ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΝ
Αιματηρή βομβιστική επίθεση με πολλαπλό στόχο

Από το χτεσινό μακελειό στη Βηρυτό
Από το χτεσινό μακελειό στη Βηρυτό
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Λουτρό αίματος προκάλεσε στη νότια Βηρυτό διπλή βομβιστική επίθεση με στόχο την ιρανική πρεσβεία αποκαλύπτοντας με τον πλέον αιματηρό τρόπο τη διάχυση των ενδοϊμπεριαλιστικών σκληρών συγκρούσεων που αιματοκυλίζουν τη Συρία και το πόσο εύθραυστες είναι οι εξαιρετικά τεταμένες ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η επίθεση σημειώθηκε μία μόλις μέρα πριν από τη νέα συνάντηση ανάμεσα σε αντιπροσωπεία της «ομάδας των έξι» (των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας) και του Ιράν στη Γενεύη σε κλίμα «προσέγγισης», που δεν αποκλείει την επίτευξη μιας «πρώτης προπαρασκευαστικής συμφωνίας». Επίσης, σε έξι μέρες, στην ίδια πόλη, θα συναντηθεί ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Λακχντάρ Μπραχίμι με αντιπροσωπείες από Ρωσία και ΗΠΑ με αντικείμενο την πραγματοποίηση βημάτων στην κατεύθυνση της διεθνούς συνόδου «Γενεύη ΙΙ» για την εξεύρεση πολιτικής διευθέτησης.

Τουλάχιστον 23 νεκρούς και περισσότερους από 146 τραυματίες άφησαν πίσω τους οι δύο καμικάζι που ανατινάχθηκαν το πρωί χτες μπροστά στην ιρανική πρεσβεία στη συνοικία Τζάνα της νότιας Βηρυτού. Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται ο Ιρανός πολιτιστικός ακόλουθος και ο Λιβανέζος αξιωματικός αρμόδιος για την ασφάλεια της πρεσβείας, ενώ όλα τα υπόλοιπα θύματα είναι πολίτες. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο πρώτος καμικάζι φέροντας δύο κιλά εκρηκτικά ανατινάχθηκε πάνω σε μοτοσικλέτα και δύο λεπτά αργότερα, σε απόσταση δέκα μέτρων και ενώ είχε συγκεντρωθεί κόσμος, ανατινάχθηκε ο δεύτερος μέσα σε αυτοκίνητο με περίπου 50 κιλά εκρηκτικών.

Την ευθύνη ανέλαβε με ανάρτηση στο διαδίκτυο η ισλαμιστική οργάνωση Ταξιαρχίες «Αμπντουλάχ Αζάμ» που θεωρείται παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» και έχει δράση στο νότιο Λίβανο. Η οργάνωση υποστηρίζει ότι θα συνεχίσει με επιθέσεις «όσο η "Χεζμπολάχ" δεν αποσύρει τους μαχητές της από τη Συρία» που πολεμούν στο πλευρό του καθεστώτος Ασαντ. Η αυθεντικότητα της ανακοίνωσης δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι χτες βράδυ. Η ίδια οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση σε ιαπωνικό τάνκερ στον Περσικό Κόλπο το 2010 και για μια αποτυχημένη επίθεση με ρουκέτα κατά αμερικανικού στρατιωτικού πλοίου στα ανοιχτά της Ακαμπα στην Ερυθρά Θάλασσα, το 2005.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την επίθεση και άφησε υπόνοιες για ευθύνες του Ισραήλ. «Πάντα είμαστε υποψιασμένοι, πάντα το Ισραήλ προσπαθεί να προκαλέσει ένταση», δήλωνε λίγο πριν μεταβεί στη Γενεύη για τις συνομιλίες, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι «η επίθεση είναι καμπανάκι για όλους μας, πρέπει να βρούμε τρόπο να χειριζόμαστε την κατάσταση μεταξύ μας, γιατί ο εξτρεμισμός δεν μένει εγκλωβισμένος στα σύνορα μιας χώρας».

Την επίθεση καταδίκασε το συριακό καθεστώς «δείχνοντας» τις χώρες του Κόλπου ως υπεύθυνες και κυρίως τη Σ. Αραβία, με τη φράση «κάθε τρομοκρατική επίθεση στο Λίβανο, στη Συρία, στο Ιράκ στηρίζεται σε πετροδολάρια». Ανάλογη «κατεύθυνση» είχαν και οι υποψίες που διατύπωσαν εκπρόσωποι της «Χεζμπολάχ».

«Απαράδεκτη και καταδικαστέα» χαρακτήρισε την επίθεση ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ενώ ανάλογες καταδικαστικές ανακοινώσεις εκδόθηκαν από σειρά κυβερνήσεων. Τηλεφωνική συνομιλία, επί τη ευκαιρία της αναθέρμανσης των διπλωματικών σχέσεων, είχαν και οι διπλωματικοί ακόλουθοι που προσφάτως αντάλλαξαν Βρετανία και Ιράν.

«Συγκρατημένη αισιοδοξία» για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Αρχίζει σήμερα στη Γενεύη η νέα συνάντηση της «ομάδας των έξι» με την ιρανική αντιπροσωπεία, η οποία, εκτός απροόπτου, έχει προγραμματιστεί να λήξει την Παρασκευή. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μουχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, έκανε λόγο για «ιστορική ευκαιρία» που μπορεί να αξιοποιηθεί εφόσον συνεχιστεί η «ισότιμη αντιμετώπιση». Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Αμερικανός ομόλογός του υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει συγκεκριμένες προσδοκίες αλλά εφόσον συνεχιστούν οι συνομιλίες με καλή πίστη θα γίνει προσπάθεια για ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση μιας συμφωνίας». Ο Κέρι δεν θα μεταβεί στη Γενεύη «εκτός και αν προκύψει η ανάγκη».

Ως «πολύ σημαντικό βήμα» χαρακτήριζαν αναλυτές, μεταξύ των οποίων ο νυν επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών και πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Φιτζπάτρικ, τη δήλωση του Ζαρίφ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ΙΣΝΑ, κατά την οποία η ιρανική ηγεσία θεωρεί «μη διαπραγματεύσιμο το δικαίωμά της στον εμπλουτισμό ουρανίου αλλά δεν απαιτεί οπωσδήποτε αυτό να αναγνωριστεί δημόσια και από την ομάδα των έξι». Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος δέχτηκε εκπροσώπους της Γερουσίας στο Λευκό Οίκο και τους κάλεσε «να δώσουν πίστωση χρόνου» και να μην αποφασίσουν νέες κυρώσεις.

«Βήματα» προς «Γενεύη ΙΙ»

«Θετικό βήμα» χαρακτήρισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, χτες, την επί της αρχής αποδοχή της αντικαθεστωτικής, και στηριζόμενης από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας» να συμμετάσχει σε μια συνάντηση με άλλες αντικαθεστωτικές «μετριοπαθείς» συριακές δυνάμεις στη Μόσχα υπό ρωσική αιγίδα. Ο Λαβρόφ, που δεν διευκρίνισε πότε ακριβώς θα γίνει η συνάντηση αυτή, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της συριακής ηγεσίας με αντικείμενο την προετοιμασία της συνόδου «Γενεύη ΙΙ» και της άσκησε πιέσεις «να συνεργαστεί στενότερα με πιο λογικές και μετριοπαθείς δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών αντικαθεστωτικών οργανώσεων πριν από την πραγματοποίηση της συνόδου». Επίσης, ζήτησε να επιταχυνθεί η διευκόλυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη συριακή επικράτεια.

Την ίδια ώρα, η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο συριακός στρατός ανακατέλαβε την πόλη Κάρα, στα σύνορα με το Λίβανο, πόλη σε στρατηγικότατο σημείο για τον ανεφοδιασμό των αντικαθεστωτικών ενόπλων που μάχονται νοτίως της Δαμασκού αλλά και για τον έλεγχο ενός από τους μεγαλύτερους αυτοκινητόδρομους που συνδέει το βορρά με το νότο της χώρας.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συγκρούσεις, δακρυγόνα και ξεχωριστές διαδηλώσεις

ΚΑΪΡΟ.--

Δακρυγόνα και συγκρούσεις σημάδεψαν τις χτεσινές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Κάιρο στην επέτειο της συμπλήρωσης δύο χρόνων από τις αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές που είχαν ως κύριο αίτημα την παράδοση της εξουσίας από το Ανώτερο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που είχε πάρει τα ηνία της χώρας μετά την ανατροπή Μουμπάρακ στις αρχές του 2011, και δυνάμεις ασφαλείας. Η «μάχη της οδού Μουχάμαντ Μαχμούντ», που πήρε το όνομά της από το δρόμο δίπλα στην πλατεία Ταχρίρ όπου σημειώθηκαν συμπλοκές, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 40 διαδηλωτές και προκάλεσαν τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, αλλά θεωρείται ότι αποτέλεσαν σημείο καμπής και οδήγησαν στην επιτάχυνση της διαδικασίας για την παράδοση της εξουσίας στους νικητές των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και στον Μουχάμαντ Μούρσι, που ανατράπηκε τον Ιούλιο από το στρατό.

Χτες, στο Κάιρο πραγματοποιήθηκαν ουσιαστικά τρεις ξεχωριστές συγκεντρώσεις, που αντανακλούν και το βαθύ πολιτικό διχασμό που επικρατεί στη χώρα ως αποτέλεσμα και της σφοδρής αντιπαράθεσης, που όπως φαίνεται, βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης. Στη μία διαδήλωση συμμετείχαν διαδηλωτές που κατήγγειλαν τόσο το στρατό όσο και τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», για τον τρόπο που άσκησαν εξουσία, σε μια δεύτερη συμμετείχαν υποστηρικτές του στρατού και σε μια τρίτη υποστηρικτές των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα στην πρώτη (που ήταν και η πλέον ογκώδης) και στη δεύτερη συγκέντρωση, στην πλατεία Ταχρίρ και στην περίμετρό της, όπου και επενέβησαν ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

ΡΩΣΙΑ - ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
Επιχείρηση απόδοσης ευθυνών στον πιλότο

ΜΟΣΧΑ.--

Στον πιλότο επιχειρείται να μετατεθεί η ευθύνη για τη συντριβή του αεροσκάφους στη ρωσική πόλη Καζάν, την Κυριακή, που είχε ως αποτέλεσμα 50 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Ο διευθυντής της Tatarstan Airlines, απαντώντας σε ερωτήσεις δήλωσε ότι ο πιλότος του Boeing 737, που συνετρίβη πραγματοποιώντας την πτήση Μόσχα - Καζάν, πιθανότατα δεν είχε προηγούμενη εμπειρία σε αντίστοιχες καιρικές συνθήκες.

Ωστόσο, στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι το αεροσκάφος που είχε πουληθεί συνολικά σε επτά εταιρείες και είχε εμπλακεί σε ατύχημα και παλαιότερα ελέγχεται και για ελλειπή συντήρηση.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Πολύνεκρη επίθεση

MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Ισλαμιστές της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ ανέλαβαν χτες την ευθύνη για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση έξω από αστυνομικό τμήμα της πόλης Μπελεντουέιν (κοντά στη μεθόριο με την Αιθιοπία) που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 28 ατόμων.

Η έκρηξη προκλήθηκε από την πυροδότηση εκρηκτικών που είχαν τοποθετήσει βομβιστές αυτοκτονίας σε ΙΧ αυτοκίνητο που είχαν σταθμεύσει έξω από το αστυνομικό τμήμα, ενώ ομάδα περίπου 10 ενόπλων ισλαμιστών που επιχείρησε να καταλάβει το κτίριο λίγα λεπτά μετά την επίθεση σκοτώθηκε από τα συντονισμένα πυρά Σομαλών και άλλων Αφρικανών στρατιωτών που απαρτίζουν την ένοπλη αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης (AMISOM).

Η πόλη Μπελεντουέιν απέχει 300 χλμ. βορείως της πρωτεύουσας, Μογκαντίσου, και περίπου 30 χιλιόμετρα από την Αιθιοπία. Είναι ένα από τα κύρια περάσματα στη Σομαλία των αιθιοπικών δυνάμεων που συμμετέχουν στις μάχες κατά των ισλαμιστών με την πλευρά της Amisom. Στα μέσα Οκτωβρίου είχε σημειωθεί μια ακόμη επίθεση αυτοκτονίας στην ίδια πόλη, σε εστιατόριο όπου συχνάζουν στρατιώτες της AMISOM με αποτέλεσμα το θάνατο 15 ανθρώπων, οι περισσότεροι εκ των οποίων άμαχοι.

Νωρίτερα χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε ομόφωνα τη Σομαλία να θεσπίσει νόμους για την αποτροπή και απαγόρευση της πειρατείας και εξουσιοδότησε εκ νέου πολεμικά σκάφη από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Αφρικανική Ενωση, την Κίνα και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να συνεχίσουν τις περιπολίες έξω από τις ακτές της Σομαλίας στον Ινδικό Ωκεανό με πρόσχημα την προστασία των διεθνών ναυτιλιακών οδών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ