ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΚΠΑ - ΕΜΠ
Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις

Η απάνθρωπη πραγματικότητα της αστικής δημοκρατίας εκφράστηκε, για άλλη μια φορά, από την κυβέρνηση και τα όργανά της, κηρύσσοντας την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων σε ΕΜ Πολυτεχνείο και Πανεπιστήμιο Αθηνών ως «παράνομη» και στέλνοντας στα Πειθαρχικά Συμβούλια 276 εργαζόμενους που δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό της «αυτοαπογραφής». Ενας αγώνας για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά που συγχρόνως υπερασπίζεται την ανάγκη για δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, μακριά από κάθε επιχειρηματική δράση.

Απέναντι στην κλιμακούμενη κυβερνητική επίθεση, οι εργαζόμενοι οφείλουν να δουν ποιοι είναι εκείνοι που πραγματικά τάσσονται στο πλευρό τους, ποιοι τους θέλουν ενωμένους επί της ουσίας, ποια είναι η τακτική που αφοπλίζει την κυβερνητική προπαγάνδα και προστατεύει έναν δίκαιο και έντιμο αγώνα. Για παράδειγμα χτες οι εργαζόμενοι στο ΕΜΠ πραγματοποίησαν δύο χωριστές συνελεύσεις. Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΙΔΑΧ (συμβασιούχοι αορίστου χρόνου) πήραν απόφαση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και ο Σύλλογος Μόνιμου Διοικητικού Προσωπικού πήρε απόφαση για πενθήμερη απεργία. Ετσι, με τις παρεμβάσεις συγκεκριμένων δυνάμεων, οι εργαζόμενοι αδυνατούν να συντονίσουν τον αγωνιστικό βηματισμό τους. Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΠΑ αποφάσισαν χτες νέα πενθήμερη απεργία μέχρι και την Παρασκευή.

Το κυβερνητικό «οπλοστάσιο» έρχεται να ενδυναμώσει όμως και η στάση της πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ). Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του ΚΣ της ΟΔΠΤΕ που έγινε προχτές, οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταψήφισαν την πρόταση που κατέβασαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ για άμεση εγγραφή των πρωτοετών φοιτητών. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο θέμα αξιοποιείται από την κυβέρνηση όχι μόνο προπαγανδιστικά για την ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού αλλά και ως αφορμή για να συρθούν οι εργαζόμενοι στα δικαστήρια. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τόνισαν τις ευθύνες της Ομοσπονδίας, καθώς το ζήτημα των εγγραφών είναι επιζήμιο για τον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων και παράλληλα ξεκαθάρισαν ότι οι φοιτητές και γονείς τους δεν είναι αντίπαλοι αλλά σύμμαχοί τους.

Μόνη επιλογή η συνέχιση των αγώνων

Για πολλοστή φορά την αλληλεγγύη της στον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων εκφράζει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ. «Το σύνταγμα, η κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, ο νομικός "πολιτισμός" ισχύουν όσο δεν αγγίζουν τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς της κυρίαρχης τάξης, της ΕΕ, των δανειστών και των επιχειρηματιών που προσδοκούν κέρδη από την ιδιωτικοποίηση, από τη μετατροπή των ΑΕΙ σε επιχειρήσεις και τις γενικότερες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που επιβάλλονται με ή χωρίς μνημόνια. Οταν οι εργαζόμενοι σηκώνουν κεφάλι και διεκδικούν με επιμονή το δίκιο τους και τον πλούτο που παράγουν, τότε οι κυβερνήσεις ζητούν την παρέμβαση του εισαγγελέα, επιστρατεύουν τα ΜΑΤ και την καταστολή», επισημαίνει μεταξύ άλλων. Παράλληλα, τονίζει ότι το πανεπιστημιακό κίνημα δεν θα επιτρέψει εισαγγελικές και κατασταλτικές επεμβάσεις για το χτύπημα της συνδικαλιστικής/πολιτικής δράσης στα πανεπιστήμια.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ για το Πολυτεχνείο

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στην 40ή επέτειο του Πολυτεχνείου με σύνθημα «Με αγώνα και θυσία γράφεται η ιστορία» διοργανώνουν αυτές τις μέρες οι Οργανώσεις της ΚΝΕ. Για αύριο και την Πέμπτη προγραμματίζονται οι εξής:

Αύριο Τετάρτη

Η ΟΒ Χαροκοπείου Αθήνας στη 1 μ.μ., στην αίθουσα Β3. Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την Πέμπτη 14 Νοέμβρη

Η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Πειραιά της ΚΝΕ, στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο Α011. Ομιλητής Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η Τομεακή Οργάνωση Φυσικομαθηματικής Αθήνας της ΚΝΕ, στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο Ιππαρχος του Φυσικού. Ομιλητής Ανέστης Προυσανίδης, στέλεχος της ΚΝΕ.

Η Τομεακή Οργάνωση Υγείας ΑΕΙ της ΚΝΕ, στις 2.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο 2ου ορόφου της Νοσηλευτικής. Ομιλητής Κώστας Μπορμπότης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίου Πειραιά της ΚΝΕ, στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο 001. Ομιλητής Νίκος Σταματόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η Τομεακή Οργάνωση Γεωπονικής Αθήνας της ΚΝΕ, στις 12 το μεσημέρι, στη Β' αίθουσα κάτω από το αμφιθέατρο Σίδερη. Ομιλητής Θοδωρής Κωτσαντής, στέλεχος της ΚΝΕ.

Η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Αθήνας της ΚΝΕ, στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο ΣΑΕΤ. Ομιλητής Σταύρος Σκουλλής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η Τομεακή Οργάνωση ΣΕΥΠ Αθήνας της ΚΝΕ, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα 3 του κτιρίου της Θηβών. Ομιλητής Αντρέας Σοφιανός, στέλεχος της ΚΝΕ.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στη 1 μ.μ., στην αίθουσα 203. Ομιλητής Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

-- Διαμαρτυρία στο Πανεπιστήμιο Πειραιά οργανώνουν αύριο, Τετάρτη, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ και η Επιτροπή Αγώνα Πληροφορικής του ΜΑΣ, ενάντια στην καταβολή διδάκτρων για μεταπτυχιακό. Η παράσταση διαμαρτυρίας θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο της Πρυτανείας (κεντρικό κτίριο στην Καραολή). Αφορμή για την κινητοποίηση είναι η απόφαση της πρυτανείας να αποκλείσει μεταπτυχιακό ανάπηρο φοιτητή επειδή δεν έχει να πληρώσει δίδακτρα.

-- Διήμερο κινητοποιήσεων ενάντια στη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών διοργανώνεται από την ΟΛΜΕ και τη Συντονιστική Επιτροπή Εκπαιδευτικών Δ.Ε. σε διαθεσιμότητα, την Πέμπτη και την Παρασκευή. Την Πέμπτη 14 Νοέμβρη προγραμματίζεται συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12.30 μ.μ. Την ίδια μέρα στις 6 το απόγευμα διοργανώνεται διαμαρτυρία στο υπουργείο Παιδείας και την Παρασκευή 15 Νοέμβρη αποκλεισμός του υπουργείου Παιδείας. Κεντρικά αιτήματα είναι να επιστρέψουν όλοι οι εκπαιδευτικοί που είναι σε διαθεσιμότητα στα σχολεία και να επαναλειτουργήσουν όλοι οι τομείς που καταργήθηκαν στερώντας από χιλιάδες παιδιά το δικαίωμα να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στους συγκεκριμένους τομείς.

Βήματα μακριά από τις λαϊκές ανάγκες

Τα δέκα βήματα που έκανε η κυβέρνηση στην Παιδεία περιέγραψε ο υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος στη διάρκεια της συζήτησης το Σαββατοκύριακο στη Βουλή. Απαρίθμησε δηλαδή τα νομοθετήματα, αποφάσεις, αναδιαρθρώσεις που ευθυγραμμίζονται με την πολιτική της ΕΕ και τις προσταγές του μεγάλου κεφαλαίου, που έφεραν ούτε λίγο ούτε πολύ την εκπαίδευση στη σημερινή κατάσταση: Ελλείψεις και υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων με πολλούς να τρέμουν μπροστά στην έλευση του χειμώνα και την προμήθεια πετρελαίου. Κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και άλλων δικαιωμάτων για τους εκπαιδευτικούς. Υποβάθμιση του περιεχομένου του σχολείου και ύψωση νέων φραγμών στη μόρφωση για τα παιδιά των φτωχών - λαϊκών οικογενειών. Που είτε στέλνονται μαζικά στην κατάρτιση είτε φτάνουν σε σημείο - ακόμα και αν περνούν σε κάποια σχολή της ανώτατης εκπαίδευσης - να μην πηγαίνουν γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά. Παιδιά που δεν έχουν μεταφορικά μέσα να πάνε σχολείο. Συγχωνεύσεις επί συγχωνεύσεων σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Αυτό που βιώνει σήμερα ο εργαζόμενος που στέλνει το παιδί του στο σχολείο, ο εκπαιδευτικός που καλείται να ξεχάσει τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, ο μαθητής που βλέπει στο μέλλον του στη μόρφωση και στη ζωή να ορθώνονται τοίχοι, είναι αυτό που του επιφυλάσσει αυτή η πολιτική. Στην «ατζέντα» της δεν περιλαμβάνεται η γενναία χρηματοδότηση από το κράτος των σχολείων, ώστε να μη μένει καμία ανάγκη ανικανοποίητη, κανένας μαθητής να μην πεινά και να μη στερείται, να μην επιβαρύνεται η οικογένεια για σπουδές, να δίνεται στιβαρή γνώση στο σχολείο μέχρι την ενηλικίωση και επαγγελματική εκπαίδευση σε υψηλού επιπέδου σε σχολές μετά από αυτό.

Η κυβέρνηση, όπως θα έκανε κάθε κυβέρνηση ταγμένη στον «ρεαλισμό» αυτού του συστήματος, αντί να απαντήσει σε αυτές τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, διά του υπουργού επιλέγει να αναμασά τα χιλιοειπωμένα κλισέ για «μια Εθνική Παιδεία που οδηγεί στην αγωγή και την αρετή και μια εκπαίδευση που παρέχει Γνώση και Μάθηση, δίνοντας στα Ελληνόπουλα ευκαιρίες προκοπής και ευημερίας», προκειμένου να δώσει «ευγενές» περιεχόμενο σε μία πολιτική που είναι ξεκάθαρα σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος του λαού και των παιδιών του.


Μ. Κ.

Εκδηλώσεις φορέων και συσπειρώσεων για την επέτειο

Την 40ή επέτειο του Πολυτεχνείου τιμούν με εκδηλώσεις τους μαζικοί φορείς και αγωνιστικές συσπειρώσεις. Ετσι, για αύριο Τετάρτη προγραμματίζονται τα εξης:

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς και η Λαϊκή Επιτροπή Νίκαιας - Ρέντη διοργανώνουν εκδήλωση, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10). Θα προβληθεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Ταξισυνειδησία» και θα μιλήσει η Λίνα Κροκίδη, μέλος της Γραμματείας της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις «Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Τούμπας, στις 6.30 μ.μ., στο Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας (Λαμπράκη και Κλεάνθους) διοργανώνει εκδήλωση για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με αντιφασιστικό περιεχόμενο, θα ακολουθήσει δρώμενο από τη θεατρική ομάδα και τη χορωδία του Συλλόγου.

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Συκεών, στις 6 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Συκεών οργανώνει εκδήλωση μνήμης και αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ