ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συγκέντρωση μεταλλεργατών χτες στα ΕΑΣ

Την πρωτοβουλία πήραν ταξικά συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές της περιοχής

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση
Με πανό «Οχι στη διάλυση της Αμυντικής Βιομηχανίας» και «Οχι στο κλείσιμο των ΕΑΣ, Συμβάσεις - Χρηματοδότηση - Προσλήψεις», μεταλλεργάτες της Αττικής και άλλοι εργαζόμενοι, διαδήλωσαν χτες ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης, τρόικας και διοίκησης της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» για παραπέρα συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση των ΕΑΣ. Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν τα Συνδικάτα Μετάλλου Πειραιά, Αθήνας, Θριασίου και η Εργατοϋπαλληλική Ενότητα στα ΕΑΣ. Συμμετείχαν οι Λαϊκές Επιτροπές Ηλιούπολης και Βύρωνα.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στην πλατεία στο Μετρό της Δάφνης. Από την ντουντούκα δόθηκε το στίγμα: «Απαιτούμε να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος από τα ΕΑΣ, να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο. Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι άμεσα όλα τα δεδουλευμένα τους. Να χρηματοδοτηθεί η εταιρεία, να υπογραφούν συμβάσεις από το υπουργείο Αμυνας και να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού. Απαιτούμε να σταματήσει η χώρα μας να υπηρετεί τους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Ταυτόχρονα, μοιραζόταν υλικό στους περαστικούς, στους εργαζόμενους της περιοχής και γίνονταν ενημέρωση για το σκοπό της συγκέντρωσης. Παίρνοντας το λόγο ο Γιάννης Δεληγιάννης, εκ μέρους του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σωρεία μηνύσεων κατά των συνδικαλιστών της Ζώνης με στόχο να τρομοκρατηθούν συνολικά οι εργαζόμενοι.

Η Αννα Χαλαρη, από τη Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης, σημειώνει: «Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στην αμυντική βιομηχανία που αποτελούν έμπειρο εργατικό προσωπικό με άπειρες δυνατότητες τόσο για τις ανάγκες της άμυνας της χώρας, όσο και για να καλύψουν απαραίτητες για το λαό ανάγκες υποδομών».

Ο Κώστας Μυτηλινιού, από την Εργατοϋπαλληλική Ενότητα των ΕΑΣ, υπογράμμισε ότι από το 2010 έχει κλιμακωθεί η επιχείρηση των κυβερνήσεων σε βάρος των ΕΑΣ, κόβοντας συνειδητά τη χρηματοδότηση, τις συμβάσεις με την εταιρεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων, οδηγώντας έμπειρο εργατικό δυναμικό στην απαξίωση. «Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους», σημείωσε.

Αμέσως μετά ξεκίνησε μαζική πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Υμηττού, φτάνοντας έξω από την κεντρική πύλη των ΕΑΣ. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: «ΛΑΡΚΟ - ΕΑΣ - ΕΛΒΟ ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό», «Κάτω τα χέρια από τα ΕΑΣ», «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και «Αυτά τα μέτρα αυτή η πολιτική των μονοπωλίων είναι εντολή».

Κινητοποιήσεις αύριο από τους αγρότες της Λάρισας

Διεκδικούν μέτρα για την επιβίωσή τους και κλιμακώνουν με πανθεσσαλική συγκέντρωση στις 10 Δεκέμβρη

Με αγωνιστικές παρεμβάσεις αύριο, Πέμπτη, στις 10 το πρωί, στον ΟΠΕΚΕΠΕ και, στη συνέχεια, στα γραφεία του ΕΛΓΑ, οι αγρότες της Λάρισας μπαίνουν στη μάχη των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που ξεκίνησαν από τη Θεσσαλία, με πρωτοβουλίες των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής και σχεδιάζεται να επεκταθούν σ' όλη τη χώρα.

Χτες, εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας έδωσαν συνέντευξη Τύπου για τις κινητοποιήσεις. Το επόμενο διάστημα θα γίνουν παρεμβάσεις στις Εφορίες, στα καταστήματα της ΔΕΗ και των τραπεζών, στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς. Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με πανθεσσαλική συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων στη Λάρισα, την Τρίτη 10 Δεκέμβρη. Οι Θεσσαλοί αγρότες έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέχρι το τέλος Νοέμβρη. Ταυτόχρονα, γίνονται ενέργειες για πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεων.

Με τον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες λένε «όχι»:

  • Στη φορολογική επιδρομή, με την επιβολή φόρων από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος, αλλά και στη φορολόγηση για τα χωράφια, τα οικόπεδα και τα σπίτια των φτωχών αγροτών στα χωριά.
  • Στα βαριά χαράτσια, με τις μεγάλες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ και τον ΕΛΓΑ, για τις γεωτρήσεις, τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις σταβλικές εγκαταστάσεις, τη σήμανση των ζώων κ.ά.
  • Στην κλοπή του λειψού αγροτικού εισοδήματος, με τη μεγάλη ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα, είδη ένδυσης - υπόδησης, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, μέσα μεταφοράς κ.ά.).
  • Στην ιλιγγιώδη άνοδο του κόστους παραγωγής, με τις αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών μέσων και εφοδίων (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, αγροτικό πετρέλαιο, αγροτικό ρεύμα, ζωοτροφές κ.ά.) και στις μειώσεις στις επιστροφές του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Καυσίμων κ.ά.
  • Στη συρρίκνωση του εισοδήματος, με τις χαμηλές τιμές παραγωγού για τα αγροτικά προϊόντα και τις δυσκολίες στη διάθεσή τους, λόγω των αθρόων εισαγωγών, με τις περικοπές των επιδοτήσεων, τη μη αποζημίωση για καταστροφές στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες κι αρρώστιες κ.ά.
  • Στη νέα ΚΑΠ της ΕΕ, που βάζει νέους φραγμούς στην καλλιέργεια, μειώνει κι άλλο τις επιδοτήσεις, λειτουργεί ως εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών.
Πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ

Ενόψει των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, η ΠΑΣΥ διοργανώνει πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή 24 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Θα γίνει συζήτηση και θα ληφθούν αποφάσεις και μέτρα για το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, όρος απαραίτητος για να έχουν οι αγροτικοί αγώνες αποτελέσματα και προοπτική.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Εκχωρεί την Ονομασία Προέλευσης για τη φέτα

Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής αποφάσισε χτες να προσυπογράψει τη συμφωνία ΕΕ - Καναδά

Στο καζάνι της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, η κυβέρνηση ρίχνει τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), προσυπογράφοντας, όπως αποφασίστηκε χτες στη διάρκεια της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, την επικείμενη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά, με την οποία εκχωρείται στον Καναδά η Ονομασία Προέλευσης της φέτας και των ελιών Καλαμών!

Πρόκειται για δύο ελληνικά προϊόντα, που καλύπτουν εγχώριες διατροφικές ανάγκες. Μόνο στην αλυσίδα παραγωγής φέτας, υπολογίζεται ότι απασχολούνται 400 χιλιάδες εργαζόμενοι (ανάμεσά τους και οι μικρομεσαίοι παραγωγοί). Από τη συμφωνία, οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι της ΕΕ, που θα διεισδύσουν στη μεγάλη αγορά του Καναδά. Υπολογίζουν μάλιστα στα 11 δισ. ευρώ τα πρώτα οφέλη που θα έχουν από την κατάργηση των δασμών για εξαγωγές.

Από την άλλη, οι μικρομεσαίοι παραγωγοί και κτηνοτρόφοι θα δεχτούν συντριπτικό χτύπημα, αφού για να ανταγωνιστούν τα πιο φτηνά προϊόντα των μονοπωλίων του Καναδά (τα οποία, για παράδειγμα, θα μπορούν για την παραγωγή φέτας να χρησιμοποιούν ακόμα και αγελαδινό γάλα, που είναι φτηνότερο από το αιγοπρόβειο), θα αναγκαστούν να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους, εξασφαλίζοντας έτσι στους επιχειρηματικούς ομίλους που παράγουν τη φέτα φτηνό αιγοπρόβειο γάλα.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, η Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε ότι και με το παράδειγμα της φέτας και των ελιών Καλαμών επιβεβαιώνεται αυτό που τονίζει το ΚΚΕ εδώ και 3 δεκαετίες ότι εντός της ΕΕ δε διασφαλίζονται τα συμφέροντα του λαού και της χώρας, αλλά υπονομεύονται. Τα χρυσά κουτάλια που έταζαν στους αγρότες από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ έγιναν θηλιά που απειλεί την επιβίωσή τους, είπε. Για ανάπτυξη που συμφέρει το λαό, για να εξασφαλιστεί η λαϊκή ευημερία, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ, ο σχεδιασμός της φιλολαϊκής οικονομίας με λαϊκή εξουσία, κατέληξε μεταξύ άλλων.

Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, ο υφυπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης, ανέφερε ότι με τη συμφωνία τα ελληνικά προϊόντα «κατοχυρώνονται»! Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, βγάζοντας εντελώς «λάδι» την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, επικέντρωσε το πρόβλημα αποκλειστικά στη φέτα και τις ελιές, ενώ προσπάθησε να πείσει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να προστατευτούν τα προϊόντα της χώρας στο πλαίσιο της ΕΕ.

Δράσεις της Επιτροπής Ανέργων Τούμπας

Η Επιτροπή Ανέργων Τούμπας Θεσσαλονίκης, προγραμματίζει τις εξής παρεμβάσεις: Σήμερα Τετάρτη στις 9.30 π.μ., δράση στον ΟΑΕΔ επί της Παπαναστασίου, με στόχο να ενημερώσει τους ανέργους για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Αύριο Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., διαμαρτυρία για τα πρόστιμα που επιβάλλει ο ΟΑΣΘ σε ανέργους. Θα απαιτήσει τη δωρεάν μεταφορά των ανέργων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ