Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ»
Ανοίγει δρόμο για την ποινικοποίηση της λαϊκής πάλης

Αρχισε χτες το βράδυ στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό νομοσχέδιο», το οποίο ενσωματώνει την απόφαση - πλαίσιο 2008/913/ΔΕ της ΕΕ «για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου», που ανοίγει το δρόμο για την ποινικοποίηση της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, των ριζοσπαστικών ιδεών, της κομμουνιστικής ιδεολογίας και δράσης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, στην τοποθέτησή του, επισήμανε ότι «το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι δεν είναι αντίθετο με τη βελτίωση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας, αν και σε γενικές γραμμές τη θεωρούμε επαρκή για την τιμωρία ρατσιστικών πράξεων και συμπεριφορών» και σημείωσε πως το γεγονός ότι το υπάρχον πλαίσιο δεν αξιοποιήθηκε για την αντιμετώπιση τέτοιων πράξεων «δεν ήταν θέμα ανεπάρκειας, ήταν θέμα πολιτικής βούλησης, ανοχής απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα».

«Θα μπορούσαν να υπάρχουν βελτιώσεις στην υπάρχουσα νομοθεσία», συμπλήρωσε, «όχι γιατί πιστεύουμε ως ΚΚΕ ότι φταίει η ελλιπής νομοθεσία για την έξαρση ρατσιστικών φαινομένων, αλλά για να μπορεί να υπάρχει μια ακόμη δυνατότητα να προστατευθούν τα πιο ευάλωτα τμήματα των εργαζομένων, όπως οι μετανάστες, το εργατικό λαϊκό κίνημα να αντιπαλεύει το ρατσισμό και το δηλητήριο που χύνει».

Ο Γ. Γκιόκας έκανε σαφές ότι «ως ΚΚΕ δεν θεωρούμε ότι με νόμους και δικαστικές αποφάσεις μέσα στο πλαίσιο του σημερινού συστήματος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο ρατσισμός και ο ναζισμός», γιατί είναι γέννημα - θρέμμα του συστήματος. Επισήμανε χαρακτηριστικά τις διασυνδέσεις των ναζιστών της Χρυσής Αυγής με επιχειρηματικά συμφέροντα, τις επιθέσεις τους σε βάρος συνδικαλιστών και άλλων αγωνιστών, τα δουλεμπορικά γραφεία που στήνουν, για να εξασφαλίζουν στους εργοδότες φτηνή εργατική δύναμη, τη σύνδεση με τμήματα του κρατικού μηχανισμού.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «ο ναζισμός αξιοποιήθηκε από το σύστημα για να παγιδεύσει λαϊκό κόσμο και σήμερα αξιοποιείται με το δήθεν μάζεμά του για να προωθηθεί η θεωρία των άκρων, να συνδέεται η εγκληματική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής με την πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Η οριστική και τελεσίδικη αντιμετώπιση του ρατσισμού και του ναζισμού μπορεί να γίνει μόνο σε ρήξη με το σύστημα που τον γεννά».

Σε σχέση με την ενσωμάτωση της απόφασης - πλαίσιο της ΕΕ, ο Γ. Γκιόκας υπογράμμισε: «Το νομοσχέδιο εντάσσεται σε ένα πολύ επικίνδυνο πλαίσιο που το καθορίζουν οι αποφάσεις και κατευθύνσεις της ΕΕ, όπως η απόφαση - πλαίσιο που ενσωματώνει το νομοσχέδιο. Στο όνομα της αντιμετώπισης του ρατσισμού και του ναζισμού, ανοίγει ο δρόμος για την ποινικοποίηση των ριζοσπαστικών ιδεών, της κομμουνιστικής ιδεολογίας, της λαϊκής πάλης.

Στη συγκεκριμένη απόφαση - πλαίσιο υπάρχει διάταξη που μιλάει για συμπεριφορές σε βάρος κοινωνικών ομάδων. Αν π.χ. λες ότι οι κεφαλαιοκράτες είναι εκμεταλλευτές, εντάσσεσαι σε αυτήν την κατηγορία;

Το άρθρο 1 του νομοσχεδίου είναι πιο πίσω και από το αντίστοιχο άρθρο του νόμου του 1979. Το άρθρο 2 αναφέρεται, πέρα από τα εγκλήματα του ναζισμού, γενικά σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονίες, εγκλήματα πολέμου. Ποιος θα τα κρίνει; Τα διεθνή δικαστήρια, που υιοθετούν όλα τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών για να δικαιολογήσουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπως στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας; Τα ελληνικά δικαστήρια; Δηλαδή, θα κάνει μήνυση κάποιος στο ΚΚΕ, σε έναν ιστορικό, σε έναν επιστήμονα που δεν δέχεται την παραχάραξη της Ιστορίας και την προπαγάνδα για τα "εγκλήματα του κομμουνισμού" και θα έρχεται ένα μονομελές πλημμελειοδικείο να αποφανθεί αν ο Λένιν ή ο Στάλιν έκαναν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, με βάση τις αποφάσεις της ΕΕ; Με αυτές τις γενικεύσεις καταφέρνετε να ξεγλιστράει η ΧΑ».

Χαρακτηριστική των κυβερνητικών στοχεύσεων ήταν η παρέμβαση που έκανε στη συζήτηση ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος ανέφερε σχετικά με το νομοσχέδιο ότι «εδώ είμαστε να το τελειοποιήσουμε. Εξάλλου, δεν είμαστε κόμμα που πιστεύουμε ούτε στον δημοκρατικό ολοκληρωτισμό, ούτε στο δημοκρατικό συγκεντρωτισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ