Τρίτη 26 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Στις 22 Γενάρη η σύνοδος στη Γενεύη

ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την πραγματοποίηση της διεθνούς Συνόδου Γενεύη ΙΙ με «βασικό στόχο την ανάδειξη μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα έχει τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού και θα επιβλέψει μια διαδικασία στην οποία θα συμμετέχουν όλοι και θα οδηγήσει σε ειρηνική μετάβαση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του συριακού λαού» ανακοίνωσε, χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ για τις 22 Γενάρη. Ο Μπαν Γκι μουν εξέφρασε ικανοποίηση για την προσπάθεια που καταβάλλουν οι διπλωματικές αντιπροσωπείες από ΗΠΑ και Ρωσία καθώς και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι.

Ο τελευταίος εξέφρασε την ελπίδα μέχρι το τέλος του χρόνου οι δύο πλευρές να έχουν δηλώσει τις αντιπροσωπείες που θα συμμετάσχουν και ότι θα έχει κλείσει η συνολική λίστα των συμμετεχόντων. Ο Μπραχίμι εκτίμησε ότι «Ιράν και Σ. Αραβία» είναι «πιθανοί συμμετέχοντες» συμπληρώνοντας ότι τίποτε δεν έχει καταληχθεί. Σημείωσε, επίσης, ότι αν και θα ήταν καλό να υπάρξει αποκλιμάκωση των συγκρούσεων θα ήταν «μη ρεαλιστικό» να περιμένει κανείς εκεχειρία πριν τη σύνοδο. Στις 20 Δεκέμβρη ο Μπραχίμι θα συναντηθεί εκ νέου με την αμερικανική και ρωσική αντιπροσωπεία όπου θα επανεξεταστεί και η λίστα των συμμετεχόντων.

Την ανακοίνωση της ημερομηνίας καλωσόρισαν οι ΥΠΕΞ Γαλλίας, Βρετανίας, ΗΠΑ και Ρωσίας με τους δύο πρώτους να εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς την ιρανική συμμετοχή. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε τη στήριξη της Τουρκίας στη σύνοδο.

Εκπρόσωπος της αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας» δήλωσε ότι θα αποσταλεί αντιπροσωπεία, επαναλαμβάνοντας ότι «ο Ασαντ δεν μπορεί να έχει ρόλο στη μεταβατική κυβέρνηση». Στο μεταξύ, σκληρές μάχες μαίνονται νοτίως της Δαμασκού, στην περιοχή Ανατολική Γκούτα, όπου οι αντικαθεστωτικοί προσπαθούν να «σπάσουν» την κυβερνητική πολιορκία, και στην περίμετρο του Χαλεπιού, όπου αργά χτες τα συριακά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι έπεσαν όλμοι σε κεντρική συνοικία σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 ανθρώπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ