ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Διαμαρτυρία για την επίθεση στη συνδικαλιστική δράση

Εκπρόσωποι σωματείων έκαναν παρέμβαση χτες στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Από τη διαμαρτυρία χτες στο υπουργείο Μεταφορών
Από τη διαμαρτυρία χτες στο υπουργείο Μεταφορών
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκανε χτες, το ΠΑΜΕ, με αφορμή τις απανωτές διώξεις και καταδίκες εργαζομένων και συνδικαλιστών, αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Κυρ. Μητσοτάκη για αντιδραστικές αλλαγές που αφορά στο νόμο για τη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος.

Στις 6/11, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις συνδικαλιστικές άδειες, με στόχο να ανοίξει συνολικά ζήτημα αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη συνδικαλιστική δράση. Προανήγγειλε επί της ουσίας την αναμόρφωση του ν. 1264/1982, που απηχεί, σύμφωνα με τον υπουργό, «αντιλήψεις μιας άλλης εποχής και αντιλήψεις άλλων πρακτικών».

Αντιπροσωπεία του ταξικού κινήματος συναντήθηκε χτες με εκπρόσωπο του υπουργού. Κατήγγειλαν τις τελευταίες δικαστικές αποφάσεις σε βάρος πρωτοπόρων εργατών και ότι μαζί με την καταστολή, την κρατική και εργοδοτική βία, η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει χέρι στα συνδικάτα για να χτυπήσει τη συλλογική δράση, τους αγώνες, την αντίσταση στη λαίλαπα που εξελίσσεται. Εξω από το υπουργείο, είχαν συγκεντρωθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους, ο Γ. Πάσουλας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σχολίασε ανάμεσα σε άλλα ότι οι δηλώσεις του υπουργού στοχεύουν επί της ουσίας στην παρεμπόδιση της δράσης των συνδικάτων που παλεύουν για να οργανώσουν την εργατική τάξη και την πάλη της ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Την ίδια στιγμή, είπε, που τσακίζουν κάθε εργατικό δικαίωμα, που σπέρνουν φτώχεια και εξαθλίωση, βάζουν νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, στην ενημέρωση και στην οργάνωση των εργατών. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια γενικευμένη και συνολικότερα μεθοδευμένη επίθεση, συμπλήρωσε ο Γ. Πάσουλας και κατέληξε λέγοντας ότι ο συνδικαλιστής κρίνεται από τους εργαζόμενους και όχι από τον εκάστοτε υπουργό. Με μαζικές διαδικασίες, μέσα από τις συνελεύσεις, από τις εκλογές, από τις μαζώξεις οι εργαζόμενοι αποφασίζουν ποιος συνδικαλιστής υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους.

Σήμερα δικάζονται οι χαλυβουργοί

Σέρνονται στο εδώλιο με μηνύσεις του βιομήχανου Μάνεση. Να εκφράσουν τα συνδικάτα την αλληλεγγύη τους καλεί το ΠΑΜΕ

Σήμερα δικάζονται οι εργάτες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», ενάντια στους οποίους έχει στηθεί βιομηχανία μηνύσεων από την εργοδοσία. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους, βρίσκονται οι 6 απεργοί που συμμετείχαν στη βάρδια της περιφρούρησης τα χαράματα της 20ής Ιούλη 2012, κατά την επέμβαση των ΜΑΤ και συνελήφθησαν έξω από την πύλη. Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «παράνομη βία» (!) και «άμεση συνέργεια σε παραβίαση δικαστικής απόφασης».

Ακόμα, δικάζονται 18 Χαλυβουργοί και μια γυναίκα απεργού που είχαν μηνυθεί στη διάρκεια της πολύμηνης απεργίας από την εργοδοσία και τον απεργοσπαστικό της μηχανισμό. Κατηγορούνται για «παράνομη βία», «διατάραξη οικιακής ειρήνης», «απειλή και εξύβριση» και «παραβίαση δικαστικής απόφασης».

Με αφορμή τη σημερινή δίκη, το ΠΑΜΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Η κυβέρνηση και ο βιομήχανος Μάνεσης μετά τις απολύσεις και την καταστολή συνεχίζουν με δικαστικές διώξεις και στέλνουν αύριο στα δικαστήρια τους χαλυβουργούς που για μήνες αποτέλεσαν φάρο στους αγώνες των εργαζομένων όλης της χώρας. Καλούμε τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τη νεολαία να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας. Ο πολύμηνος και ηρωικός απεργιακός αγώνας που έδωσαν οι χαλυβουργοί στις πύλες του εργοστασίου ήταν και είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης.

Να μην περάσει η τρομοκρατία στους τόπους δουλειάς. Να μην περάσει το δόγμα "νόμος και τάξη". Με αλληλεγγύη, οργάνωση και συσπείρωση στα σωματεία μας μπορούμε να αποκρούσουμε κάθε επίθεση της εργοδοσίας, την κρατική βία».

Τις διώξεις και την προσπάθεια εκφοβισμού καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), καθώς η μοναδική γυναίκα κατηγορούμενη, η Μαρία Δελή, είναι γυναίκα χαλυβουργού, μέλος της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά και Αττικής, αλλά και της ΑΣΓΜΕ. Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο διώκεται, είναι επειδή μπήκε μπροστά στη συγκρότηση της επιτροπής αγώνα γυναικών απεργών χαλυβουργών, που στήριξε ηθικά και πρακτικά τον ηρωικό απεργιακό αγώνα στη «Χαλυβουργία».

Ναυτεργάτες καλούνται σε απολογία

Να απολογηθούν στο Λιμεναρχείο Κεφαλονιάς καλούνται ναυτεργάτες, επειδή περιφρούρησαν την πανεργατική απεργία της 1ης Μάη, πράξη που, σύμφωνα με την κλήση, είναι «αξιόποινη»! Οι απολογίες θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Τρίτη 19 Νοέμβρη στο Γραφείο Ανάκρισης του Λιμεναρχείου Κεφαλονιάς και αφορούν την περιφρούρηση της απεργίας στο επιβατηγό - οχηματαγωγό ακτοπλοϊκό πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ». Το φιρμάνι του λιμεναρχείου εκδόθηκε στις 7 Νοέμβρη, δηλαδή περίπου πριν μία βδομάδα και μία μέρα μετά την πανεργατική απεργία στις 6/11. Μέχρι τώρα έχουν κληθεί να καταθέσουν συνολικά 15 άτομα και όπως φαίνεται έπεται συνέχεια. Εντοπίστηκαν, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, από τα βίντεο που είχαν «τραβηχτεί» για την απεργιακή κινητοποίηση και είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Οι ναυτεργάτες κατηγορούνται «για κατάληψη μαζί με άλλα άτομα του καταπέλτη».

Στο Αυτόφωρο απεργοί της «Coca-Cola»

Με μηνύσεις σε βάρος των απεργών εργατών κλιμακώνει την επιχείρηση τρομοκράτησης η «Coca-Cola 3Ε» προκειμένου να σταματήσει τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα που κάνουν απαιτώντας ανάκληση των 33 απολύσεων και επαναλειτουργία του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη. Χτες οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο για να δικαστούν μετά από μήνυση στελεχών της εταιρείας, δύο απεργοί που προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που έστησε η πολυεθνική για να προμηθεύει με εμπορεύματα την αγορά. Η δίκη αναβλήθηκε για την επόμενη Παρασκευή 22 Νοέμβρη καθώς απουσίαζαν οι μηνυτές. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την απεργία μέχρι και αύριο Σάββατο έχοντας την αλληλεγγύη του εργαζόμενου λάου και των φορέων της Θεσσαλονίκης.

Αντοχή και επαγρύπνηση

Δεν πέρασαν 15 μέρες απ' όταν ο «Ριζοσπάστης» έκανε πρωτοσέλιδο θέμα το μπαράζ διώξεων και καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος συνδικαλιστών του εργατικού κινήματος, αγροτών που συμμετείχαν στα μπλόκα της περασμένης χρονιάς, ακόμα και μαθητών που συμμετείχαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις στη Λαμία. Ο πρωτοσέλιδος τίτλος του «Ριζοσπάστη» στις 31 Οκτώβρη ήταν «Κάτω τα χέρια από τη συνδικαλιστική δράση». Από τότε, κύλησε κι άλλο νερό στ' αυλάκι. Μόλις προχτές, το δικαστήριο του Πειραιά καταδίκασε για δεύτερη φορά συνδικαλιστές της Ζώνης σε ποινές φυλάκισης με αναστολή. Εκατσαν στο εδώλιο ύστερα από μήνυση εργολάβων που έχουν επιχειρήσεις στη Ζώνη και στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού, επειδή περιφρούρησαν απεργία των συνδικάτων τον Ιούνη του 2008. Στην κατάθεσή του, ένας από τους μηνυτές εργολάβους έφτασε να χαρακτηρίσει «εγκληματική συμμορία» τα ταξικά συνδικάτα της Ζώνης, χωρίς την παραμικρή αντίδραση από τον εισαγγελέα και το προεδρείο του δικαστηρίου, που αποφάσισαν την καταδίκη των συνδικαλιστών. Την ίδια μέρα, κλήθηκαν να καταθέσουν στον πταισματοδίκη Λάρισας αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΥ που συμμετείχαν πέρυσι στο μπλόκο της Νίκαιας. Οπως όλα δείχνουν, εργοδοσία και ταξική Δικαιοσύνη πάνε να σφίξουν τον κλοιό στους απεργούς της «Coca - Cola», για να τους τρομοκρατήσουν και να σπάσουν την απεργία στη Θεσσαλονίκη, να δυσκολέψουν το συντονισμό στον όμιλο και στον κλάδο.

Οι εξελίξεις επαληθεύουν αυτό που καταγγέλλει το ΚΚΕ. Οτι η ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής πάει χέρι χέρι με την ένταση των μέτρων σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού. Οτι η στοχοποίηση πρωτοπόρων εργατών και συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος στρέφεται ενάντια σε όλη την εργατική τάξη. Εχει στόχο να χτυπήσει τους αγώνες της, να τρομοκρατήσει όποιον αγανακτεί και όποιον εκφράζει διάθεση να αγωνιστεί. Το επόμενο διάστημα τα κρούσματα θα ενταθούν. Κυβέρνηση και εργοδοσία χλευάζουν και συκοφαντούν το κίνημα για να το απαξιώσουν. Ταυτόχρονα, κάνουν ό,τι μπορούν για να καταστείλουν κάθε εστία αντίστασης στη βάρβαρη διαχείριση της κρίσης. Θέλουν σιγή νεκροταφείου, επειδή ξέρουν ότι τα αντιλαϊκά μέτρα είναι δίχως τέλος, είτε παραταθεί η κρίση, είτε έρθει αναιμική ανάκαμψη. Το κίνημα είναι σε υποχώρηση. Δεν παύουν, όμως, να τους ανησυχούν η οργανωμένη ταξική δράση και οι προοπτικές που ανοίγει για ανασύνταξη του κινήματος. Σ' αυτές τις συνθήκες χρειάζεται αντοχή, επαγρύπνηση, ταξική αλληλεγγύη. Χρειάζονται γενναία βήματα στην αναζωογόνηση των συνδικάτων και στη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας, που με μαζική πολιτική πάλη θα τσακίσει το χέρι αυτών που χτυπούν το κίνημα, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για αντεπίθεση.


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ