ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Διαδήλωση για την Υγεία χτες στον Ασπρόπυργο

Διεκδικούν να γίνει Κέντρο Υγείας, να μη συρρικνωθεί το Θριάσιο και όλες οι δομές να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες

Από το συμβολικό αποκλεισμό στη γέφυρα Ασπροπύργου
Από το συμβολικό αποκλεισμό στη γέφυρα Ασπροπύργου
Κινητοποίηση να μην κλείσουν τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα, να γίνει Κέντρο Υγείας στον Ασπρόπυργο που να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας σε όλους και να μην κλείσουν τμήματα και κλινικές στο Θριάσιο Νοσοκομείο, έκαναν χτες το πρωί, στο υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ στον Ασπρόπυργο η Λαϊκή Επιτροπή Ασπροπύργου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ασπροπύργου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας.

Οι διαδηλωτές έκαναν παρέμβαση στο διοικητή του τοπικού υποκαταστήματος, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν πολλοί υγειονομικοί και ασφαλισμένοι. Αμέσως μετά, προχώρησαν από κοινού σε συμβολικό αποκλεισμό του κεντρικού κόμβου του Ασπροπύργου, μοιράζοντας στους διερχόμενους προπαγανδιστικό υλικό. Ενδεικτικό της αποδοχής των αιτημάτων είναι ότι στο διάστημα της κινητοποίησης συγκεντρώθηκαν 140 υπογραφές στήριξης στα αιτήματά τους.

Οι φορείς και τα σωματεία του Θριασίου απευθύνουν κάλεσμα στη σύσκεψη για την Υγεία αύριο στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας. Παράλληλα και το ΕΚ Μεγάρων εντάσσεται στο αγωνιστικό, διεκδικητικό πλαίσιο και πρόγραμμα δράσης των ταξικών σωματείων της περιοχής.

Οπως καταγγέλλουν οι φορείς, «ζούμε και εργαζόμαστε σε περιοχή υποβαθμισμένη με μεγάλη μόλυνση και δεκάδες εργατικά ατυχήματα και όμως στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ στον Ασπρόπυργο δεν λειτουργούν Μικροβιολογικό, Αιματολογικό, Ακτινολογικό Εργαστήριο και αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε για εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα. Χιλιάδες υγειονομικοί είναι άνεργοι και όμως στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ στον Ασπρόπυργο δεν υπάρχει ουρολόγος, δερματολόγος, ψυχίατρος, οδοντίατρος. Λείπουν νοσηλευτές, δεν επαρκούν καρδιολόγος, ορθοπεδικός, παιδίατρος και ο οφθαλμίατρος. Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα, η συγκυβέρνηση σχεδιάζει να κλείσει τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα και να τα συγχωνεύσει με το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας».

Αλλες κινητοποιήσεις
  • Κινητοποίηση στο Νοσοκομείο της Ρόδου έγινε στις 5/11 απ' τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εμφιαλωμένων Ποτών, τη ΔΑΣ Οικοδόμων Ρόδου και τη ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Εκλεισαν τα Ταμεία των εξωτερικών ιατρείων από τις 9.30 το πρωί μέχρι 12.00 το μεσημέρι, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα του λαού στη δημόσια και δωρεάν Υγεία. Η ανταπόκριση των επισκεπτών - ασθενών ήταν μεγάλη και μάλιστα αρκετοί συνταξιούχοι ζήτησαν να εγγραφούν στο Σωματείο Συνταξιούχων.
  • Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας για την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε διαθεσιμότητα εργαζόμενους στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Στην κινητοποίηση συμμετείχε το Εργατικό Κέντρο.
Εκτός ΕΟΠΥΥ ακριβές εξειδικευμένες εξετάσεις

Σε αδιέξοδο βρίσκονται ιδιαίτερα οι χρόνια πάσχοντες

Εκτός ΕΟΠΥΥ έχουν βγει και βγαίνουν καθημερινά εξειδικευμένες πανάκριβες εξετάσεις. Ιδιαίτερα οι χρόνια πάσχοντες βρίσκονται σε μεγάλο αδιέξοδο αφού η ίδια τους η ζωή εξαρτάται άμεσα πλέον από το πορτοφόλι τους.

Ενδεικτικά, από τη στιγμή της σύστασης του ΕΟΠΥΥ το Γενάρη του 2012, οι εξετάσεις που πρέπει να κάνουν οι φορείς ηπατίτιδας Β δεν δικαιολογούνται και τις πληρώνουν από την τσέπη τους. Π.χ., η εξέταση DNA για ποσοτικό προσδιορισμό του ιού, κοστίζει 180 ευρώ και πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Η διαγνωστική εξέταση για κύρωση ήπατος (ελαστογραφία ήπατος) κοστίζει 50 ευρώ.

Επίσης οι ασθενείς που πρόκειται να μεταμοσχευθούν, όπως π.χ. οι νεφροπαθείς, πληρώνουν για την εξέταση της ιστοσυμβατότητας, που είναι ακριβή. Αν σε αυτά προσθέσουμε τις πληρωμές για άλλες εξετάσεις και για φάρμακα, όπως και τα έξοδα μετακίνησης για αιμοκαθάρσεις, θεραπείες κλπ, τότε προκύπτει πως οι πάσχοντες χρειάζονται γερό πορτοφόλι για να τα βγάλουν πέρα.

Οπως σημειώνει στον «Ρ» ο Γιάννης Σεχρεμέλης, πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Βοιωτίας και μέλος ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, «πρόσφατα πλήρωσα 180 ευρώ για μια εξέταση, πάνω από 20 ευρώ για δυο εξειδικευμένες αιματολογικές εξετάσεις και γύρω στα 60 ευρώ βενζίνη για να πάω σε δημόσιο νοσοκομείο στην Αθήνα, όπου γίνονται οι συγκεκριμένες εξετάσεις. Ολοι οι χρόνια πάσχοντες βρίσκονται σε οριακό σημείο».

Η δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τον ΕΟΠΥΥ μεταφέρει το κόστος για εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, νοσηλεία στους ασφαλισμένους. Ιδιαίτερα σήμερα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ πλήρης κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και το κράτος να αναλάβει την παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ανασφάλιστους και τις οικογένειές τους.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μόνιμο φαινόμενο τα ράντζα στις εφημερίες

Η ραγδαία επιδείνωση στην παροχή υπηρεσιών Υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο σε συνδυασμό με τα λουκέτα στα μικρά νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, προκάλεσαν και χτες «έμφραγμα» στον «Ευαγγελισμό» με τα ράντζα στους διαδρόμους μετά τη εφημερία. Συνολικά, στους διαδρόμους του «Ευαγγελισμού» υπήρχαν διάσπαρτα 40 ράντζα στις παθολογικές και χειρουργικές κλινικές και 20 στην ψυχιατρική κλινική.

Τα ράντζα είναι μόνιμο φαινόμενο στα νοσοκομεία της Αττικής και μεταφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ανάλογα με την εφημερία. Αυτό, όμως, σε τίποτα δεν εμπόδισε τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη να χαρακτηρίσει τα ράντζα του «Ευαγγελισμού» «λίγο γραφικό» θέμα και να πει ότι «είναι μειούμενα σε σχέση με το παρελθόν».

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση σφίγγει -όπως σε όλα τα νοσοκομεία- την οικονομική θηλιά στον «Ευαγγελισμό». Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διοίκηση του νοσοκομείου αναζητά επειγόντως πάνω από 20 εκ. ευρώ για τα καλύψει τα χρέη, που ανέρχονται σε 8 εκ. ευρώ, αλλά και να καλύψει καθημερινές λειτουργικές ανάγκες, καθώς τα κονδύλια για το 2013 έχουν εξαντληθεί.

Στο πλαίσιο της ίδια αντιλαϊκής διαχείρισης, η συγκυβέρνηση φέρεται να σχεδιάζει απολύσεις γιατρών απ' τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Ο υπουργός Υγείας έσπευσε χτες να διαψεύσει τα σχετικά δημοσιεύματα, δηλώντας ότι «η είδηση για τις 1.370 απολύσεις δεν ισχύει». Ωστόσο, όμως, δεν τις απέκλεισε κατηγορηματικά, λέγοντας: «Γενικά για το τι θα γίνει στον ΕΟΠΥΥ, θα έχουμε την πλήρη εικόνα όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγησή του».

Συμπληρωματικά, ανέφερε: «Πώς θα δουλεύουμε από εδώ και μπρος; Θα κάνουμε αξιολόγηση. Πόσους και ποιους χρειαζόμαστε. Αυτούς που χρειαζόμαστε, τους κρατάμε. Αυτούς που δε χρειαζόμαστε, δεν μπορούμε να τους πληρώνουμε και αυτό να σημαίνει ότι θα κόβουμε τις συντάξεις των ανθρώπων για να τους πληρώνουμε».

Συνεχίζουν σε ΕΒΓΑ και «Coca Cola»

Συνεχίζουν σήμερα και αύριο τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην ΕΒΓΑ, μετά από απόφαση της χτεσινής τους Γενικής Συνέλευσης. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε για σήμερα Τρίτη να προχωρήσουν σε δίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια και την Τετάρτη να κλιμακώσουν με τετράωρες στάσεις εργασίας και ταυτόχρονη κινητοποίηση διαμαρτυρίας στις 11.30 π.μ., έξω από το κτίριο του ΣΕΠΕ (Αγησιλάου 10 και Δεληγιώργη), όπου έχει οριστεί τριμερής συνάντηση.

Αν και πάρθηκε ομόφωνα η παραπάνω απόφαση, εντούτοις, για μια ακόμη φορά, φάνηκε η προσπάθεια της μειοψηφίας του Σωματείου της «Ενωτικής Κίνησης Εργαζομένων ΕΒΓΑ», η οποία ζητούσε σε όλη τη διάρκεια της συνέλευσης να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, ενώ έκανε ό,τι μπορούσε για να διαλύσει τη συνέλευση. Προς το τέλος της συνέλευσης, και αφού είδε ότι τα σχέδιά της δεν περνάνε στην πλειοψηφία των εργαζομένων, έκανε θεαματική ...«κωλοτούμπα» και στήριξε την πρόταση της πλειοψηφίας του Σωματείου. Από την πλευρά της, η εργοδοσία, επιμένει στις μειώσεις μισθών και εν μέσω κινητοποιήσεων, προσέλαβε 25 εργαζόμενους με 511 ευρώ για την τρίτη βάρδια παραγωγής των κρουασάν.

Μέχρι και αύριο το πρωί συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Coca Cola 3Ε» στη Θεσσαλονίκη, απαιτώντας την επαναπρόσληψη των 33 απολυμένων συναδέλφων τους. Χτες, με απόφαση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) πραγματοποιήθηκε 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 έως τις 4 το μεσημέρι, σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ