Τρίτη 26 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Αιματηρές συγκρούσεις

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Αιματηρές συγκρούσεις σημειώνονταν χτες μέχρι νωρίς το απόγευμα στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, ανάμεσα σε άνδρες του λιβυκού στρατού και μαχητές της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης «Ανσάρ αλ Σαρία» που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή. Αρχισαν με αφορμή τον ξυλοδαρμό ενός ενόπλου πολίτη σε φυλάκιο της οργάνωσης. Το υπουργείο Υγείας ανέφερε εννιά νεκρούς και περισσότερους από 47 τραυματίες.

Οι συγκρούσεις σημειώνονται μία εβδομάδα μετά τα πολύνεκρα επεισόδια μεταξύ παραστρατιωτικών και πολιτών που διαδήλωναν εναντίον τους στην Τρίπολη. Μετά από κυβερνητική έκκληση, θεωρητικώς οι παραστρατιωτικές ομάδες εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα. Στη Βεγγάζη έχουν επανειλημμένως σημειωθεί ανάλογα επεισόδια. Η «Ανσάρ αλ Σαρία» εμπλέκεται και στην επίθεση κατά του αμερικανικού προξενείου στις 11 Σεπτέμβρη 2012 (σκοτώθηκε ο Αμερικανός πρέσβης Κρίστοφερ Στίβενς και τρία μέλη της αμερικανικής αποστολής).

Την Κυριακή από το Λονδίνο, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό και τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών ο πρωθυπουργός Αλί Ζεϊντάν δήλωνε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη προσπάθεια να αποκατασταθεί η τάξη στη χώρα». Ο Τζον Κέρι, από την άλλη, εξέφρασε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να «στηρίξουν» με εκπαίδευση (εκτός Λιβύης) και χρήματα τις λιβυκές δυνάμεις, πρόθεση που έχουν διατυπώσει ήδη ΕΕ, ΝΑΤΟ και ξεχωριστές ηγεσίες όπως Βρετανία και Γαλλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ