ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ»
Ανοίγει δρόμο για την ποινικοποίηση της λαϊκής πάλης

Αρχισε χτες το βράδυ στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό νομοσχέδιο», το οποίο ενσωματώνει την απόφαση - πλαίσιο 2008/913/ΔΕ της ΕΕ «για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου», που ανοίγει το δρόμο για την ποινικοποίηση της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, των ριζοσπαστικών ιδεών, της κομμουνιστικής ιδεολογίας και δράσης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, στην τοποθέτησή του, επισήμανε ότι «το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι δεν είναι αντίθετο με τη βελτίωση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας, αν και σε γενικές γραμμές τη θεωρούμε επαρκή για την τιμωρία ρατσιστικών πράξεων και συμπεριφορών» και σημείωσε πως το γεγονός ότι το υπάρχον πλαίσιο δεν αξιοποιήθηκε για την αντιμετώπιση τέτοιων πράξεων «δεν ήταν θέμα ανεπάρκειας, ήταν θέμα πολιτικής βούλησης, ανοχής απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα».

«Θα μπορούσαν να υπάρχουν βελτιώσεις στην υπάρχουσα νομοθεσία», συμπλήρωσε, «όχι γιατί πιστεύουμε ως ΚΚΕ ότι φταίει η ελλιπής νομοθεσία για την έξαρση ρατσιστικών φαινομένων, αλλά για να μπορεί να υπάρχει μια ακόμη δυνατότητα να προστατευθούν τα πιο ευάλωτα τμήματα των εργαζομένων, όπως οι μετανάστες, το εργατικό λαϊκό κίνημα να αντιπαλεύει το ρατσισμό και το δηλητήριο που χύνει».

Ο Γ. Γκιόκας έκανε σαφές ότι «ως ΚΚΕ δεν θεωρούμε ότι με νόμους και δικαστικές αποφάσεις μέσα στο πλαίσιο του σημερινού συστήματος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο ρατσισμός και ο ναζισμός», γιατί είναι γέννημα - θρέμμα του συστήματος. Επισήμανε χαρακτηριστικά τις διασυνδέσεις των ναζιστών της Χρυσής Αυγής με επιχειρηματικά συμφέροντα, τις επιθέσεις τους σε βάρος συνδικαλιστών και άλλων αγωνιστών, τα δουλεμπορικά γραφεία που στήνουν, για να εξασφαλίζουν στους εργοδότες φτηνή εργατική δύναμη, τη σύνδεση με τμήματα του κρατικού μηχανισμού.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «ο ναζισμός αξιοποιήθηκε από το σύστημα για να παγιδεύσει λαϊκό κόσμο και σήμερα αξιοποιείται με το δήθεν μάζεμά του για να προωθηθεί η θεωρία των άκρων, να συνδέεται η εγκληματική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής με την πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Η οριστική και τελεσίδικη αντιμετώπιση του ρατσισμού και του ναζισμού μπορεί να γίνει μόνο σε ρήξη με το σύστημα που τον γεννά».

Σε σχέση με την ενσωμάτωση της απόφασης - πλαίσιο της ΕΕ, ο Γ. Γκιόκας υπογράμμισε: «Το νομοσχέδιο εντάσσεται σε ένα πολύ επικίνδυνο πλαίσιο που το καθορίζουν οι αποφάσεις και κατευθύνσεις της ΕΕ, όπως η απόφαση - πλαίσιο που ενσωματώνει το νομοσχέδιο. Στο όνομα της αντιμετώπισης του ρατσισμού και του ναζισμού, ανοίγει ο δρόμος για την ποινικοποίηση των ριζοσπαστικών ιδεών, της κομμουνιστικής ιδεολογίας, της λαϊκής πάλης.

Στη συγκεκριμένη απόφαση - πλαίσιο υπάρχει διάταξη που μιλάει για συμπεριφορές σε βάρος κοινωνικών ομάδων. Αν π.χ. λες ότι οι κεφαλαιοκράτες είναι εκμεταλλευτές, εντάσσεσαι σε αυτήν την κατηγορία;

Το άρθρο 1 του νομοσχεδίου είναι πιο πίσω και από το αντίστοιχο άρθρο του νόμου του 1979. Το άρθρο 2 αναφέρεται, πέρα από τα εγκλήματα του ναζισμού, γενικά σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονίες, εγκλήματα πολέμου. Ποιος θα τα κρίνει; Τα διεθνή δικαστήρια, που υιοθετούν όλα τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών για να δικαιολογήσουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπως στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας; Τα ελληνικά δικαστήρια; Δηλαδή, θα κάνει μήνυση κάποιος στο ΚΚΕ, σε έναν ιστορικό, σε έναν επιστήμονα που δεν δέχεται την παραχάραξη της Ιστορίας και την προπαγάνδα για τα "εγκλήματα του κομμουνισμού" και θα έρχεται ένα μονομελές πλημμελειοδικείο να αποφανθεί αν ο Λένιν ή ο Στάλιν έκαναν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, με βάση τις αποφάσεις της ΕΕ; Με αυτές τις γενικεύσεις καταφέρνετε να ξεγλιστράει η ΧΑ».

Χαρακτηριστική των κυβερνητικών στοχεύσεων ήταν η παρέμβαση που έκανε στη συζήτηση ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος ανέφερε σχετικά με το νομοσχέδιο ότι «εδώ είμαστε να το τελειοποιήσουμε. Εξάλλου, δεν είμαστε κόμμα που πιστεύουμε ούτε στον δημοκρατικό ολοκληρωτισμό, ούτε στο δημοκρατικό συγκεντρωτισμό».

Πυκνώνουν οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα η άσκηση Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ με την ονομασία «Cyber Coalition 13», με τη συμμετοχή όλων των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας.

Στο επιχειρησιακό κομμάτι της άσκησης για την Ελλάδα, συμμετείχαν η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας (ΔΙΚΥΒ) του ΓΕΕΘΑ, επιτελείς των Διευθύνσεων Πληροφορικής των Γενικών Επιτελείων, καθώς και δημόσιοι φορείς κυβερνοάμυνας και εθνικοί πάροχοι διαδικτύου. Η κοινή συμμετοχή στην άσκηση στρατιωτικών μονάδων, κρατικών υπηρεσιών «ασφάλειας» στο διαδίκτυο αλλά και δημοσίων φορέων που είναι υπεύθυνοι για την παροχή του, σύμφωνα με πληροφορίες αποτελεί στρατηγική επιλογή του ΝΑΤΟ, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός όλων των «κρατικών υπηρεσιών» των κρατών - μελών του στο πεδίο της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Σύμφωνα, με το ΓΕΕΘΑ «σκοπός της άσκησης είναι η εξάσκηση των κρατών - μελών της συμμαχίας στις διαδικασίες εντοπισμού, αναφοράς και αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων σε όλα τα επίπεδα (στρατηγικό - επιχειρησιακό - τακτικό), καθώς και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων τόσο σε θέματα συνεργασίας μεταξύ Εθνικών φορέων αλλά και μεταξύ των Κρατών - Μελών». Δηλαδή μαζί με τις παρακολουθήσεις, σκοπός της άσκησης είναι να εξασφαλίζεται η δυνατότητα μεταξύ των στρατηγείων του ΝΑΤΟ αλλά και των στρατιωτικών δυνάμεων των κρατών - μελών του για το συντονισμό επιχειρήσεων.

Εξάλλου, τη Δευτέρα, 25 Νοέμβρη, ξεκίνησε το «Βασικό Πολυεθνικό Σχολείο Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας στις Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης» (Multinational CIMICBasic Course) στο «Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης» (ΠΚΕΕΥΕ) στο Κιλκίς, το οποίο θα διαρκέσει δύο περίπου βδομάδες.

Πρόκειται για «εκπαιδευτικό» πρόγραμμα που εντάσσεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και θα συμμετέχουν 36 στρατιωτικοί από Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Κατάρ, Ισπανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίοι, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ «θα παρακολουθήσουν θεωρητικά αντικείμενα που αφορούν στις Τακτικές - Τεχνικές - Διαδικασίες καθώς και το Δόγμα της Πολιτικο - Στρατιωτικής Συνεργασίας» του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, θα πραγματοποιήσουν και πρακτική εφαρμογή που περιλαμβάνει «εδραίωση της πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας, τεχνικές διαπραγμάτευσης, χρήση συνδέσμων, και χειρισμό κρίσεων».

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ΘΗΒΑΣ
Πανάκριβα ιδιωτικά κυλικεία στη θέση των ΚΨΜ

Επιστολή νεοσύλλεκτων φαντάρων της ΣΤ' ΕΣΣΟ 2013

Μια «πιλοτική έκπληξη» περίμενε τους εκατοντάδες νεοσύλλεκτους που μπήκαν από τη Δευτέρα 11/11/2013 έως την Πέμπτη 14/11/2013 στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) Θήβας.

Οπως σημειώνουν σε επιστολή τους νεοσύλλεκτοι του ΚΕΠΒ: «Σε ολόκληρο το στρατόπεδο λειτουργούν ιδιωτικά κυλικεία με ισχύ από την ΣΤ' ΕΣΣΟ 2013 και πιλοτικά για το ΚΕΠΒ. Η λειτουργία των ιδιωτικών κυλικείων συνοδεύτηκε από το κλείσιμο όλων των ΚΨΜ και των αυτόματων πωλητών χαμηλών τιμών. Μοναδική πηγή τροφοδοσίας αποτελεί το ιδιωτικό κυλικείο γνωστής αλυσίδας που δραστηριοποιείται στον τομέα του επισιτισμού. Σύμφωνα μάλιστα με τις υποδείξεις του υπουργείου, ο διαγωνισμός γίνεται με βάση την πλειοδότηση στο ενοίκιο και όχι τη μειοδότηση στις τιμές. Οπως είναι εμφανές, οι τιμές σε τίποτα δε θυμίζουν ΚΨΜ: καφές 1,5 ευρώ, κρουασάν 1,20 ευρώ κτλ.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως οι ίδιες πολιτικές που αφαιμάζουν τις οικογένειές μας με φοροεπιδρομές, μειώσεις μισθών, περικοπές σε υγεία, εκπαίδευση κτλ. τώρα βάζουν στο στόχαστρο και τους φαντάρους. Ολοι γνωρίζουν πως το "πιλοτικά" σημαίνει πως το μέτρο αναμένεται να επεκταθεί παντού. Το "αν πετύχει τους στόχους του", σημαίνει αν εξασφαλίσει την προσδοκώμενη κερδοφορία για τους μεγαλοεπιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Την ίδια ώρα, οι περικοπές έχουν χτυπήσει την ένδυση και τα υλικά για καθαριότητα των φαντάρων (χαρακτηριστικά, υπήρχαν πουλόβερ που προμηθεύσανε κατασκευής από το 1994).

Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους φαντάρους που απαιτούν να δοθεί άμεσα λύση στα προβλήματά τους. Τόσο για προβλήματα που προκύπτουν από τις περικοπές, όσο και από την ιδιωτικοποίηση του ΚΨΜ. Τα ΚΨΜ υπήρχαν πάντα και λειτουργούσαν με ευθύνη των μονάδων με στόχο την εξασφάλιση της παροχής φθηνών προϊόντων στους φαντάρους. Η ιδιωτικοποίηση αναγκάζει τους φαντάρους από φτωχές - λαϊκές οικογένειες να πληρώνουν πανάκριβα. Υπάρχει άμεση ανάγκη για πληρέστερα και επαρκή γεύματα για όλους τους φαντάρους, καμία εμπλοκή ιδιώτη στη σίτιση των φαντάρων, φθηνές τιμές στα ΚΨΜ για όλους τους φαντάρους».

Αρση ασυλίας δύο χρυσαυγιτών βουλευτών

Την άρση της ασυλίας αποφάσισε χτες η Ολομέλεια της Βουλής για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής Δ. Κουκούτση (με 254 «ναι» και ένα «παρών») και Ηλ. Κασιδιάρη (ομόφωνα). Αντίθετα απορρίφθηκε ανάλογο αίτημα για τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη (ο οποίος παραπέμφθηκε μετά από μήνυση του Π. Καμμένου, για συκοφαντική δυσφήμιση), καθώς 206 βουλευτές ψήφισαν «κατά» της άρσης και 23 «υπέρ». «Παρών» ψήφισαν 22, ενώ βρέθηκαν και 3 λευκά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ