ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΖΩΑ
Ημίμετρα και ψίχουλα στους κτηνοτρόφους

Στρατός, Αστυνομία και Πυροσβεστική αναλαμβάνουν ρόλο στον περιορισμό της νόσου. Στα 0,22 ευρώ η ημερήσια αποζημίωση για τα ζώα σε καραντίνα, αντί για τουλάχιστον 0,70 που απαιτούνται για τροφές

Για τον περιορισμό της νόσου, θανατώθηκαν ολόκληρα κοπάδια, τα οποία οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να αναπληρώσουν
Για τον περιορισμό της νόσου, θανατώθηκαν ολόκληρα κοπάδια, τα οποία οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να αναπληρώσουν
Τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής στις προσπάθειες περιορισμού της ζωονόσου της ευλογιάς, που πλήττει την κτηνοτροφία στη Θράκη, στη Θεσσαλονίκη και τη Λέσβο (ήδη έχουν θανατωθεί 10.000 αιγοπρόβατα), ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Ειδικότερα, ζητείται η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων σε στρατιωτικούς κτηνιάτρους, αλλά και σε στρατιώτες που είναι επιστήμονες κτηνίατροι, για να καλύψουν τις μεγάλες ελλείψεις των κτηνιατρικών υπηρεσιών σε προσωπικό. Η Αστυνομία θα συνδράμει, προκειμένου να επιβάλλονται πιο αποτελεσματικά οι περιοριστικοί όροι στις μετακινήσεις αιγοπροβάτων, με σκοπό να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά της νόσου. Η Πυροσβεστική θα βοηθήσει, με τη δημιουργία ειδικών τάφρων, για την απολύμανση των οχημάτων, καθώς ο ιός της ευλογιάς μεταδίδεται και με τα μεταφορικά μέσα (μηχανικά).

Σχετικά με τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, που είτε αναγκάζονται να θανατώσουν τα ζώα τους, είτε να τα κρατούν έγκλειστα για την περίοδο της καραντίνας, ο αναπληρωτής υπουργός δεν άφησε περιθώρια για προσδοκίες. Επέμεινε στα 10 ευρώ κατ' αποκοπή που δίνεται για τα έγκλειστα ζώα, ενώ για τις αποζημιώσεις όσων ζώων θανατώνονται, είπε αόριστα ότι «θα εξεταστεί το ποσό».

Σημειώνουμε ότι η αποζημίωση που προβλέπεται για τα ζώα που θανατώνονται εξαρτάται από την ηλικία τους και κατά μέσο όρο υπολογίζεται στα 55 ευρώ για κάθε ζώο. Για να αγοράσει, όμως, ένας κτηνοτρόφος ένα παραγωγικό ζώο, θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα από 300 ευρώ. Επιπλέον, τα 10 ευρώ κατ' αποκοπή για κάθε έγκλειστο ζώο (αφορούν μόνο την περιοχή του Βόρειου Εβρου), δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό κόστος που θα πρέπει να πληρώσουν οι κτηνοτρόφοι για να ταΐζουν τα ζώα τους για 45 μέρες, όση δηλαδή ορίστηκε η περίοδος της καραντίνας στην περιοχή της Θράκης.

Το ποσό που δίνει το υπουργείο αντιστοιχεί σε 0,22 λεπτά την ημέρα για κάθε ζώο, όταν η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης υπολογίζει το κόστος στα 0,70 λεπτά.

Οι ανακοινώσεις του Μ. Χαρακόπουλου επιβεβαιώνουν αυτό που από την πρώτη ώρα καταγγέλλει το ΚΚΕ και οι κτηνοτρόφοι: Οτι η έλλειψη προληπτικών μέτρων, σε συνδυασμό με τον αποδεκατισμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών, οδήγησαν στην εξάπλωση της ζωονόσου που απειλεί με κατάρρευση την κτηνοτροφία στη Θράκη και καταδικάζει τους κτηνοτρόφους να μείνουν χωρίς εισόδημα, φορτώνοντάς τους παράλληλα με πολλαπλάσια χρέη καθώς η αποζημίωση που προβλέπεται να τους δοθεί είναι ψίχουλα.

Πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ την Κυριακή

Θα συζητηθούν μέτρα για το συντονισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα

Πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ θα γίνει την Κυριακή 24 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Στη σύσκεψη θα συζητηθεί το συνολικό διεκδικητικό πλαίσιο των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που ξεκίνησαν σε διάφορες περιοχές της χώρας και γίνονται προσπάθειες να συντονιστούν σε πανελλαδικό επίπεδο.

Θα γίνει, επίσης, συζήτηση και θα ληφθούν αποφάσεις και μέτρα για το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, όρος απαραίτητος για να έχουν οι αγροτικοί αγώνες αποτελέσματα και προοπτική.

Η ΠΑΣΥ παλεύει για την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, τη δημιουργία νέων αγροτικών συλλόγων, επιτροπών αγώνα, Ομοσπονδιών που θα συσπειρώνουν την πλειοψηφία των αγροτών και κτηνοτρόφων. Ταυτόχρονα, προβάλλει την ανάγκη για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας, προς όφελος του λαού μας, που θα στηρίζεται:

  • Στον παραγωγικό συνεταιρισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς που θα μειώσει το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίσει, μέσω του κρατικού εμπορίου, φθηνά και ποιοτικά προϊόντα στο λαό, καθώς και εισόδημα στους αγρότες.
  • Στον κεντρικό σχεδιασμό, ώστε με βάση τις ανάγκες του λαού και της χώρας σε πρώτες ύλες, να υπάρχει μέριμνα τι θα παράγει η κάθε περιοχή.
  • Στην ολόπλευρη στήριξη προς τους παραγωγούς από τις κρατικές βιομηχανίες σπόρων, φαρμάκων, λιπασμάτων, μηχανημάτων.

Ολα αυτά - τονίζει η ΠΑΣΥ - δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν παρά μόνο σε σύγκρουση και ανατροπή της ΚΑΠ, με αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους για να γίνει ο λαός ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει.

ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συγκέντρωση στη Λάρισα την Πέμπτη

Αγωνιστικές παρεμβάσεις, στις 10 το πρωί, στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στη συνέχεια στα γραφεία του ΕΛΓΑ, διοργανώνουν μεθαύριο Πέμπτη οι αγρότες της Λάρισας, στο πλαίσιο των νέων κινητοποιήσεων κατά της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, στις αρχές της προηγούμενης βδομάδας, στον Παλαμά της Καρδίτσας.

Ανάλογες αγωνιστικές παρεμβάσεις θα γίνουν, ανά θεσσαλικό νομό, στις Εφορίες, στη ΔΕΗ, στις τράπεζες. Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με μεγάλη, πανθεσσαλική συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων στη Λάρισα, την Τρίτη 10 Δεκέμβρη.

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες της Θεσσαλίας ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να του θέσουν τα αιτήματα που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους, καθώς τα μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ - χαράτσια στα αγροτεμάχια και τα σπίτια, κράτημα λογιστικών βιβλίων με φόρο 13% από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος, αυξήσεις σε αγροτικό ρεύμα, πετρέλαιο, στα μέσα και εφόδια, ασφαλιστικές εισφορές ΕΛΓΑ και ΟΓΑ, μειώσεις επιστροφής ΦΠΑ και ειδικού φόρου στα καύσιμα κ.ά. - τους οδηγούν σε μαζικό ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Ταυτόχρονα, γίνονται ενέργειες για πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεων. Προς αυτήν την κατεύθυνση, θα παρθεί άμεσα πρωτοβουλία πανελλαδικής συνάντησης με τις επιτροπές των Μπλόκων που είχαν στηθεί στη διάρκεια της πανελλαδικής κινητοποίησης τον περασμένο Χειμώνα.

Στα Χανιά

Σε σύσκεψη καλεί το ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων τους Αγροτικούς Συλλόγους του Νομού, τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Χανίων, επιτροπές αγώνα, αγρότες και αγρότισσες σε σύσκεψη την Πέμπτη 21 Νοέμβρη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χανίων. Θέμα της συζήτησης θα είναι η οργάνωση της δράσης το επόμενο διάστημα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύσκεψη της ΔΗΠΑΚ Μηχανικών

Σύσκεψη - συζήτηση με θέμα: «Κλιμάκωση της παρέμβασής μας για την αλλαγή των συσχετισμών και την ανασύνταξη του κινήματος στο χώρο των μισθωτών και μικρών αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών», διοργανώνει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών» Θεσσαλονίκης, αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο κτίριο του ΤΕΕ. Την εισήγηση εκ μέρους της «Πανεπιστημονικής» θα κάνει ο Μάκης Παπαδόπουλος. Η σύσκεψη οργανώνεται στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας της ΔΗΠΑΚ Μηχανικών για τις επικείμενες εκλογές του ΤΕΕ.

Ημερίδα της ΟΓΕ

Ημερίδα με θέμα την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στην ανατολική Μεσόγειο στις συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, τον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου και τη στάση των οργανώσεων της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) σε αυτό το ενδεχόμενο, οργανώνει η ΟΓΕ την Κυριακή 24 Νοέμβρη. Στην Ημερίδα θα πάρουν μέρος οργανώσεις της ΠΔΟΓ από την Ευρώπη και Αραβικές χώρες. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 9 π.μ. (ώρα προσέλευσης 8.30 π.μ.) στο αμφιθέατρο του ραδιοφωνικού σταθμού «9,84» (Πειραιώς 100, Γκάζι) και η ΟΓΕ καλεί τους Συλλόγους και τις Ομάδες της να τις παρακολουθήσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ