Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ο ΓΓ του ΟΗΕ στηρίζει το προτεκτοράτο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

«Γενικά ήρεμη» κρίνει την κατάσταση ασφαλείας, που έχουν επιβάλει στο Κοσσυφοπέδιο οι ιμπεριαλιστικές αποστολές ΕΕ και ΝΑΤΟ, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μοουν, σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε χτες σε συνεδρίαση στην έδρα του οργανισμού στη Ν. Υόρκη. Ωστόσο, ο ίδιος δεν παραλείπει να επισημάνει την παρουσία «ισχυρής αντίστασης» από τις σερβικές κοινότητες που ζουν στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου απέναντι στα όσα επισείει η συμφωνία του περασμένου Απρίλη για την «ομαλοποίηση» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας και την ενσωμάτωση των σερβικών κοινοτήτων στους θεσμούς των Κοσσοβάρων Αλβανών υπό καθεστώς περιορισμένης αυτονομίας.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, αναφερόμενος στις εκλογές που διεξήχθησαν προ ημερών στο Κοσσυφοπέδιο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα συμβάλουν στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας».

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν χτες τα αποτελέσματα από τις επαναληπτικές εκλογές του πρώτου εκλογικού γύρου στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. Σύμφωνα με ανακοινώσεις εκπροσώπου του ΟΑΣΕ, τη δημαρχία της πόλης στο δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί την 1η Δεκέμβρη θα διεκδικήσουν ο υποψήφιος της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Σρέπσκα», Κρστίμιρ Πάντιτς, που την περασμένη Κυριακή πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων, 37,06%, και ο υποψήφιος της «Πρωτοβουλίας Πολιτών SDP» (Σερβία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη) Ολιβερ Ιβάνοβιτς που πήρε 28,53%.

Ωστόσο, ο Πάντιτς απέρριψε τα αποτελέσματα ως προϊόν «νοθείας και μηχανορραφίας», λέγοντας ότι δεν μπορεί να τα αποδεχθεί, σημειώνοντας ότι υπήρξαν παρατυπίες ακόμη και στα πρακτικά της ψηφοφορίας και ότι ο αριθμός των ψηφισάντων δε συμπίπτει με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ