ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Μεθοδεύεται το ξεπούλημά του

Φιλέτο, που θα παραδοθεί από την κυβέρνηση μέσω Χρηματιστηρίου στους ενδιαφερόμενους  τραπεζίτες,  το αναπτυγμένο δίκτυό του

Βορρά στα χέρια των τραπεζιτών ετοιμάζεται να παραδώσει η κυβέρνηση και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ), δρομολογώντας τις μεθοδεύσεις ξεπουλήματος που έχουν στόχο την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο. Το ξεπούλημα του ΤΤ αποφασίστηκε σε χτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με προεξάρχοντα τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή του υπουργού Μεταφορών Χ. Βερελή, του γγ του ΥΠΕΘΟ και της προέδρου του Ταμιευτηρίου.

Το φιλέτο του ΤΤ που θα παραδοθεί στους ενδιαφερόμενους αφορά κυρίως το εξαιρετικά αναπτυγμένο δίκτυο με 135 καταστήματασε όλη τη χώρα και 750 σημεία πώλησης μαζί με τα ΕΛΤΑ, καθώς και 4,5 εκατ. πελάτες με καταθέσεις ύψους 2,5 τρισ. δραχμών. Αλλωστε με βάση το μέγεθος του δικτύου και με τη δυνατότητα περαιτέρω συγκεντροποίησης των τραπεζών, η εταιρία συμβούλων «Κάντορ» σε έκθεσή της, που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη, εκτιμούσε ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι στόχος πιθανής εξαγοράς.

Ειδικότερα, στη χτεσινή υπουργική σύσκεψη, αποφασίστηκε:

  • Η μετατροπή του ΤΤ σε Ανώνυμη Εταιρία.
  • Η πλήρης μετάλλαξη του χαρακτήρα του με τη δημιουργία και διάθεση προϊόντων, κυρίως τραπεζικού χαρακτήρα, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ρέπος κ.ά.
  • Η συνεργασία του Ταμιευτηρίου με τα ΕΛΤΑ και η από κοινού επέκτασή τους στα Βαλκάνια, όπου προφανώς θα παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες.

Είναι φανερό, πως με τις συγκεκριμένες αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργών, η κυβέρνηση προωθεί τη μετατροπή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε δίκτυο πωλήσεων, σε απλό υποπρακτορείο για τη διανομή των διαφόρων προϊόντων του μελλοντικού εξαγοραστή.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες κατέληξαν και σε κάποιο χρονοδιάγραμμα, το οποίο προβλέπει την απόφαση για τη μετοχοποίηση και την εισαγωγή του στη Σοφοκλέους για τοπρώτο εξάμηνο του 2001, διάστημα στο οποίο θα αναζητείται και στρατηγικός σύμμαχος. Παράλληλα οι φωστήρες του... εκσυγχρονισμού θα διορίσουν χρηματοοικονομικό σύμβουλο ο οποίος και θα πραγματώσει τα κυβερνητικά σχέδια...

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004 - ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Χρυσοφόρες «μπίζνες» με το Ολυμπιακό... «ιδεώδες»

Οι τηλεοπτικοί κολοσσοί, που ελέγχουν απόλυτα τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και καθορίζουν τον τρόπο διεξαγωγής και οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, με βάση τις διαφημιστικές και επιχειρηματικές τους ανάγκες, θα δώσουν κάτι παραπάνω στην «Αθήνα 2004» σε σύγκριση με το Σίδνεϊ, ως αντάλλαγμα για την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η εταιρία, «τα έσοδα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων θα φτάσουν τα 300 δισ. δρχ. (800 εκατ. δολάρια ΗΠΑ αντί 668 εκατ. δολαρίων που καταβλήθηκαν στην Οργανωτική Επιτροπή του Σίδνεϊ)». Ομως, το συγκεκριμένο ποσό δεν είναι αυτό που έχει καταγραφεί στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό της εταιρίας (σ.σ. συντάχθηκε και εγκρίθηκε από τη ΔΟΕ). Στον επίσημο προϋπολογισμό προβλέπεται ότι η «Αθήνα 2004» θα εισπράξει από τα τηλεοπτικά δικαιώματα το ποσό των 730 εκατ. δολαρίων (249 δισ. δρχ.).

Σύμφωνα με την «Αθήνα 2004», τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησής της και αντιπροσωπεύουν το 42% του προϋπολογισμού. Η είσπραξη θα γίνει σταδιακά και συγκεκριμένα, κατά την περίοδο 2001-2003 προβλέπεται να εισπραχθεί το 29% του συνολικού ποσού, ενώ το υπόλοιπο θα καταβληθεί μέσα στο 2004.

Οπως σημειώνει η ανακοίνωση της «Αθήνα 2004», το αμερικανικό δίκτυο NBC τής έχει καταβάλει την πρώτη δόση, που ανέρχεται σε 9,7 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, ενώ έως το τέλος του Γενάρη του 2001 θα καταβάλει άλλα 48,6 εκατομμύρια δολάρια.

Να σημειωθεί ότι το ποσό που θα καταβάλει το NBC στην «Αθήνα 2004» και τη ΔΟΕ, έως την ολοκλήρωση των Αγώνων του 2004, αντιπροσωπεύει το 54,3% των συνολικών εσόδων από τηλεοπτικά δικαιώματα. Η ευρωπαϊκή εταιρία EBU (συμμετέχει και η ΕΡΤ) θα καταβάλει το 27%, ενώ τηλεοπτικά δίκτυα από την Ιαπωνία, την Κορέα, τη Νότια Αμερική, την Κίνα, τη Νέα Ζηλανδία κ.α. το υπόλοιπο 18,7%. Η ΔΟΕ έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια ή προσύμφωνα με 11 τηλεοπτικά δίκτυα απ' όλο τον κόσμο, ενώ αναμένεται και η υπογραφή ανάλογων συμβολαίων με μικρότερα τηλεοπτικά δίκτυα.

«Υμνοι» στην απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών

Στην παρουσίαση της «ελεύθερης αγοράς» ως πανάκεια, προέβη για ακόμα μία φορά χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, διαστρεβλώνοντας έτσι την πραγματικότητα. Αυτό έγινε στο συνέδριο που συνδιοργανώνουν το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για την «Κοινωνία της Πληροφορίας».

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Α. Βούλγαρης, στην τοποθέτησή του υποστήριξε ότι η λεγόμενη ελεύθερη αγορά μπορεί να φέρει χαμηλότερες τιμές και υπηρεσίες ποιότητας. Η πραγματικότητα είναι ότι στην κινητή τηλεφωνία που είναι εδώ και χρόνια «απελευθερωμένη», η κλήση από σταθερό σε κινητό, κοστίζει 110 δρχ. το λεπτό, πολύ ακριβότερα δηλαδή, ακόμα και από μία υπεραστική κλήση στις ΗΠΑ, μέσω του δικτύου του ΟΤΕ, η οποία κοστίζει 94 δρχ. το λεπτό.

Υποστήριξε επίσης ότι η απελευθέρωση θα φέρει νέες θέσεις εργασίας. Ομως ακόμα και οι θέσεις στον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό που λέγεται ΟΤΕ - ο οποίος σε σχέση με άλλες εταιρίες, εξολοκλήρου ιδιωτικές που δρουν στον κλάδο, δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα ή ανταγωνισμό, μέχρις στιγμής, στη σταθερή τηλεφωνία - διαρκώς μειώνονται. Ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής που αποσκοπεί μόνο στο κέρδος με περικοπές «δαπανών» ανεξάρτητα από το κοινωνικό κόστος.

Ο γενικός γραμματέας επικοινωνιών του υπουργείου, Κ. Ρόβλιας, υποστήριξε ότι η λεγόμενη απελευθέρωση θα φέρει καλύτερες υπηρεσίες στον καταναλωτή. Η εμπειρία θυμίζει ότι όταν πραγματικά οι Αθηναίοι χρειάστηκαν την κινητή τηλεφωνία (σεισμός 1999) τα δίκτυα των ΠΑΝΑΦΟΝ, ΤΕΛΕΣΤΕΤ και ΚΟΣΜΟΤΕ, απλώς κατέρρευσαν... Παρέκαμψε δε και το γεγονός ότι στην κινητή τηλεφωνία, που αποτελεί το πρώτο παράδειγμα «απελευθερωμένων» τηλεπικοινωνιών στη χώρα, πέρα από τα ακριβά τιμολόγια συνομιλίας όποια άλλη υπηρεσία (π.χ. τηλεφωνητής) πληρώνεται επιπρόσθετα και αδρά.

Αλλαγή ηγεσίας στον ΣΔΟΕ

Αλλαξε η ηγεσία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), μετά τη χτεσινή, ξαφνική, παραίτηση του επικεφαλής του Σώματος, Γ. Κανελλόπουλου. Οπως αναφέρεται σε χτεσινή γραπτή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ υπέβαλε την παραίτησή του, χωρίς, όμως, να αναφέρεται και ο χρόνος που υποβλήθηκε η παραίτηση.

Στην ίδια ανακοίνωση του υπουργείου, αναφέρεται πως η παραίτηση του Γ. Κανελλόπουλου έγινε «προκειμένου να αποφύγει τυχόν κωλύματα για τη συμμετοχή του στις επόμενες εκλογές» και ότι μετά την παραίτησή του επικεφαλής τοποθετείται ο Δ. Μπατζελής, μέχρι σήμερα διευθυντικό στέλεχος της εταιρίας «Ελληνικά Πετρέλαια».

Προσαρμογή στις απαιτήσεις του κεφαλαίου

Την ανάγκη της προσαρμογής των εργαζομένων στα μέτρα και σταθμά των εργοδοτών με πρόσχημα τη νέα τεχνολογία, θεωρώντας την ως πανάκεια για την ανάπτυξη και την απασχόληση, υποστήριξε χτες ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης. Μιλώντας στην εκδήλωση για την «Κοινωνία της πληροφορίας» με θέμα: «Δεξιότητες, κατάρτιση και απασχόληση στην κοινωνία της πληροφορίας», ο υπουργός συνέδεσε την ανάπτυξη της χώρας με τις νέες τεχνολογίες που απαιτούν όπως σημείωσε την προσαρμογή των εργαζομένων σ' αυτές. Σ' αυτή την κατεύθυνση άλλωστε όπως είπε, βρίσκεται και η πολιτική απασχόλησης της κυβέρνησης, με το μοίρασμα δισεκατομμυρίων από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης αλλά και για την... καταπολέμηση του «ψηφιακού αναλφαβητισμού»!!!

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου, γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας, αναφέρθηκε στην προώθηση προγραμμάτων κατάρτισης στις νέες τεχνολογίες, τα οποία, προγράμματα, έχουν κυρίαρχο στόχο την προώθηση της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και την «απασχολησιμότητα» και στον τομέα των... νέων τεχνολογιών.

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΕΟΤ
Ορίστηκε σύμβουλος ξεπουλήματος

Με μεγαλύτερη ταχύτητα αναμένεται να κινηθούν οι διαδικασίες για το ξεπούλημα της κινητής και ακίνητης περιουσία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), αφού ανακοινώθηκε και επίσημα ότι προσλήφθηκε ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος της εταιρίας «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» (ΕΤΑ), στην οποία έχει περιέλθει η περιουσία του ΕΟΤ.

Μετά από διαγωνισμό και την υποβολή προτάσεων, η θέση του του χρηματοοικονομικού συμβούλου κατακυρώθηκε στον τραπεζικό όμιλο «Fuji Bank Ltd» και των συνεργατών του «American Appraisail», «Dromos Consulting» και «Ζέππος & Ζέππος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ