Τρίτη 26 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Περιοριστικός νόμος για τις διαδηλώσεις

«Συμβιβαστικός» τόνος από την Αγκυρα μετά τις απελάσεις πρεσβευτών

ΚΑΪΡΟ.--

Νόμο που επιβάλλει σοβαρούς περιορισμούς στις διαδηλώσεις ενέκρινε ο προσωρινός, υπό το στρατό, πρόεδρος Αντλι Μανσούρ. Το ακριβές περιεχόμενό του δεν έχει γνωστοποιηθεί, αλλά οργανώσεις δικαιωμάτων που είχαν δει το προσχέδιο υποστηρίζουν ότι αποτελεί, με έναν τρόπο, συνέχιση της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» καθώς προβλέπει πρόστιμα ή και φυλάκιση για διοργάνωση διαδηλώσεων χωρίς άδεια από τις αρχές, ενώ φέρεται να δίνει δικαίωμα βίαιης επέμβασης στην αστυνομία για τη διάλυση και ειρηνικών διαδηλώσεων.

Παράλληλα, ο προσωρινός πρωθυπουργός Χαζίμ αλ Μπιμπλάουι δήλωνε ότι πιθανότατα το δημοψήφισμα για την έγκριση νέου συντάγματος (που επεξεργάζεται από το καλοκαίρι 50μελής επιτροπή με μικρότερο ποσοστό συμμετοχής ισλαμιστών από ό,τι η προηγούμενη υπό τον πρόεδρο Μούρσι) θα γίνει το δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου, περίπου ένα μήνα αργότερα από ό,τι είχε αρχικώς ανακοινωθεί.

Σε συνέντευξή του στο «αλ Τζαζίρα» χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η «κρίση» στις τουρκο-αιγυπτιακές σχέσεις είναι προσωρινή αλλά η φιλία των δύο χωρών και λαών παντοτινή» επιδιώκοντας να αποκλιμακώσει τη διπλωματική ένταση που προκλήθηκε, το Σάββατο, από την απέλαση του Τούρκου πρέσβη από την Αίγυπτο που ακολουθήθηκε από το χαρακτηρισμό του Αιγύπτιου συναδέλφου του στην Αγκυρα «ανεπιθύμητου». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την Αίγυπτο «ραχοκοκκαλιά του αραβικού κόσμου και της σταθερότητας όλης της περιοχής», είπε ότι η χώρα του δεν έχει πρόθεση να τροποποιήσει τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν με την Αίγυπτο, επί Μούρσι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ