αλληλεγγύης.

Μετά την εισαγωγική τοποθέτηση ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις ΚΚ, που αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα το απόγευμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας των Διεθνών Συναντήσεων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (2022-03-04 00:00:00.0)
Πρόταση μομφής στην κυβέρνηση (2008-05-09 00:00:00.0)
Κοινή αντιιμπεριαλιστική πάλη και πρωτοβουλίες (2006-11-14 00:00:00.0)
Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες (2006-11-12 00:00:00.0)
Συνεχίζονται και σήμερα οι εργασίες της στη Λισαβόνα (2006-11-11 00:00:00.0)
Στην Αθήνα σήμερα ο ΓΓ του Πορτογαλικού ΚΚ (2005-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ