Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Τα συμφέροντα «τρώνε» την υγεία

Δηλώσεις του Χ. Λαζαρίδη, αντιπροέδρου του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών και καθηγητή Μηχανικής Τροφίμων του ΑΠΘ   

Η ελληνική κυβέρνηση διακυβεύει την προστασία της υγείας των καταναλωτών, υποτάσσοντάς τη σε μικροπολιτικά συμφέροντα, προκειμένου «να είμαστε τα καλά παιδιά στην ΕΕ», κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) και καθηγητής Μηχανικής Τροφίμων του ΑΠΘ, Χ. Λαζαρίδης, και χαρακτήρισε «συμπόρευση της Ελλάδας με την ισορροπία τρόμου της ΕΕ» την απόφαση της χώρας μας να εναρμονιστεί με τα μέτρα της Ευρώπης και να μην κηρύξει εμπάργκο στην εισαγωγή γαλλικού κρέατος. Οπως είπε, η Ελλάδα δεν έπραξε αυτό που Ισπανία, Ιταλία και τρίτες χώρες έχουν ήδη κάνει, δηλαδή εμπάργκο στις εισαγωγές κρεάτων από τη Γαλλία. Και πρόσθεσε πως η χώρα μας ετησίως πραγματοποιεί εισαγωγές κρεάτων της τάξης του 1 δισ. δολαρίων.

Μάλιστα, ο Χ. Λαζαρίδης προειδοποίησε πως, αν δεν αλλάξει δραστικά ο τρόπος αντιμετώπισης των διατροφικών κρίσεων, δεν αποκλείεται στο εγγύς μέλλον η εμφάνιση μαζικών θανάτων. Σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη με θέμα την ασφάλεια των τροφίμων, σημειώθηκε πως οι «τρελές αγελάδες», οι διοξίνες, οι ορμόνες, τα αντιβιοτικά, τα φάρμακα, τα γενετικά τροποποιημένα φυτά έχουν κατακλύσει τη διατροφική αλυσίδα και καταγγέλθηκε πως αυτό συνδέεται με την προσπάθεια των κυβερνώντων να ισορροπήσουν μεταξύ του οικονομικού συμφέροντος των λίγων και της ασφάλειας των πολλών. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι συνολικά 89 θάνατοι έχουν προκληθεί από τη νόσο της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, από τους οποίους οι 85 σημειώθηκαν εντός της Βρετανίας, όπου το '86 έγινε και η πρώτη διάγνωση. Από τότε μέχρι σήμερα στην Αγγλία παρουσιάστηκαν 179.000 περιπτώσεις προσβολής ζώων από τη νόσο και 1.300 στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. «Περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων σε όλες τις χώρες και στην Ελλάδα», ανέφερε και πρόσθεσε πως η χώρα μας καθίσταται πιο ευάλωτη επειδή δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει το πρόβλημα. Και εδώ σημείωσε πως συνολικά στη χώρα μας λειτουργούν 250 σφαγεία, εκ των οποίων μόνο 35 βάσει των προδιαγραφών της ΕΕ. Και το κυριότερο, ο Ενιαίος Φορέας Τροφίμων (ΕΦΕΤ) παραμένει ανενεργός, αφού μέχρι τώρα δεν έχει επανδρωθεί με το αναγκαίο προσωπικό.

Σχολιάζοντας την προσωρινή απαγόρευση της χρήσης κρεατάλευρων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Χ. Λαζαρίδης υπογράμμισε ότι μέχρι την 1η Μάρτη του 2001 θα χρησιμοποιούνται ευρέως κρεατάλευρα, προερχόμενα από πτώματα «τρελών αγελάδων» και άλλων ζώων που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Ομως, πρόσθεσε πως «ακόμη κι αν απαγορευτούν, δεν έχει βρεθεί ακόμη το προϊόν με το οποίο θα αντικατασταθούν. Ως πιο πιθανό τέτοιο προϊόν εμφανίζεται η σόγια, όπου η Ευρώπη παρουσιάζει μόλις 4% αυτάρκεια. Γεγονός το οποίο καθιστά αναγκαία την εισαγωγή από τις ΗΠΑ γενετικά τροποποιημένης σόγιας».

Τέλος, ο αντιπρόεδρος του ΚΕΠΚΑ κάλεσε τα αρμόδια υπουργεία της κυβέρνησης να προχωρήσουν άμεσα σε απαγόρευση της εισαγωγής και χρήσης κρεατάλευρων, εισαγωγής κρεάτων και ζώντων ζώων από τη Γαλλία, ταυτόχρονα με βελτίωση των ελεγκτικών μηχανισμών και την ενεργοποίηση του ΕΦΕΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ