Τρίτη 26 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Φασίστας εκλέγεται περιφεριαρχής

Εκλογές πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο στη Σλοβακία, στις 8 Περιφέρειες της χώρας. Στις εκλογές αυτές προβάλλεται σε ντόπια και διεθνή ΜΜΕ ως ξεχωριστό στοιχείο η επικράτηση του Μάριον Κοτλέμπα του ρατσιστικού, φασιστικού κόμματος «Λαϊκό Κόμμα - η δική μας Σλοβακία» στην περιοχή Μπάνσκα Μπιστρίτσα με 55,53% των ψήφων έναντι του 44,46% που πήρε ο αντίπαλός του σοσιαλδημοκράτης Βλαντίμιρ Μάνκα.

Ο Κότλεμπα, 36 ετών, έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για διασπορά ρατσιστικής προπαγάνδας και επιθέσεις κατά τσιγγάνων και μεταναστών. Επίσης, έχει ζητήσει να γίνουν περικοπές στις κοινωνικές παροχές για τα «παράσιτα» (όπως αποκαλεί τσιγάννους και μετανάστες) και να προαχθεί η κατανάλωση τοπικών φαγητών έναντι των ιρλανδικών και των πολωνικών. Επίσης, το δημαγωγικό κόμμα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση της Σλοβακίας να μην προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση στρατηγικής σημασίας εταιρειών, να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα και να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ.

Ηταν ο δεύτερος γύρος των εκλογών σε μια χώρα όπου πάνω από 20 χρόνια από την ανατροπή του σοσιαλισμού ο λαός της βιώνει την καπιταλιστική βαρβαρότητα, ιδιαίτερα τώρα με την κρίση.

Στις άλλες Περιφέρειες επικράτησαν οι υποψήφιοι του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, είτε από τον πρώτο γύρο είτε στο δεύτερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ