ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κορυφώνονται τα παζάρια

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στην τελική ευθεία από ό,τι φαίνεται μπαίνει αυτή τη βδομάδα το παζάρι των αστικών κομμάτων στη Γερμανία Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών για το σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο αυτό να μη συμβεί. Η φερόμενη συμφωνία της καγκελαρίου Α. Μέρκελ για τη θέσπιση κατώτατου μισθού (ως τώρα υπάρχει διαφοροποίηση από κλάδο σε κλάδο) εμφανίζεται ως σημείο που δείχνει την προσέγγιση που υπάρχει, που φυσικά δεν αφορά στα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά στο πώς καλύτερα θα εξυπηρετηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Βέβαια, όπως διαρρέεται, υπάρχουν σημεία που δεν έχουν ακόμα καταληχτεί.

Ταυτόχρονα φουντώνει και η ονοματολογία και αρκετά ΜΜΕ στη Γερμανία προκρίνουν για τη θέση του επόμενου υπουργού Εξωτερικών τον Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ των σοσιαλδημοκρατών (SPD), ένα υπουργείο που είχε και το 2005 - 2009 στον προηγούμενο «μεγάλο συνασπισμού». Χτες είχαν προγραμματιστεί εσωκομματικές συνεδριάσεις των ηγεσιών και σήμερα αναμένεται συνάντηση αντιπροσωπειών των τριών κομμάτων με στόχο αύριο να καταληχτεί το κείμενο της συμφωνίας. Είναι επίσης γνωστό ότι στις αρχές Δεκέμβρη θα γίνει και το λεγόμενο δημοψήφισμα στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα για την έγκριση της συμφωνίας.

Οπως δήλωσαν τόσο η Μέρκελ όσο και στελέχη των σοσιαλδημοκρατών «συμφωνία σημαίνει και συμβιβασμούς σε ορισμένα σημεία». Ετσι, ιδιαίτερα οι σοσιαλδημοκράτες, επιχειρούν να «πουλήσουν» τη δική τους συμβολή στη συμφωνία, προβάλλοντας τη θέσπιση κατώτατου εθνικού μισθού με 8,5 ευρώ την ώρα (κάτι που και αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει αποδεκτό), προκειμένου να εμφανίσουν φιλολαϊκό προσωπείο. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν πιέσεις από αρκετά στελέχη και μέλη τους που θεωρούν ότι «κακός συμβιβασμός» θα στοιχίσει νέα πανωλεθρία, όπως έγινε το 2009, από την προηγούμενη συνεργασία στο μεγάλο συνασπισμό.

ΣΕΡΒΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Εγκαινιάστηκε το ενεργειακό «νότιο ρεύμα»

Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας κατά την έναρξη του ενεργειακού αγωγού στη Σερβία
Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας κατά την έναρξη του ενεργειακού αγωγού στη Σερβία
BΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Αυτοί που επικρίνουν τη Σερβία για τη στενότητα των σχέσεών της με τη Ρωσία και τη συμμαχία μας με τη Μόσχα, θα έπρεπε να ρωτήσουν εαυτούς γιατί δεν πρόσφεραν τέτοιες σχέσεις στο Βελιγράδι. Ομως συνεχίζω να λέω στη Δύση, πως η Σερβία χρειάζεται και εκεί έναν στρατηγικό εταίρο, όμως δεν ενδιαφέρονται καθόλου», σημείωσε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Σέρβος πρωθυπουργός Ιβιτσα Ντάσιτς λίγες ώρες μετά την επίσημη έναρξη των εργασιών κατασκευής του τμήματος του αγωγού Σάουθ Στριμ. Οι δηλώσεις δείχνουν ότι η αστική τάξη της Σερβίας επιχειρεί να παίξει ρόλο στην περιοχή και τους ενεργειακούς κόμβους και παζαρεύει ποικιλότροπα.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός σημείωσε πως η διέλευση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Σάουθ Στριμ είναι «ζωτικός» για τη χώρα του, καθώς αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αλλά και να δώσει «περιφερειακά ώθηση» στη γεωστρατηγική θέση της χώρας.

Η επίσημη έναρξη των εργασιών κατασκευής του τμήματος του αγωγού South Stream πραγματοποιήθηκε την Κυριακή με τη συνένωση των δύο πρώτων σωλήνων του αγωγού στο Σαϊκάς, κοντά στην πόλη Νόβι Σαντ.

Στην ειδική τελετή, τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εκπροσώπησε, μεταφέροντας και τον χαιρετισμό του, ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Αλεξάντερ Νόβακ, που υποστήριξε ότι η κατασκευή του τμήματος του αγωγού South Stream στη Σερβία «εγγυάται τη βελτίωση της διεθνούς ενεργειακής ασφάλειας».

ΟΝΔΟΥΡΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Εν αναμονή αποτελεσμάτων

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Με αργούς ρυθμούς βγαίνουν τα αποτελέσματα από τις προεδρικές, βουλευτικές και δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην Ονδούρα, μέσα σε ιδιαίτερα πολωμένο κλίμα, σε μια από τις πιο φτωχές χώρες της αμερικανικής ηπείρου, όπου τον Ιούνη του 2009 έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα και ανατράπηκε ο εκλεγμένος Πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια Ροσάλες.

Με καταμετρημένο το 46% των εκλογικών τμημάτων, χτες το βράδυ, ο υποψήφιος του Εθνικού Κόμματος (στήριξε το πραξικόπημα), Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, προηγείται με 34,16%, και ακολουθεί η Σιομάρα Κάστρο ντε Σελάγια, του κόμματος Ελευθερία και Επανίδρυση (LIBRE), με 28,53%, κόμμα που προήλθε από το λεγόμενο Εθνικό Μέτωπο Λαϊκής Αντίστασης που αντιπάλεψε το πραξικόπημα και υπέστη πολλές διώξεις και δολοφονίες μελών του από αντιδραστικές δυνάμεις της αντιλαϊκής κυβέρνησης του Πορφίριο Λόμπο, η οποία διαδέχτηκε τους πραξικοπηματίες και στηρίχτηκε από τους γαιοκτήμονες αλλά και των ναρκέμπορους.

Τρίτος έρχεται ο Μαουρίσιο Βιγιέδα με 20,99%, από το Φιλελεύθερο Κόμμα, που είναι το αστικό κόμμα από όπου προήλθε και ο Μανουέλ Σελάγια, που ήρθε σε ρήξη μαζί του όταν έκανε ανοίγματα στην εξωτερική του πολιτική με τη Βενεζουέλα, την Κούβα και τις χώρες της λεγόμενης «Μπολιβαριανής Συμμαχίας».

Στην τέταρτη θέση εμφανίζεται ο Σαλβαδόρ Νασράγια από το κόμμα Ενάντια στη Διαφθορά με 15,66%, και ακολουθούν με μικρά ποσοστά ο Ρομέρο Βάσκες, ο πρώην αρχηγός του στρατού την περίοδο της ανατροπής του Σελάγια και άλλοι τρεις υποψήφιοι.

Τα έως τώρα αποτελέσματα έχουν γίνει αντικείμενο σκληρής κριτικής από το Κόμμα Ελευθερία και Επανίδρυση, που κατηγορεί την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή ότι χειραγωγεί τα στοιχεία, και διακηρύσσει ότι με βάση τα δικά του στοιχεία, νικήτρια των προεδρικών εκλογών είναι η Σιομάρα Κάστρο. Ταυτόχρονα χτες καλούσε τους οπαδούς του να υπερασπιστούν την ψήφο τους και να βγουν στους δρόμους για να μην επιτρέψουν τη χειραγώγηση από την Εκλογική Επιτροπή και τα περισσότερα ΜΜΕ.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.-- Την άμεση έναρξη εργασιών ανέγερσης 891 νέων κατοικιών σε εποικισμούς της Δ. Οχθης, μεταξύ των οποίων και ο Μάαλε Αντουμίμ, κοντά στην Ιερουσαλήμ, κατήγγειλε, χτες, η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση «Ειρήνη Τώρα». Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστινίου Προέδρου, καταδίκασε την κίνηση, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ συνεχίζει να υποσκάπτει τις προσπάθειες διαλόγου.

KATMANTOY.-- Νικητής των εκλογών της περασμένη βδομάδας στο Νεπάλ αναδείχθηκε το Κόμμα του Κογκρέσου, που κέρδισε 105 έδρες από τις 240 που εκλέγονται απευθείας στις εκλογές. Το ΚΚ Νεπάλ (Ενωμένο Μαρξιστικό - Λενινιστικό), που ακολουθεί κέρδισε 91 έδρες και το Μαοϊκό, 26 θέσεις. Οι υπόλοιπες 95 θέσεις της 335μελούς Βουλής θα κατανεμηθούν στα κόμματα που πήραν μέρος στη διαδικασία ανάλογα με τα ποσοστά τους

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Λουτρό αίματος αθώων προκάλεσε άλλο ένα κύμα βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκε χτες σε κεντρική ανοιχτή αγορά της ανατολικής Βαγδάτης, όπου σκοτώθηκαν 16 πολίτες και τραυματίστηκαν 35. Βομβιστική επίθεση στη Μοσούλη στοίχισε τη ζωή σε άλλους τρεις πολίτες και τραυμάτισε 30. Συνολικά χτες, σκοτώθηκαν 27 άνθρωποι, ενώ από τις αρχές του μήνα έχουν σκοτωθεί 360. Χτες, μετά τις ΗΠΑ, και η Γαλλία, διά του πρέσβη της στη Βαγδάτη, δεσμεύτηκε να παράσχει κάθε είδους βοήθεια προς την ιρακινή κυβέρνηση (εξοπλισμό, εκπαίδευση, πληροφορίες), προκειμένου ν' αντιμετωπιστεί η έξαρση των επιθέσεων, που αποδίδονται σε ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Οι δικαστές στην Πορτογαλία κατέβηκαν χτες σε απεργία και διαδήλωσαν στη Λισαβόνα, διαμαρτυρόμενοι για τις σοβαρές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες που αφορούν και τον τομέα της Δικαιοσύνης, με μείωση και του προσωπικού. Σήμερα, επίσης, έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Συναγερμό σήμαναν χτες οι κενυατικές υγειονομικές υπηρεσίες για την πολιομυελίτιδα που επανεμφανίστηκε στη χώρα μετά από μία 30ετία.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Δεκατρείς διευθύνσεις στο Λονδίνο που συνδέονται με το ζεύγος ενός 73χρονου Ινδού και μιας 67χρονης Τανζανής που κρατούσαν επί 30 χρόνια αιχμάλωτες μια 30χρονη Βρετανίδα, μια 57χρονη Ιρλανδή και μια 69χρονη Μαλαισιανή ερευνούν από χτες οι βρετανικές αρχές, προσθέτοντας ότι οι δράστες ήταν στις αρχές της δεκαετίας του '70 μέλη μαοϊκής οργάνωσης στο Μπρίξτον του Λονδίνου και ότι είχαν δημιουργήσει ένα είδος «κοινοβίου».

ΣΟΦΙΑ.-- Η πρώτη διάσκεψη Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας, με θέμα την περιφερειακή ασφάλεια, πραγματοποιήθηκε χτες στη Σόφια, στο πλαίσιο του ετήσιου περιφερειακού Φόρουμ, από τον ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό Οργανισμό «Global Diplomatic Forum». Ο πρόεδρος του βουλγαρικού κοινοβουλίου Μιχαήλ Μίκοφ ανέφερε, σε ομιλία του, ότι τα ζητήματα οικονομικής ασφάλειας «τείνουν να υπερισχύουν των παραδοσιακών θεμάτων ασφάλειας, όπως τα εθνικά συστήματα άμυνας».

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σε αμέλεια και σοβαρές παραλείψεις καθήκοντος αποδίδουν την έκρηξη σε πετρελαιαγωγό που σημειώθηκε στην κινεζική πόλη Τσινγκτάο, μετά από διαρροή και είχε ως αποτέλεσμα 55 νεκρούς. Τους τραυματίες επισκέφθηκε ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζίνπινγκ, ο οποίος ζήτησε ελέγχους στο σύνολο των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Φασίστας εκλέγεται περιφεριαρχής

Εκλογές πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο στη Σλοβακία, στις 8 Περιφέρειες της χώρας. Στις εκλογές αυτές προβάλλεται σε ντόπια και διεθνή ΜΜΕ ως ξεχωριστό στοιχείο η επικράτηση του Μάριον Κοτλέμπα του ρατσιστικού, φασιστικού κόμματος «Λαϊκό Κόμμα - η δική μας Σλοβακία» στην περιοχή Μπάνσκα Μπιστρίτσα με 55,53% των ψήφων έναντι του 44,46% που πήρε ο αντίπαλός του σοσιαλδημοκράτης Βλαντίμιρ Μάνκα.

Ο Κότλεμπα, 36 ετών, έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για διασπορά ρατσιστικής προπαγάνδας και επιθέσεις κατά τσιγγάνων και μεταναστών. Επίσης, έχει ζητήσει να γίνουν περικοπές στις κοινωνικές παροχές για τα «παράσιτα» (όπως αποκαλεί τσιγάννους και μετανάστες) και να προαχθεί η κατανάλωση τοπικών φαγητών έναντι των ιρλανδικών και των πολωνικών. Επίσης, το δημαγωγικό κόμμα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση της Σλοβακίας να μην προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση στρατηγικής σημασίας εταιρειών, να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα και να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ.

Ηταν ο δεύτερος γύρος των εκλογών σε μια χώρα όπου πάνω από 20 χρόνια από την ανατροπή του σοσιαλισμού ο λαός της βιώνει την καπιταλιστική βαρβαρότητα, ιδιαίτερα τώρα με την κρίση.

Στις άλλες Περιφέρειες επικράτησαν οι υποψήφιοι του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, είτε από τον πρώτο γύρο είτε στο δεύτερο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ