Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Πολύνεκρη επίθεση

MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Ισλαμιστές της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ ανέλαβαν χτες την ευθύνη για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση έξω από αστυνομικό τμήμα της πόλης Μπελεντουέιν (κοντά στη μεθόριο με την Αιθιοπία) που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 28 ατόμων.

Η έκρηξη προκλήθηκε από την πυροδότηση εκρηκτικών που είχαν τοποθετήσει βομβιστές αυτοκτονίας σε ΙΧ αυτοκίνητο που είχαν σταθμεύσει έξω από το αστυνομικό τμήμα, ενώ ομάδα περίπου 10 ενόπλων ισλαμιστών που επιχείρησε να καταλάβει το κτίριο λίγα λεπτά μετά την επίθεση σκοτώθηκε από τα συντονισμένα πυρά Σομαλών και άλλων Αφρικανών στρατιωτών που απαρτίζουν την ένοπλη αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης (AMISOM).

Η πόλη Μπελεντουέιν απέχει 300 χλμ. βορείως της πρωτεύουσας, Μογκαντίσου, και περίπου 30 χιλιόμετρα από την Αιθιοπία. Είναι ένα από τα κύρια περάσματα στη Σομαλία των αιθιοπικών δυνάμεων που συμμετέχουν στις μάχες κατά των ισλαμιστών με την πλευρά της Amisom. Στα μέσα Οκτωβρίου είχε σημειωθεί μια ακόμη επίθεση αυτοκτονίας στην ίδια πόλη, σε εστιατόριο όπου συχνάζουν στρατιώτες της AMISOM με αποτέλεσμα το θάνατο 15 ανθρώπων, οι περισσότεροι εκ των οποίων άμαχοι.

Νωρίτερα χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε ομόφωνα τη Σομαλία να θεσπίσει νόμους για την αποτροπή και απαγόρευση της πειρατείας και εξουσιοδότησε εκ νέου πολεμικά σκάφη από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Αφρικανική Ενωση, την Κίνα και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να συνεχίσουν τις περιπολίες έξω από τις ακτές της Σομαλίας στον Ινδικό Ωκεανό με πρόσχημα την προστασία των διεθνών ναυτιλιακών οδών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ