Τρίτη 26 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση

Ιαπωνικό αεροσκάφος αεράμυνας περιπολεί στα νησιά Σενκάκου για την Ιαπωνία και Ντιαογού για την Κίνα
Ιαπωνικό αεροσκάφος αεράμυνας περιπολεί στα νησιά Σενκάκου για την Ιαπωνία και Ντιαογού για την Κίνα
ΠΕΚΙΝΟ, ΤΟΚΙΟ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί η ανακοίνωση ζώνης αναγνώρισης αεράμυνας, από την Κίνα, πάνω από τα διαφιλονικούμενα νησιά, Ντιαόγου (κινέζικα) ή Σενκάκου (ιαπωνικά) στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, από το Σάββατο στις 10 π.μ. Η ανακήρυξη έρχεται να οξύνει την πολεμική στις σινο - ιαπωνικές σχέσεις, όσον αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή, στην οποία υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, καθώς και συμφέροντα που συνδέονται με τον έλεγχο των ναυτικών δρόμων, προκαλώντας την αντίδραση τόσο του Τόκιο, όσο και των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Αμυνας, Γιανγκ Γιουτζούν, αναφερόμενος στη ζώνη αεράμυνας είπε ότι αυτή ανακοινώνεται από ένα κράτος, προκειμένου να προφυλαχτεί από ενδεχόμενες απειλές και για την υπεράσπιση του εθνικού εναέριου χώρου. Παράλληλα, το κινεζικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε επίσημα διαβήματα διαμαρτυρίας προς τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας μετά από τις επικρίσεις τους, τις οποίες χαρακτήρισε «αβάσιμες και ανεύθυνες», καλώντας την Ουάσιγκτον να σταματήσει τη μονομερή υποστήριξη του Τόκιο, με τα κινεζικά ΜΜΕ να προσθέτουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να διακινδυνεύσει τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, χαρακτήρισε την ανακήρυξη ως προσπάθεια να αλλάξει το «status quo» στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, αυξάνοντας τις εντάσεις και τους κινδύνους στην περιοχή. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, χαρακτήρισε την κίνηση ως αποσταθεροποιητική για την περιοχή μονομερή πράξη.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, έκανε λόγο για μια «επικίνδυνη» κίνηση, η οποία δεν έχει ισχύ για το Τόκιο. Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα δήλωσε ότι το Τόκιο δεν αποδέχεται την κινεζική απόφαση, την οποία χαρακτήρισε «μονομερή ενέργεια, η οποία μας οδηγεί να εξετάσουμε τον κίνδυνο απρόβλεπτων γεγονότων», επαναλαμβάνοντας τη θέση της χώρας του ότι τα νησιά Σενκάκου βρίσκονται υπό ιαπωνικό έλεγχο. Σύμφωνα με τον Φ. Κισίντα, η Ιαπωνία μελετά τη δυνατότητα να φέρει την υπόθεση «σε ένα υψηλότερο επίπεδο». Η Κίνα απάντησε, λέγοντας ότι η ιαπωνική θέση είναι ανεδαφική και ψευδής, κατηγορώντας το Τόκιο, ως τον υπαίτιο για την ένταση.

Η Ταϊβάν, που επίσης διεκδικεί την περιοχή, εξέφρασε τη λύπη της για την κίνηση της Κίνας και προανήγγειλε μέτρα για την εθνική της ασφάλεια. Τη δυσαρέσκειά της εξέφρασε και η Νότια Κορέα, λέγοντας ότι η Σεούλ εξακολουθεί να ελέγχει τη βραχονησίδα Τζεγιού.

Η ανακήρυξη της ζώνης αναγνώρισης και αεράμυνας συνοδεύεται με κανονισμούς που πρέπει να τηρούν όλα τα αεροσκάφη που εισέρχονται σ'αυτήν, αλλιώς μπορεί να επέμβουν οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, κάτι που ο Τζ. Κέρι απαίτησε να μην εφαρμοστεί.

Η συγκεκριμένη απόφαση της Κίνας για μία επί σειρά ετών διαφιλονικούμενη περιοχή, στέλνει μήνυμα ότι μπαίνει πιο ενεργά και με στρατιωτικά μέσα στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ