Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πυκνώνουν οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα η άσκηση Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ με την ονομασία «Cyber Coalition 13», με τη συμμετοχή όλων των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας.

Στο επιχειρησιακό κομμάτι της άσκησης για την Ελλάδα, συμμετείχαν η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας (ΔΙΚΥΒ) του ΓΕΕΘΑ, επιτελείς των Διευθύνσεων Πληροφορικής των Γενικών Επιτελείων, καθώς και δημόσιοι φορείς κυβερνοάμυνας και εθνικοί πάροχοι διαδικτύου. Η κοινή συμμετοχή στην άσκηση στρατιωτικών μονάδων, κρατικών υπηρεσιών «ασφάλειας» στο διαδίκτυο αλλά και δημοσίων φορέων που είναι υπεύθυνοι για την παροχή του, σύμφωνα με πληροφορίες αποτελεί στρατηγική επιλογή του ΝΑΤΟ, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός όλων των «κρατικών υπηρεσιών» των κρατών - μελών του στο πεδίο της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Σύμφωνα, με το ΓΕΕΘΑ «σκοπός της άσκησης είναι η εξάσκηση των κρατών - μελών της συμμαχίας στις διαδικασίες εντοπισμού, αναφοράς και αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων σε όλα τα επίπεδα (στρατηγικό - επιχειρησιακό - τακτικό), καθώς και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων τόσο σε θέματα συνεργασίας μεταξύ Εθνικών φορέων αλλά και μεταξύ των Κρατών - Μελών». Δηλαδή μαζί με τις παρακολουθήσεις, σκοπός της άσκησης είναι να εξασφαλίζεται η δυνατότητα μεταξύ των στρατηγείων του ΝΑΤΟ αλλά και των στρατιωτικών δυνάμεων των κρατών - μελών του για το συντονισμό επιχειρήσεων.

Εξάλλου, τη Δευτέρα, 25 Νοέμβρη, ξεκίνησε το «Βασικό Πολυεθνικό Σχολείο Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας στις Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης» (Multinational CIMICBasic Course) στο «Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης» (ΠΚΕΕΥΕ) στο Κιλκίς, το οποίο θα διαρκέσει δύο περίπου βδομάδες.

Πρόκειται για «εκπαιδευτικό» πρόγραμμα που εντάσσεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και θα συμμετέχουν 36 στρατιωτικοί από Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Κατάρ, Ισπανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίοι, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ «θα παρακολουθήσουν θεωρητικά αντικείμενα που αφορούν στις Τακτικές - Τεχνικές - Διαδικασίες καθώς και το Δόγμα της Πολιτικο - Στρατιωτικής Συνεργασίας» του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, θα πραγματοποιήσουν και πρακτική εφαρμογή που περιλαμβάνει «εδραίωση της πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας, τεχνικές διαπραγμάτευσης, χρήση συνδέσμων, και χειρισμό κρίσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι «συζητά» την παραχώρηση των S-300 (2022-12-06 00:00:00.0)
Με την Ελλάδα πρωταγωνιστή στη ΝΑΤΟική ατζέντα (2018-05-24 00:00:00.0)
Απλωσε το χάρτη των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων (2016-11-09 00:00:00.0)
Συμμετοχή σε άλλη μια άσκηση κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ (2015-11-20 00:00:00.0)
Πεδίο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων και ανταγωνισμών (2014-08-13 00:00:00.0)
Πεδίο έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων (2014-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ