ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
«Παρόντες» στους αγώνες του λαού

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 28-11-000, η ευρεία σύσκεψη Περιφερειακής Επιτροπής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΠΕΑΕΑ, για την ανάλυση των αποφάσεων της Συνόδου του Γενικού Συμβουλίου της στις 13 -10 -2000.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες των Διοικητικών Συμβουλίων των Παραρτημάτων Δράμας, Καβάλας, Κομοτηνής, Ξάνθης, καθώς και πολλοί αντιστασιακοί της Καβάλας.

Η ανάλυση των αποφάσεων του ΓΣ έγινε από το μέλος της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ Θανάση Θεοδοσιάδη, ο οποίος παρουσίασε τις διαπιστώσεις της Συνόδου για την πορεία των διεθνών και εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων, μέσα στις οποίες δρουν και οι αντιστασιακές οργανώσεις και σημείωσε ότι παρά το δυσμενές κλίμα οι Αντιστασιακοί της ΠΕΑΕΑ και της ΠΟΑΟ, συνεχίζουν με επιτυχία τη δράση τους για την ολοκλήρωση της ηθικής και υλικής αναγνώρισης της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και των αγωνιστών της. Παράλληλα, συμπαραστέκονται και συμπαρατάσσονται στη δημιουργία του νέου ΕΑΜ, του Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Δημοκρατικού Μετώπου που προτείνει το ΚΚΕ.

Μετά τον απολογισμό δράσης των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, η σύσκεψη ενέκρινε την απόφαση της Συνόδου του ΓΣ της ΠΕΑΕΑ, επισημαίνοντας πως:

Σωστά η σύνοδος καθόρισε τα θέματα σχετικά με την ένταση της επιθετικότητας των ιμπεριαλιστών, την κατάσταση στα Βαλκάνια, την απειλή κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, την επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων και των συνταξιούχων με την είσοδο στην ΟΝΕ, την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της υλικής και ηθικής αποκατάστασης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και να απαιτήσει από τη Γερμανία την επιστροφή του κατοχικού δανείου και την καταβολή των πολεμικών επανορθώσεων.

Επίσης, καλώς δίνεται έμφαση στο σημείο της απόφασης του ΓΣ, που αναφέρεται στη συγκρότηση του Μετώπου Πάλης (ΑΑΔΜ), πρόταση του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ και βασικό θέμα για το 16ο Συνέδριο. Στο ΑΑΔΜ, τονίζεται στην απόφασή τους, οι αντιστασιακοί βλέπουν τη λύση και των δικών τους προβλημάτων και των γενικότερων προβλημάτων του λαού, ενώ επισημαίνεται ότι ουσιαστικός παράγοντας για τη συγκρότηση και την τελική νίκη του Μετώπου είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Με το σκεπτικό αυτό, τονίζει η απόφαση, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ υποστηρίζουν το ΚΚΕ και την πολιτική του. Γιατί, πέρα από τους δεσμούς αίματος που τους συνδέουν μαζί του, είναι η μόνη πολιτική δύναμη που και σήμερα υποστηρίζει με συνέπεια τα αιτήματά τους.

Σχετικά η απόφαση της σύσκεψης καταδικάζει κάθε επίθεση κατά του ΚΚΕ και της πολιτικής του που σημαίνει και υπονόμευση της δημιουργίας του ΑΑΔΜ. Τέτοια θεωρούν και τη δραστηριότητα των τεσσάρων πρώην στελεχών του ΚΚΕ οι αγωνιστές της ΕΑ και του ΔΣΕ.

Η σύσκεψη των παραρτημάτων Μακεδονίας - Θράκης της ΠΕΑΕΑ πήρε απόφαση για τη δημιουργία, σε όλη την περιοχή, τοπικών παραρτημάτων του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Επίσης, για τη διεξαγωγή των ετήσιων απολογιστικών συνελεύσεων στα όρια που καθόρισε η τελευταία Σύνοδος της Οργάνωσης.

-Συμπαραστέκεται και συμπαρατάσσεται στους ενωτικούς αγώνες των εργαζομένων και συνταξιούχων της χώρας για την αποτροπή της ψήφισης των αντεργατικών νομοσχεδίων για τις εργασιακές σχέσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση.

- Δηλώνει τη συμπαράστασή του στους αγωνιζόμενους για Εθνική Ανεξαρτησία και Ελευθερία, Παλαιστίνιους.

- Συνεχίζει τον αδικαίωτο αγώνα για ολοκλήρωση της ηθικής και υλικής αποκατάστασης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Τέλος, προγραμματίζει το γιορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ, στο νέο χρόνο, με σειρά εκδηλώσεων στην περιοχή.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Ενα κεφάτο πειραιώτικο γλέντι

Πάνω, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ Γιώργος Αντύπας στο σύντομο χαιρετισμό του
Πάνω, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ Γιώργος Αντύπας στο σύντομο χαιρετισμό του
Η προσπάθεια που γίνεται εδώ και αρκετό καιρό, από τον Πανελλήνιο Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, για τη διάσωση και συνέχιση των υψηλών ιδανικών της Εθνικής μας Αντίστασης, είναι πια γνωστή. Είναι μια προσπάθεια που γίνεται από ανθρώπους που πιστεύουν ότι οι παρακαταθήκες των ηρωικών αγωνιστών δεν πρέπει με το χρόνο να σβήσουν.

Για το λόγο λοιπόν αυτό, ο Σύλλογος των Απογόνων επιβάλλεται να στηριχτεί και μαζικοποιηθεί, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο τίμιο και ευγενικό του έργο.

Η μέχρι σήμερα παρουσία του, σ' όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενάντια στα σχέδια της νέας παγκόσμιας τάξης, στις επετειακές εκδηλώσεις που οργανώνει η ΠΕΑΕΑ και οι άλλες ΕΑΜογενείς οργανώσεις που συνεργάζονται μαζί της, καθώς και τις άλλες μαζικές κοινωνικές συγκεντρώσεις, είναι πολύ πλούσια. Χρειάζεται όμως πολλή δουλιά ακόμη για να γίνει μια οργάνωση δυνατή, με παραρτήματα σ' όλη την Ελλάδα.

Πρόσφατα, στις 10 του Δεκέμβρη, ο Σύλλογος πραγματοποίησε με τη συνεργασία της Επιτροπής Ειρήνης Κερατσινίου και του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ συνεστίαση μελών και φίλων του, σε ταβέρνα του Πειραιά με μεγάλη επιτυχία.

Ο κόσμος που πήρε μέρος στο γλέντι του Συλλόγου ήταν πολύς. Ηρθαν φίλοι - μέλη των Παραρτημάτων ΠΕΑΕΑ Νίκαιας, Δραπετσώνας και φυσικά Κερατσινίου. Παρών ήταν και ο πρώην δήμαρχος Κερατσινίου Σ. Χάκας και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι.

Στην αναγκαιότητα να μαζικοποιηθεί πανελλαδικά ο Σύλλογος αναφέρθηκε σε χαιρετισμό του και ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κερατσινίου Γιώργος Αντύπας, τονίζοντας ότι και σήμερα οι αγώνες δίνονται στους τόπους δουλιάς. Κάλεσε ακόμη την παλιά φρουρά των αγωνιστών να είναι έτοιμη για νέους αγώνες.

«Τότε στην κατοχή - ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηλίας Γεωργόπουλος - ο μεγάλος Δάσκαλος και Παιδαγωγός Δημήτρης Γληνός στο έργο του "Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ" μας δίδαξε πολλά. Σήμερα και μεις συνεχίζουμε τον ίδιο δρόμο, προσπαθώντας να διαφωτίσουμε και να μεταδώσουμε στη νέα γενιά τα οράματα και τα ιδανικά των πρωτοπόρων αγωνιστών της Εθνικής μας Αντίστασης».

Οταν τελείωσαν οι χαιρετισμοί των διοργανωτών Προέδρων, τη θέση τους πήρε η μουσική, που με επιτυχία απέδωσε η συμπαθητική κομπανία της ταβέρνας και τα αντάρτικα τραγούδια που τραγουδήθηκαν από όλους όσοι πήραν μέρος στην όμορφη και πολύ ζεστή αυτή βραδιά.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

Κυκλοφόρησε η τετρασέλιδη μηνιαία (Νοέμβρης 2000) έκδοση της ΠΕΑΕΑ, «ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ». Στην πρώτη σελίδα δημοσιεύεται τρίστηλο ρεπορτάζ από το γιορτασμό της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, την πολυπληθέστερη συγκέντρωση των τελευταίων ετών. Ακόμη ρεπορτάζ για το Πολυτεχνείο και την πορεία, ενός πολύ μεγάλου πλήθους, προς την Αμερικανική Πρεσβεία, στις 17 του Νοέμβρη.

Στο Δελτίο δημοσιεύονται επίσης:

- Ορισμένα στοιχεία από το βιβλίο του δημοσιογράφου Γιάννη Ράγκου, που αναφέρεται στην έκρηξη των ναρκών στο Γοργοπόταμο το 1964, κατά τον τότε γιορτασμό της επετείου και το θάνατο 13 ανθρώπων.

- Το χρονικό της επέλασης των γερμανοτσολιάδων, το Νοέμβρη του 1943, στα Στρατιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας με το πογκρόμ και την αρπαγή των αναπήρων του Αλβανικού Μετώπου, γραμμένο από τον Σπύρου Διλιντά

- Εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ. Οι φωτογραφίες του Δελτίου είναι, όπως πάντα, του αντιστασιακού Γιώργου Λιονάκη.

Από τη δράση των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ
Αιτωλοακαρνανία

Ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών, απευθύνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας της ΠΕΑΕΑ, γνωστοποιώντας τους, ότι αγρότες αντιστασιακοί του Νομού, που συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση, εφοδιασμένοι με πιστοποιητικά αναγνώρισης της αντιστασιακής τους ιδιότητας, επισκέφτηκαν τα γραφεία τους και διαμαρτυρήθηκαν για τη μεταχείριση που υφίστανται από το κράτος.

Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με το νόμο δικαιούνται το αντιστασιακό επίδομα. Ομως, το Γενικό Λογιστήριο, ως αρμόδια Αρχή, δεν έχει ικανοποιήσει το αίτημά τους, με το αιτιολογικό ότι τα δικαιολογητικά τους υποβλήθηκαν μετά το 1989.

Ομως, αυτή η δικαιολογία, ούτε νόμιμη, ούτε ηθική είναι, διότι η ιδιότητα του δικαιούχου αυτού του επιδόματος, καθορίστηκε απ' το νόμο, για λόγους ιστορικούς και όχι από λόγους οικονομικούς, που αποτελούν βάση της απόρριψης.

«Για τους παραπάνω λόγους -σημειώνει στην επιστολή της η Επιτροπή- διαμαρτυρόμαστε κατά των υπευθύνων, για την αντικοινωνική και παράνομη στάση και συμπεριφορά τους.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει την απαράδεκτη διακριτική συμπεριφορά, έναντι των αντιστασιακών και το ταχύτερο να δοθεί η πρέπουσα λύση, διά της παραδοχής των αιτήσεών των.»

Περιστέρι

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ, με ψήφισμά της δηλώνει ότι τα μέλη του συμπαραστέκονται στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού, για ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα και για να μπορεί να διαφεντεύει την τύχη του μόνος του.

Επίσης, καταδικάζουν κάθε ξένη ανάμειξη και επέμβαση και υπενθυμίζουν στους ηγέτες των Ισραηλινών ότι βιαιότητες που κάνουν εναντίον των άοπλων Παλαιστινίων θυμίζουν κατά γράμμα τις αισχρές βαρβαρότητες των γερμανικών φασιστικών Ες-Ες.

«Μόνο ενωμένοι και αποφασισμένοι -τονίζουν στο ψήφισμά τους οι αντιστασιακοί- θα νικήσετε τους εχθρούς σας. Εμείς δε, πρέπει να ξέρετε, ότι είμαστε πάντα στο πλευρό σας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ