ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τις καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολείων

Τη συγχώνευση και κατάργηση σχολικών μονάδων, προτείνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, με δύο έγγραφά της στις 20 και 22 Νοέμβρη αντίστοιχα, υλοποιώντας την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που στόχο έχει τη «μείωση του κόστους» με τη διαμόρφωση τεχνητού πλεονάσματος εκπαιδευτικών, με τη δημιουργία μεγάλων τμημάτων, με την κατάργηση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών, με τη δημιουργία μεγαλύτερων σχολικών μονάδων.

Συγκεκριμένα, προτείνει:

  • Συγχώνευση του 1ου ΕΠΑΛ με το 9ο ΕΠΑΛ, ως προς τον κύκλο υπηρεσιών (Τομέας Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών και Τομέας Πληροφορικής) από την οποία θα προκύψει το 1ο ΕΠΑΛ που θα στεγαστεί στο σχολικό συγκρότημα της Μοναστηρίου 167.
  • Μεταφορά και συγχώνευση του τεχνολογικού κύκλου (Τομέα ηλεκτρονικής) του 9ου ΕΠΑΛ με το 12ο ΕΠΑΛ, ο οποίος πλέον θα λειτουργεί στο 12ο ΕΠΑΛ.
  • Συγχώνευση του 2ου ΣΕΚ με το 9οΣΕΚ, από την οποία θα προκύψει το 2ο ΣΕΚ που θα λειτουργεί σε πρωινό κύκλο.
  • Συγχώνευση του 8ου ΕΠΑΛ με το 10ο ΕΠΑΛ. Το νέο 8ο ΕΠΑΛ θα στεγαστεί στο σχολικό συγκρότημα του «Ευκλείδη».
  • Συγχώνευση του 1ου Εσπερινού ΓΕΛ με το 2ο Εσπερινό ΓΕΛ από την οποία θα προκύψει το 1ο Εσπερινό ΓΕΛ.
  • Συγχώνευση του 3ου ΓΕΛ με το 7ο ΓΕΛ από την οποία θα προκύψει το 3ο ΓΕΛ, το οποίο θα στεγαστεί στις εγκαταστάσεις του νυν 7ου ΓΕΛ.
  • Συγχώνευση του 13ου Γυμνασίου με το 17ο Γυμνάσιο από την οποία θα προκύψει το 13ο Γυμνάσιο.

Με ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει: «Η απόφαση αυτή κινείται στα πλαίσια της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής για την Παιδεία και αποτελεί ισχυρό πλήγμα στο δικαίωμα των παιδιών του λαού να μορφώνονται και αποφασιστικό βήμα στη διαμόρφωση του σχολείου της αγοράς. Στόχος της είναι η "μείωση του κόστους" με τη διαμόρφωση τεχνητού πλεονάσματος εκπαιδευτικών, με τη δημιουργία μεγάλων τμημάτων, με την κατάργηση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών, με τη δημιουργία μεγαλύτερων σχολικών μονάδων. Ειδικά στην τεχνική εκπαίδευση, αφού προηγήθηκαν καταργήσεις ειδικοτήτων, τώρα ακολουθούν οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων.

Η εξέλιξη αυτή δεν αφορά όμως μόνο οικονομικούς λόγους. Εντάσσεται στη νέα διοικητική δομή της εκπαίδευσης, την ανακήρυξη της αυτονομίας της σχολικής μονάδας, που υλοποιεί την αποφασιστική διάσπαση του όποιου ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, τη διαφοροποίηση του προγράμματος σπουδών, το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, την ακόμα παραπέρα μείωση των προσλήψεων. Αυτό είναι το "νέο σχολείο της αγοράς", όπου χορηγοί θα μπαινοβγαίνουν στα σχολεία, ανταλλάσσοντας τα ψίχουλα που θα πετούνε με το δικαίωμά τους να καθορίζουν οι ίδιοι το αναλυτικό πρόγραμμα.

Πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός. Από κοινού εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, συνδικάτα, να κάνουν δική τους υπόθεση τη μάχη ενάντια στις καταργήσεις σχολείων, για:

Να μην κλείσει κανένα σχολείο! Σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές. Σήμερα, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να παρέχεται αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία Παιδεία για όλα τα παιδιά με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην εκπαίδευση. Απαιτείται πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα βάζει στο επίκεντρό του την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών μορφωτικών αναγκών».

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΟΛΟΥ
Παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο για τη σίτιση των μαθητών

Επερώτηση προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Βόλου κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ σχετικά με τη διακοπή της σίτισης των μαθητών στα μουσικά σχολεία.

«Είναι αυτονόητο ότι το "νομοθετικό κενό" που δημιουργήθηκε, από την κατάργηση της αρμοδιότητας της σίτισης των μαθητών των μουσικών σχολείων από τους δήμους, είναι επιλογή της συγκυβέρνησης, με σκοπό την κατάργηση της σίτισης ή τη μεταφορά του κόστους της στους γονείς των μαθητών», σημειώνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι προβλήματα με τη σίτιση αντιμετωπίζουν και εκατοντάδες παιδιά που παρακολουθούν το ολοήμερο πρόγραμμα δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων.

«Σήμερα, η λαϊκή οικογένεια πλήττεται από την καπιταλιστική οικονομική κρίση και πάρα πολλά παιδιά στο δήμο μας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς και σωστής διατροφής», επισημαίνουν και προσθέτουν: «Οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο θεωρούμε ότι η σίτιση πρέπει να παρέχεται δωρεάν, να είναι επαρκής, υγιεινή, για όλους τους μαθητές - σπουδαστές, σε όλα τα σχολεία, σε όλες τις βαθμίδες, από την προσχολική έως την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με τη δημιουργία των αντίστοιχων δημόσιων υποδομών και την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ ζητούν λύσεις στο πρόβλημα σίτισης και υγιεινής διατροφής των μαθητών τόσο του Μουσικού σχολείου και των ολοήμερων, προετοιμασία του φαγητού από δημόσιους φορείς και όχι από ιδιώτες (cetering), με επαρκή χρηματοδότηση και επιστημονικό διατροφικό πρόγραμμα σε όλες τις κοινωνικές και σχολικές δομές. Παράλληλα ζητούν από το Δήμο, μέτρα για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του υποσιτισμού των παιδιών, με την εξασφάλιση, τουλάχιστον, για όλα τα παιδιά ενός θρεπτικού δεκατιανού, με προοπτική την πλήρη κάλυψη των διατροφικών αναγκών των μαθητών, των σπουδαστών κτλ.

Επίσκεψη στο σπήλαιο της Αλιστράτης

Μπορούμε να γνωρίσουμε τον κόσμο γύρω μας; Είναι σωστή η άποψη ότι όλα είναι θέμα τύχης; Η αρχή του κόσμου έγινε με το big bang ή μήπως όχι...; Υπάρχει αλήθεια; ...και πώς κρίνεις αν κάτι είναι αληθές;

Σ' αυτά και άλλα ερωτήματα θα προβληματιστούν, θα δώσουν και θα πάρουν απαντήσεις οι νέοι που θα συμμετάσχουν στην επίσκεψη που διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Σερρών της ΚΝΕ στο σπήλαιο της Αλιστράτης! Η επίσκεψη θα γίνει το Σάββατο 30 Νοέμβρη (αναχώρηση 10.30 π.μ. από τη Νομαρχία Σερρών). Το σπήλαιο της Αλιστράτης βρίσκεται στη θέση «Πετρωτό», είναι από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ευρώπης και το χαρακτηριστικό του είναι ο ιδιαίτερα πλούσιος διάκοσμος που του έχει χαρίσει η φύση, ενώ έχει και μια αρκετά πλούσια πανίδα.

Η εκδήλωση έχει σκοπό να φέρει τα παιδιά και τους νέους κοντά στη φύση και να δώσει απαντήσεις σχετικά με την εξέλιξη της φύσης και τη γνωριμία τους με την επιστημονική γνώση και το ξεκαθάρισμα από τις μεταφυσικές αντιλήψεις που επικρατούν και προωθούνται σήμερα.

ΠΕΡΑΜΑ
Οι γονείς απαιτούν λύσεις για τους μαθητές

Να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε τα παιδιά στο Πέραμα να μορφώνονται χωρίς εμπόδια, σε σχολεία χωρίς ελλείψεις απαίτησαν χτες το πρωί η Ενωση Γονέων και οι Σύλλογοι Γονέων των σχολείων του Περάματος.

Πολλοί ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για την κινητοποίηση που διοργάνωσαν οι γονείς, συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Ηρώων και πορεύτηκαν προς το Δημαρχείο. Κανένας από τη δημοτική αρχή δε βρισκόταν εκεί να τους δεχτεί και να δώσει απαντήσεις και οι παραπάνω φορείς καλούν σε νέα συγκέντρωση αύριο Πέμπτη, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα απαιτήσουν να συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα των σχολείων.

Οπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των γονιών, ανικανοποίητες παραμένουν οι ανάγκες για επισκευές στα σχολικά κτίρια, καθώς δεν αποδόθηκαν στα σχολεία από τη δημοτική αρχή τα χρήματα που έχουν εκταμιευτεί, με αποτέλεσμα σοβάδες να ξεκολλούν από τους τοίχους, η συντήρηση έχει μείνει πίσω, γονείς πληρώνουν για αναλώσιμα, ενώ υπάρχουν υπέρογκα χρέη σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ από κάποια σχολεία.

Οι γονείς απαιτούν λύσεις στα προβλήματα των σχολείων που είναι γενικευμένα σε όλη τη χώρα, με απλήρωτες καθαρίστριες και σχολικούς τροχονόμους, κενά σε εκπαιδευτικούς ειδικά σε ειδικότητες των ΕΠΑΛ, με τους σχολικούς φύλακες σε διαθεσιμότητα. Εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην προωθούμενη αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, ζήτησαν σίτιση για όλα τα παιδιά σε όλα τα σχολεία, με ευθύνη του κράτους, σχολεία ασφαλή, δωρεάν μεταφορές.

Το πρόβλημα της μεταφοράς από και προς το σχολείο παραμένει, παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων, για τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου που πηγαίνουν σχολείο με τα λεωφορεία της γραμμής, περνώντας δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Σήμερα, στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους, εκπρόσωποι των γονιών έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας και στο σταθμάρχη στο Πέραμα, διαμαρτυρόμενοι για τα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν μαθητές που δεν είχαν λεφτά για εισιτήριο. Επίσης, πρόβλημα μεταφοράς εξακολουθεί να υπάρχει στο ειδικό σχολείο, καθώς το πούλμαν που κάνει δρομολόγια εξυπηρετεί μερικά μόνο από τα παιδιά.

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και φασισμός μέσα από τα σχολικά βιβλία

Εκδήλωση - ημερίδα με θέμα «Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και φασισμός μέσα από τα σχολικά βιβλία», πραγματοποιεί την επόμενη Τετάρτη 4 Δεκέμβρη η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ). Η εκδήλωση θα γίνει στην ΕΣΗΕΑ στις 6 μ.μ.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο καθηγητής σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ Γ. Μαργαρίτης και θα παραβρεθούν εκπρόσωποι φορέων της εκπαιδευτικής και σχολικής κοινότητας, μαθητές - φοιτητές. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί βίντεο - ντοκουμέντο από το Δεκέμβρη του '44.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ