Τρίτη 26 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΝΔΟΥΡΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Εν αναμονή αποτελεσμάτων

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Με αργούς ρυθμούς βγαίνουν τα αποτελέσματα από τις προεδρικές, βουλευτικές και δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην Ονδούρα, μέσα σε ιδιαίτερα πολωμένο κλίμα, σε μια από τις πιο φτωχές χώρες της αμερικανικής ηπείρου, όπου τον Ιούνη του 2009 έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα και ανατράπηκε ο εκλεγμένος Πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια Ροσάλες.

Με καταμετρημένο το 46% των εκλογικών τμημάτων, χτες το βράδυ, ο υποψήφιος του Εθνικού Κόμματος (στήριξε το πραξικόπημα), Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, προηγείται με 34,16%, και ακολουθεί η Σιομάρα Κάστρο ντε Σελάγια, του κόμματος Ελευθερία και Επανίδρυση (LIBRE), με 28,53%, κόμμα που προήλθε από το λεγόμενο Εθνικό Μέτωπο Λαϊκής Αντίστασης που αντιπάλεψε το πραξικόπημα και υπέστη πολλές διώξεις και δολοφονίες μελών του από αντιδραστικές δυνάμεις της αντιλαϊκής κυβέρνησης του Πορφίριο Λόμπο, η οποία διαδέχτηκε τους πραξικοπηματίες και στηρίχτηκε από τους γαιοκτήμονες αλλά και των ναρκέμπορους.

Τρίτος έρχεται ο Μαουρίσιο Βιγιέδα με 20,99%, από το Φιλελεύθερο Κόμμα, που είναι το αστικό κόμμα από όπου προήλθε και ο Μανουέλ Σελάγια, που ήρθε σε ρήξη μαζί του όταν έκανε ανοίγματα στην εξωτερική του πολιτική με τη Βενεζουέλα, την Κούβα και τις χώρες της λεγόμενης «Μπολιβαριανής Συμμαχίας».

Στην τέταρτη θέση εμφανίζεται ο Σαλβαδόρ Νασράγια από το κόμμα Ενάντια στη Διαφθορά με 15,66%, και ακολουθούν με μικρά ποσοστά ο Ρομέρο Βάσκες, ο πρώην αρχηγός του στρατού την περίοδο της ανατροπής του Σελάγια και άλλοι τρεις υποψήφιοι.

Τα έως τώρα αποτελέσματα έχουν γίνει αντικείμενο σκληρής κριτικής από το Κόμμα Ελευθερία και Επανίδρυση, που κατηγορεί την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή ότι χειραγωγεί τα στοιχεία, και διακηρύσσει ότι με βάση τα δικά του στοιχεία, νικήτρια των προεδρικών εκλογών είναι η Σιομάρα Κάστρο. Ταυτόχρονα χτες καλούσε τους οπαδούς του να υπερασπιστούν την ψήφο τους και να βγουν στους δρόμους για να μην επιτρέψουν τη χειραγώγηση από την Εκλογική Επιτροπή και τα περισσότερα ΜΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ