Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Υμνοι» στην απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών

Στην παρουσίαση της «ελεύθερης αγοράς» ως πανάκεια, προέβη για ακόμα μία φορά χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, διαστρεβλώνοντας έτσι την πραγματικότητα. Αυτό έγινε στο συνέδριο που συνδιοργανώνουν το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για την «Κοινωνία της Πληροφορίας».

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Α. Βούλγαρης, στην τοποθέτησή του υποστήριξε ότι η λεγόμενη ελεύθερη αγορά μπορεί να φέρει χαμηλότερες τιμές και υπηρεσίες ποιότητας. Η πραγματικότητα είναι ότι στην κινητή τηλεφωνία που είναι εδώ και χρόνια «απελευθερωμένη», η κλήση από σταθερό σε κινητό, κοστίζει 110 δρχ. το λεπτό, πολύ ακριβότερα δηλαδή, ακόμα και από μία υπεραστική κλήση στις ΗΠΑ, μέσω του δικτύου του ΟΤΕ, η οποία κοστίζει 94 δρχ. το λεπτό.

Υποστήριξε επίσης ότι η απελευθέρωση θα φέρει νέες θέσεις εργασίας. Ομως ακόμα και οι θέσεις στον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό που λέγεται ΟΤΕ - ο οποίος σε σχέση με άλλες εταιρίες, εξολοκλήρου ιδιωτικές που δρουν στον κλάδο, δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα ή ανταγωνισμό, μέχρις στιγμής, στη σταθερή τηλεφωνία - διαρκώς μειώνονται. Ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής που αποσκοπεί μόνο στο κέρδος με περικοπές «δαπανών» ανεξάρτητα από το κοινωνικό κόστος.

Ο γενικός γραμματέας επικοινωνιών του υπουργείου, Κ. Ρόβλιας, υποστήριξε ότι η λεγόμενη απελευθέρωση θα φέρει καλύτερες υπηρεσίες στον καταναλωτή. Η εμπειρία θυμίζει ότι όταν πραγματικά οι Αθηναίοι χρειάστηκαν την κινητή τηλεφωνία (σεισμός 1999) τα δίκτυα των ΠΑΝΑΦΟΝ, ΤΕΛΕΣΤΕΤ και ΚΟΣΜΟΤΕ, απλώς κατέρρευσαν... Παρέκαμψε δε και το γεγονός ότι στην κινητή τηλεφωνία, που αποτελεί το πρώτο παράδειγμα «απελευθερωμένων» τηλεπικοινωνιών στη χώρα, πέρα από τα ακριβά τιμολόγια συνομιλίας όποια άλλη υπηρεσία (π.χ. τηλεφωνητής) πληρώνεται επιπρόσθετα και αδρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ