Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
«Ξέφραγο αμπέλι»

Εισαγόμενες ασθένειες που μπήκαν στην Ελλάδα ελεύθερα, μέσω χωρών της ΕΕ, απειλούν εσπεριδοειδή και ντομάτες 

Αλλα δύο καταστροφικά γεγονότα έρχονται να αποδείξουν την ανυπαρξία ελέγχων και προστασίας του φυτικού κεφαλαίου της χώρας, με ευθύνη φυσικά των κυβερνώντων. Το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί νέες προσβολές ασθενειών σε εσπεριδοειδή (τριστέζα) και ντομάτες (κίτρινος ιός καρουλιάς), με κίνδυνο αν δε ληφθούν έγκαιρα μέτρα εξάλειψής τους, να εξαπλωθούν και να υποστούν χιλιάδες παραγωγοί τεράστια οικονομική ζημιά. Το παρήγορο, αν μπορεί να ειπωθεί έτσι, είναι ότι δε δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων.

Και σε αυτή την περίπτωση, πίσω από την εμφάνιση των δύο αυτών ασθενειών κρύβεται η εγκληματική κυβερνητική πρακτική, που ενέχεται για τις τρομακτικές ελλείψεις σε ελεγκτικό προσωπικό και μέσα, τόσο στο υπουργείο Γεωργίας όσο και στις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες. Ετσι, η εσκεμμένη μετατροπή της χώρας σε ξέφραγο αμπέλι δεν εγκυμονεί μόνο κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων, αλλά και για την υγεία των φυτών. Και στις δύο προαναφερόμενες περιπτώσεις, οι ασθένειες είναι εισαγόμενες από χώρες της ΕΕ. Στην πρώτη περίπτωση, των εσπεριδοειδών, πιθανολογείται ότι το «κακό» ήρθε «λαθραία» από την Ισπανία. Στη δεύτερη περίπτωση, που αφορά στις ντομάτες, θεωρείται βέβαιο από παράγοντες που γνωρίζουν το αντικείμενο ότι ο «κίτρινος πυρετός καρουλιάς» ήρθε με νόμιμες, στα χαρτιά, εισαγωγές μέσω Ολλανδίας.

Οσον αφορά στην «τριστέζα», υπάλληλοι του υπουργείου Γεωργίας εκφράζουν την ανησυχία τους, γιατί εκτός από το ότι εντοπίστηκαν νέα κρούσματα στην Αργολίδα (7) και στα Χανιά (1), εντοπίστηκε και ένα θετικό δείγμα από φυτώρια του ΕθΙΑΓΕ και υπάρχουν βάσιμες υποψίες να βρεθούν κι άλλα θετικά δείγματα από φυτώρια της Σκάλας Λακωνίας. Κι όπως ανέφεραν, αν η συγκεκριμένη ασθένεια έχει περάσει και στα φυτώρια, τότε δημιουργείται πολύ σοβαρό πρόβλημα. Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι, τι γίνεται με τους ελέγχους που είναι ανύπαρκτοι και τις δραματικές ελλείψεις ειδικευμένου προσωπικού; Κι επιπρόσθετα, τι θα γίνει ώστε να γίνει αποτελεσματική η αντιμετώπιση της «τριστέζας» πριν πάρει μεγάλη έκταση και τι θα γίνει για να μην ξαναμπεί στη χώρα; Γιατί, αν πάρει μεγάλες διαστάσεις, πολλοί εσπεριδοκαλλιεργητές θα εξαναγκαστούν να κάψουν τα περιβόλια τους προκειμένου να μη μεταδοθεί η ασθένεια και να υποστούν έτσι τεράστια οικονομική καταστροφή.

Οσον αφορά στον «κίτρινο ιό καρουλιάς» στις ντομάτες, το πρόβλημα έχει εντοπιστεί σε μεγάλο βαθμό σε θερμοκήπια στην Ιεράπετρα της Κρήτης, καθώς επίσης στο Μαραθώνα Αττικής και στη Λακωνία. Η ασθένεια αυτή καταστρέφει τα φυτά και τον καρπό τους και η θεραπεία της γίνεται με ξερίζωμα των φυτών και απολύμανση του χωραφιού και του γύρω χώρου. Στην περίπτωση αυτή αρμόδιοι υπάλληλοι του υπουργείου Γεωργίας εκφράζουν την ανησυχία τους ότι αν η συγκεκριμένη ασθένεια εξαπλωθεί στη βιομηχανική ντομάτα, τότε οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει για άλλη μια φορά σοβαρό θέμα ανεπάρκειας ελέγχων στους εισαγόμενους σπόρους, στα φυτά και στα φυτικά προϊόντα από χώρες της ΕΕ, αλλά και από τρίτες χώρες. Αλλωστε, πριν μερικούς μήνες έγινε γνωστό ότι εισήχθησαν - μέσω Βελγίου - και καλλιεργήθηκαν στη χώρα μας μεταλλαγμένοι βαμβακόσποροι και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας το μόνο που έκανε ήταν να «κουκουλώσει» το θέμα, για να μη θιγούν τα συμφέροντα των ντόπιων εισαγωγέων και των πολυεθνικών των ΗΠΑ. Εύκολα συμπεραίνεται δηλαδή ότι σκοπίμως υπονομεύεται και υποβαθμίζεται από την κυβέρνηση ο κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός, με αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην Κρήτη, να υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος για φυτοϋγειονομικούς ελέγχους, ενώ το νησί έχει περισσότερα από τέσσερα λιμάνια!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα (2004-02-05 00:00:00.0)
Θωρακιστείτε (2002-12-01 00:00:00.0)
Στο 100% η κυβερνητική κοροϊδία (2002-09-20 00:00:00.0)
Μεγάλες ζημιές σε όλη τη χώρα (2002-01-04 00:00:00.0)
Εμπαίζουν τους παραγωγούς εσπεριδοειδών (1997-12-02 00:00:00.0)
Βρήκε λύση... (1997-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ